Microsoft riktade redan från reklamkorståget sin nya konsol mot ungdomar. Amerikanska musiktv-kanalen MTV fick en betydande roll i sammanhanget och utseendet hakar på den befintliga Apple-trenden med vackra och mjuka former i vitt. Men det är inte bara ungdomarna som har hamnat i fokus. Det visar sig nämligen att Xbox 360 är en orgie i väluttänkta funktioner och koncept. För Microsoft har konsolfesten bara börjat.

Vassast armbågar vinner

Inför den hårda lanseringen utbröt smärre kaos när konsolbristen blev ett faktum. Spekulationerna överröstade varandra och alla hade sin egen synpunkt kring vad som skulle ske. Var det här ett medvetet drag från Microsofts sida? Företagets egen J. Allard (chef för Xbox 360-lanseringen) hävdade bestämt att det var logistiken som var flaskhalsen. Bill Gates privatplan då, frågade sig de konsolsugna fansen, kan man inte använda det för att frakta lådor?

Så kom då dagen D, för oss européer den andra december men för amerikanerna drygt en vecka innan. Köerna ringlade sig på sina håll långa utanför butikerna, men hos många handlare var chansen till köp redan obefintlig – paketen var sedan länge förbokade. Butikskedjorna vägrade konsekvent gå ut med information om hur många konsoler de fått, antagligen för att inte gå miste om sin beskärda del av hypen. Rapporter spreds om överhettningsproblem och systemkraschar och spelmarknaden verkade återigen helt oförstående till barnsjukdomar i en lansering av den här magnituden.

Premium eller core – allt eller inget?

Konsolen släpptes i två varianter. Det är premium eller core, eller helan och halvan, om man så vill. Premium går lös på cirka 4000 kronor och har kritiserats för sitt höga pris med konsolmått mätt. Men för de fyra tusen avbildningarna av de vackra prinsessornas far (jag pratar om enkronor) får du ett rejält kraftpaket till konsolenhet, en hårddisk, en trådlös handkontroll, HDTV-kompatibel kabel, ett headset och om du har tur och får tag på ett paket ur den tidiga leveransen får du även en bantad men kompetent fjärrkontroll. Core-paketet däremot ger dig en konsolenhet, en trådbunden handkontroll och en simpel kabel. Lite som senap i godispåsen, om du frågar mig. Urtrist med andra ord.

Visst kan man väl välja att köpa core-paketet och komplettera i efterhand. Barnen blir antagligen rätt lyckliga ändå när spelmonstret dyker upp i ett av paketen under granen, de kan ju spela spel utan hårddisk tycker vän av ordning. Men då är det bäst för dig att du har någon alternativ lagringsenhet i USB-format, för annars blir det till att börja om från början varje gång du startar ett spel. Rent kostnadsmässigt är core-paketet redan från ruta ett en förlustaffär. Bara hårddisken kostar en tusenlapp att inhandla i efterhand, så ska du köpa dig en Xbox 360 ska du ha en premium. Det finns egentligen inget billigare alternativ, fastän Microsoft vill ge sken av det.

Blir tillbehören en kassako?

I floran av Xbox 360-tillbehör märks det att Microsoft insett suget efter trådlöshet. Det finns en trådlös nätverksadapter att köpa till, trådlösa kontroller och så förstås fjärrkontroller. Den trådlösa kontrollen har som standard ett fack för två vanliga AA-batterier, men kan ersättas av ett ”Play ’n Charge”-paket som innehåller ett laddbart batteri och en laddsladd. När sladden sitter i konsolen laddas batteriet och du kan fortsätta lira som vanligt. Köper du fler handkontroller kan du köpa fler laddbara batterier och du kan dessutom inhandla minnesmoduler eller VGA-kabel om du föredrar att lira på datorskärmen.

Xbox 360 är HD-ready vilket innebär att den med fördel används till HDTV-apparater, det vill säga en tv med högre upplösning. Visst syns den grafiska skönheten på en tolvtums budget-tv, men det är först på en stor plattskärm som bilden gör konsolens uppritningskraft rättvisa. Har du inte en platt-tv (eller flat-tv som vissa elektronikkedjor lustigt nog kallar det) så kan du som tidigare nämnt inhandla en VGA-kabel. Kabeln ger dig inte lika hög upplösning som det fräschaste HDTV-alternativet (1080i) men ger dig åtminstone upplösningar i formatet 720p och en bit uppåt.

Användbar även utan spel

I den första Xbox-konsolen var dashboarden, det vill säga det menysystem som är aktivt när du inte har något spel igång, bara en sidoeffekt, ett verktyg för att kunna ställa in klockan, göra ett par enkla inställningar och ta bort sparade spel. På en Xbox 360 är läget dock helt annorlunda och menyerna har fått en mycket mer central roll. De är nu betydligt matnyttigare och uppdelade i fyra flikar; ”Live”, ”media”, ”games” och ”system”.

När Microsoft släppte sin Xbox dröjde det inte länge innan hackare förstått hur komponenterna hängde samman, trots att företaget utlovat en säkerhet som skulle slå det mesta. Chippade xboxar blev ett vanligt fenomen hemma hos Svensson, mycket på grund av att man då kunde använda sin konsol som en medieenhet och tanka över musik, bilder och filmer till den. Det olagliga innehållet flödade, men även det mer lagliga. Applikationer som Xbox Media Center släpptes gratis av hobbykodare, ett program som gjorde din krysslåda till en fullfjädrad multimediamaskin. Den här gången har Microsoft lärt sig av misstaget. Lösningen är inte enbart bättre säkerhet utan framför allt att man själva tillhandahåller stora delar av den efterfrågade funktionaliteten.