Hårdkokt spionthriller som tar smygandet på allvar.

Uppdatering: Splinter Cell: Double Agent och det något nyare Splinter Cell: Blacklist är nu bakåtkompatibla på Xbox One! (Källa: Windows Central)

Originaltext:

Sommaren håller i sig (kom igen regnet!) och så gör även sommartipsen! Den här veckan riktas stråklastarna mot ett av tidernas bästa smygarspel, Splinter Cell: Chaos Theory. Har du av någon outgrundlig anledning inte spelat det bör du ta en rejäl funderare och ställa dig själv miljondollarfrågan: "Varför har jag inte gjort det?"

Året var 2005 och Ubisoft hade ännu inte gjort sig kända för sin "kättra upp i torn"-formel, Microsoft trodde på AAA-spel med stealth och Michael Ironside hade den perfekta whiskyrösten. Chaos Theory släpptes i mars och var den tredje delen i den långlivade serien om gubbhunken Sam Fisher. Många menar att det är det bästa Splinter Cell-spelet, och jag är beredd att hålla med!

Let's Play från Youtubekanalen Centerstrain01.

Så varför bör du spela Splinter Cell: Chaos Theory? Tillåt mig att berätta:

  • Ljus och mörker spelar roll! Ubisoft jobbar med samma brutala svärta som legenden Gordon Willis gjorde i Gudfadern. Ljusa partier är ljusa och mörka partier är så mörka att man kan få en smärre existentiell kris av att vistas i dem för länge. Detta används flitigt i spelet, speciellt på de vassare svårighetsgraderna. Genom att fimpa stråklastare och sabotera generatorer håller sig den flinka spionen i skuggorna, medan den klumpiga Bondaspiranten blir upptäckt.

  • Michael Ironside är fan bäst. Åtminstone på att göra rösten åt Sam Fisher. Snacket mellan honom och diverse busar är ömsom festligt, ömsom benhårt. Dialogen mellan Fisher och de andra karaktärerna som medverkar i spelet är välskriven och ostig på bästa vis. Om du uppskattar bra röstskådespel har du mycket gott att se fram emot.

  • Drömmen om att vara en mästerlig spion. Spelets uppdrag tar dig från fraktfartyg på stormande hav till en lyxbank i Panama City och japanska badhus – bland annat! Fisher kryper i ventilationstrummor, använder allsköns spiongrunkor och analyserar omgivningen med hjälp av de ikoniska trippelglajjorna i artikelbilden.

Allt detta med en helt godkänd handling och ett bastungt soundtrack som sätter precis rätt stämning. Låter inte det utsökt? Spelet går loss på knappa hundralappen på Steam. Det är en knapp familjepizza.

Tack! Ska pröva det. 02/08 Helt klart bäst i serien. Nu måste jag dra igång det igen. Som någon nämnde tidigare så är Double Agent som gjordes till xbox/ps2/gamecube riktigt bra. Köpte det direkt när det blev bakåtkompatibelt till 360n. Tyvärr så släpptes inte den varianten på... 02/08 Definitivt ett av mina top 5 favoriter överhuvudtaget, är känslan! Åtminstone brukade det vara det. 01/08 CT är fortfarande min favorit i hela serien. 01/08 Det sista Splinter Cell som var bra, och fortfarande fokuserade på smygande. 01/08 @Jaxalot: Jag tycker att grafiken har överlevt tidens tand på ett bra sätt. Det är trots allt ett spel från 2005, så det kommer så klart inte vara lika snyggt som ett modernt spel. Spelmekaniskt så är det här ett spel från tiden då utvecklarna inte förd... 01/08 Hur är spelet idag på PC? Är grafiken ok? Är spelmekanikerna bättre eller likadana typ som i blacklist? 01/08 Klassiker! Det här måste man ha spelat, så är det bara. :) 01/08 @PcGamer: Tips om du inte vet om det. Försök att få tag på Double Agent till Xbox, Ps2 eller Gamecube. Det är ett helt annat spel än det där skräpet som släpptes till 360. Versionen till den äldre generationen utvecklades av Ubisoft Montreal, utvecklarn... 01/08 Chaos Theory är för Splinter Cell vad Blood Money är för Hitman, när serien var som bäst. Mycket av det som var bra i de föregående spelen men samtidigt gjort för en större målgrupp. Gillar man Stealth spel så har jag svårt att se hur man inte skulle... 01/08
Skicka en rättelse