11 September / kommer du ihåg vad du gjorde för 20 år sedan?

Inaktiv
Skrivet av Hipshot:

Det hade varit mycket bättre om detta inte hade skett - bättre för alla.

Ja, det hade det verkligen.
Förstår inte att man kan hata ett land så mycket så att man kan göra en sådan sak mot så många oskyldiga människor.

Medlem

Var arbetslös och satt på en sån där "sök jobb" kurs. Någon sa "kolla nyheterna" och sen läste jag. Nyhetssidorna blev slöare och slöare med tiden, till slut kom man inte in på CNN/NBC m.m. längre. Förutom huvudhändelsen den dagen så lärde sig nog många en hel del om hur man inte bygger infrastruktur och vad lastbalanserade webbservrar kan erbjuda.

Medlem

Jag var på väg ut från skolan när jag såg tornen visas på tv'n i receptionen,..

Hörde senare att på en lokal pizzeria så hade dom blivit glada och försökt bjuda kunderna på gratis pizza...

Medlem

Minns inte exakt, men är rätt säker på att jag satt på skolbuss hem när det pratades på radion om en flygplansolycka, om att något flygplan råkat åka in i en byggnad. Väl hemma var ju varenda kanal och nyhetssändning all over det och efter andra planet insåg ju alla att det inte alls handlade om en olycka utan ett terroristattentat. Bilder på planen in i byggnaderna på repeat resten av kvällen.

I September 2014 var jag i NYC för att se Lorde live, men passade även på att besöka 9/11 Memorial Site som precis hade öppnat för besökare då. Det var en mycket märklig men på något sätt också mäktig upplevelse. Känsla av sorg blandat med respekt och ömhet. Känner fortfarande för alla de drabbade, direkt eller indirekt. Men att det är 20 år sedan idag känns också smått surrealistiskt. & får mig känna mig gammal haha.

It's not a lake, it's an ocean

Jag satt och pluggade i mitt inneboenderum i Uppsala med både TV och radio avstängda. Smarttelefoner fanns ju inte på den tiden. Jag fick ett SMS från en gammal klasskompis som jag minns än i dag: "Världen rämnar med besked." Jag fick en konstig känsla och satte på TV:n. Det blev inte så mycket pluggat den dagen.

Jag har av någon anledning sparat Expressen från dagen efter i 20 år:


signatur

Fria tankar om spel: www.frispel.net

Medlem

Jag tror att jag kommer ihåg det, för jag har någon minnesbild av att jag ska hämtas från skolan av pappa och att någon säger att ett plan har störtat in i ett torn i NY, det är vad jag minns. Det som jag mins klarare är alla tv-bilder och prat om det tills Irakkriget. Har en klarare minnesbild av när Anna Lindh mördades (den 10e sep höggs hon ned inte 11e) som nämndes i tråden men då var jag ju lite äldre också och kanske förstod mer vad som hände...

Tror jag var en liten pojke som trodde alla var glada i världen just då, det kanske man egentligen ska göra när man är tolv år gammal men ändå.

Medlem

Jag var hemma hos en kompis medan TV:n stod på i familjens vardagsrum och som de flesta kanske trodde, till en början, så rörde det sig om en tragisk olycka. Det blev knäpptyst när det andra planet träffade det södra tornet.

Medlem

Minns bitar av dagen. Minns att jag gick och åt godis på trottoaren med en vän, precis utanför öppningen till våran lägenhetsgård där vi bodde, i Enköping. Pratade om vad som hade hänt, men tror inte riktigt vi greppade situationen helt, hur illa det var.

Medlem
Skrivet av Oakenborn:

Kanske blandar ihop det med när Anna Lindh blev mördad. Det var ju också den 11 september men 2003.

Själva knivattacken på NK skedde den 10 sep, men hon dog sen den 11 sep.

Medlem

Var på det dåvarande jobbet i Bromma. Hade radion på och hörde om det. Byte till tvn. Telefonen ringde och ringde. Vi brydde oss inte. Vi såg nyheterna.

Avstängd
Skrivet av anon_326145:

Den 11 september 2001 inträffade en fruktansvärd sak i modern historia.
Terroristgruppen Al-Qaida kapade fyra stycken passagerarflygplan, två av dessa flög in i tvilling tornen World Trade Center i New York, ett flög in i militärbasen Pentagon och den fjärde kraschade eftersom passagerarna ombord lyckades stoppa terroristerna från att nå sitt fjärde mål.

Den 11 september (som är imorgon nu när jag skriver detta) har det gått 20 år sedan detta inträffade och för många av oss kanske det inte alls känns som att det är så länge sedan.
Men det är nog ändå den dagen då de flesta av oss som var med faktiskt kommer ihåg vad vi gjorde när vi väl fick höra om det här tragiska attentatet som orsakade att väldigt många människor miste sina liv.

Vad gjorde du för 20 år sedan?

Lika tragiskt det USA gör. Stödjer terroristerna OVK etc. Tog mig en öl när jag hörde och tänkte live by the sword die by the sword.


signatur

“If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple. But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”
George Bernard Shaw

Medlem
Skrivet av Andy Wadstein:

Själva knivattacken på NK skedde den 10 sep, men hon dog sen den 11 sep.


signatur

min stora Nintendo64s mjöliga spelpinne
don't at me
Jag är inte Fejksson, hen blev bannad och heter nåt annat nu.

Medlem
Skrivet av Andy Wadstein:

Själva knivattacken på NK skedde den 10 sep, men hon dog sen den 11 sep.

Ja, det var sorgligt men hon undanbad själv alla livvakter då hon ville känna sig "som vem som helst" vilket jag tror hon ångrar bittert in i det sista på sjukhuset.

Minns nog inget av själva dagen, jag var bara tio så det passerade som vilken nyhet som helst. Mitt starkaste minne är dock dagen efter då min lärarinna lyfter vad som har hänt. Minns att hon sa hon skulle gått på bio men blev hemma och tittade på tv i stället.

Minns att vi titta mycket på apelsin.nu på flash-parodier under de kommande åren i mellanstadiet i alla fall. Bland det första jag använde internet till.


signatur

Through smoke and fire and shot and shell and to the very walls of hell, But we shall stand and we shall stay. Over the hills and far away.

Medlem

Vet att jag var ledig,, följde allt live, förstod tidigt att inget skulle bli sig likt igen.


signatur

7900XTX
7800X3D

Medlem

Gick i gymnasiet då, 16 år gammal. Kommer ihåg att jag var hemma av någon anledning, Skulle sätta mig vid datorn när farsan ropade och sa att jag skulle komma till tvn. Såg live när torn 1 eller 2 rasade.

Ero
Medlem

Satt i bilen med pappa, precis här: 62.41193672327677, 17.227411853094097


signatur

Varit medlem längre än dig.

KoP
Medlem
Skrivet av r4v3nl0rd:

Sjukt och kusligt! Och en jävla tur.

Har en liknande historia som är rätt kuslig. Min mormors mormors mor (har jag för mig) blev inbjuden av en vän till att åka över till USA och fick en biljett skickad till sig som var giltig för en överresa med den ökända båten Titanic. Dock blev hon gravid och valde att avstå resan, tack och lov. Annars hade man väl inte suttit här idag. ఠ_ఠ

Medlem

På övervåningen hos mina föräldrar och lekte med en kompis. Kommer ihåg att tv:n stog på i bakgrunden och började uppmärksamma detta.

Vi åkte dessutom till portugal någon vecka senare, de var minst sagt intressant med militärpolis och massiv övervakning överallt som 12-åring.

Avstängd

Minns att jag kom hem från skolan som 12-åring och det var sol ute men möttes av att morsan berätta om något fruktansvärt som hade hänt och vi tittade på det på den fyrkantiga tjock-TV:n på den tiden. Och på den tiden förstod jag inte så mycket och jag hade inte precis några större uppfattningar om USA och/eller deras geopolitiska konflikter.

Ju äldre jag blev desto mer "förståeligt", på sätt och vis, blev det och jag insåg mer hur hemskt det faktiskt var som hade hänt. Samtidigt personligen så har jag varit med om saker som känts mycket mer "traumatiska" för personlig del (anfallen av hund som liten, en av mina personliga assistenter blev mördad när jag gick i 7:an, krockat i bakre bildäck med cykel som pojkspoling, projektarbetat 4 veckor i skolan om Förintelsen i 9:an).

Avslutningsvis så är det självfallet ingen "tävling" om "vad hemskast har hänt i historien som man bör minnas". Intressant nog så minns jag INGENTING om nyhetsrapporter om Rwanda-folkmorden 1994 som 5-åring där cirka 800 000 liv gick miste på cirka 3 månader. Någon som minns hur nyhetsrapporteringen var då?

Som ren retorisk fråga utan att diskutera frågan så kan man fundera på vad sjutton USA hade hållit på med, geopolitiskt talat, att det blev som det blev för drygt 20 år sedan nu i New York City...

Inaktiv

Var på jobbet och stod och kapade träbitar och hörde om det på radio i kåporna.
Lite halvröriga rapporter i början före det började klarna hos journalisterna vad som hänt.
Livet före smartphones.

Medlem

Kom hem från jobbet och slog på tvn.. Kommer så väl ihåg att jag först trodde det var en film innan det slog mig att det var nyheterna som visades

123
Skriv svar