Ljuset i tunneln

Medlem
Ljuset i tunneln

Sitt ner i klassen! Ämnet för dagen är kablage. (En våg av hastiga flämtningar och exhalterade haksläpp dånar över nationen. Och inte utan anledning.)

Det börjar nämligen närma sig lansering för Intels nya kabelteknik, vid namn Light Peak. Tanken är att detta ska bli den sista kabeln vi någonsin kommer att behöva, då den kan/ska/vill/förväntas ersätta alla dagens olika standarder av signalbärare. (One cable to rule them all!)

Det nya är att den bygger på fiberoptik i stället för kopparledare (även om den första generationen av kostnadsskäl just nu ser ut att bestå av koppar). Detta gör att kabeln får en hög bandbredd, liten storlek, minskad signalstörning och ökad flexibilitet.

Jag ser framför mig hur man i hemmen framöver stoppar en svulstig husdator med utomordentlig hårdvara - och inte minst kylning - i något avskilt skyffe där ingen störs av fläktars och hårddiskars surrande, för att sedan ansluta ett smalt och snabbt fiber till varje "arbetsplats". Vid dessa anslutningspunkter kan man ha alla de tillbehör man normalt behöver kopplade till en hub, som i sin tur ansluts med andra änden av Light Peak-kabeln. Man slipper en utrymmeskrävande burk under skrivbordet och man kan trimma datorn så mycket man klarar av och ändå inte höra det minsta surr från hårdvaran när man sitter framför skärmen. Kan det bli bättre? Vem kunde tro att en ny kabel - och inte en revolutionerande kylare - skulle lösa missljudsproblematiken i datordjungeln? (Hoppas nu att den gör det också...)

#blogg


signatur

Last one to heaven is a loser!

1
Skriv svar