I går la regeringen fram budgetpropositionen för 2017, och vid sidan av en kontroversiell kemikalieskatt och en informationskampanj om upphovsrätt vill man storsatsa på att ge landsbygden snabb uppkoppling.

Regeringen skriver att man lägger ytterligare 850 miljoner kronor på att dra bredband till gledsbygdsområden som annars riskerar att bli utan snabb uppkoppling. Satsningen görs 2017-2020 och läggs till en tidigare insats, och sammanlagt vill regeringen lägga 4,1 miljarder kronor brredbandsutbyggnad på landsbygden.

– Snabbt bredband är en vital del av det moderna samhället och en förutsättning för att människor ska kunna flytta till och bo kvar på landsbygden, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Det är därför glädjande att kunna förstärka regeringens tidigare satsning på 3,25 miljarder kronor inom ramen för landsbygdsprogrammet med ytterligare 850 miljoner kronor.

– Efterfrågan på stöd till bredbandsutbyggnad i landet är stort, särskilt i bygder som inte kan nås av en kommersiell utbyggnad av bredband, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP). Denna satsning ger, tillsammans med det redan befintliga bredbandsstödet ökade förutsättningar att bo och verka på landsbygden.