Lootlådor är ett ständigt närvarande och kritiserat inslag i spelvärlden, och sportspel tenderar att vara några av de värst drabbade. Nu har en förälder och hennes barn i Illinois, USA, fått nog, och stämmer därmed Take-two, som är utgivare för basketspelet NBA 2K.

I stämningsansökan hävdar de att Take-two med sina lootlådor agerar orättvist och bedrägligt, och att de kan göra skyldiga till olagligt hasardspel – något som den före detta EA Sports-chefen Peter Moore tidigare motsatt sig.

Vidare säger de att lootlådorna är ett sätt att skapa ett psykologiskt avstånd till det faktum att man handlar med riktiga pengar. Detta är även en taktik som framförallt mobilspel använder sig av, där man istället för att köpa något för X antal kronor först måste köpa en påhittad valuta, som kristaller eller guldmynt, som sedan används för att göra köpet.

Enligt stämningen vill de ha 5 miljoner dollar av Take-two, motsvarande nästan 50 miljoner kronor. Huruvida de lyckas få något av Take-two är ytterst tveksamt, och det är värt att påpeka att något juridiskt övertrampt inte nödvändigtvis begåtts bara för att en stämningsansökan lämnas in.