Funcom jobbar med ett survival-spel i Dune-världen, men gamla RTS-rävar lär rikta sin uppmärksamhet åt det strategispel som Nortgard-skaparna Shiro Games jobbar på. Vi har tidigare fått en utannonseringstrailer, och nu har IGN fått klämma lite på spelet och släppt en fem minuter lång gameplay-genomgång.

Spelet har vissa 4X-inslag och utspelar sig på kartor som i utzoomad vy påminner lite om Civilization – med tydliga gränser för var ens rike börjar och slutar – där man konkurrerar med motståndare om territorium och resurser. Allt sker dock i realtid, och som väntat kretsar det mesta kring spice. Man kan välja hur mycket av den man vill sälja eller lagra, och man måste även se till att kunna betala kejsarens skatt.

Enheter förbrukar resurser när de rör sig på kartan, och beger man sig ut i de speciella "deep desert"-områdena förbrukar de ännu mer. Därför kan det vara bra att låta dessa vara fram tills att man lagt vantarna på underlättande teknologier. Som vanligt är öknen hemsökt av sandmaskar, så det gäller att hålla koll på sina trupper och maskiner.

Det är tänkt att Dune: Spice Wars ska släppas i early access på pc under 2022, och de utesluter inte att fler plattformar kan bli aktuella efter det.