Medlem
Death Must Die

Death must die

Ta rörelsemönstret och det enkla utseendet från Vampire Survivors och kombinera med välsignelserna från olika gudar i Hades, släng också in lite Diablo-liknande rustningar, amuletter och vapen så har du Death Must Die. Lite som Ernst Kirchsteiger sa - “I det enkla bor det vackra”, fast byt ut vackert mot roligt så blir det mer korrekt beskrivning av det här.

Blir lätt lite kaosigt i slutet av rundorna när man fått flera förmågor och fiendeantalet ökas upp.

Upplägget är densamma som Vampire Survivor, välj din hjälte och sedan startar du mitt på ett öde fält och inom ett par sekunder börjar skeletten svärma över dig. I skillnad mot Vampire Survivor kan du själv attackera fienden, välja när och vart du ska slå till. Det finns en funktion som automatiskt slår mot närmsta fiende men man tappar lite fart när man slår, man får bättre kontroll om man själv styr det. Till att börja med har du bara tillgång till en normal attack och möjligheten att dasha, den är begränsad och går på cooldown så gäller att välja sina tillfällen.

När vissa fiender besegras så släpper de ifrån sig små kuber som man samlar in, får du ihop tillräckligt många går du upp i nivå! Då får du möta din första gud som ger dig tre val, ytterligare fördelar för att fortsätta slåss. Just nu finns det tio olika gudar som vill hjälpa dig på vägen att besegra Death. Det finns sådana Gudar man kan tänka sig, Gudar över kyla, eld, jord och blixtar. Men även Gudar över ödet, erövring och tid.

Varje Gud ger dig olika fördelar. Det kan vara en uppgradering av din normala attack, så förutom att procentuellt öka din skada läggs det till olika elementala effekter. Det är inte bara din normala attack som förbättras och får nya egenskaper, din dash kan få liknande effekter. Elguden förvandlar dig till en elboll under dashen, vintergudinnan släpper ifrån sig en isring som fryser de närmsta fienderna.

Det finns också möjligheten att få ytterligare magier som används automatiskt, eller kraften att frammana undersåtar som hjälper dig att slåss, men du kan även få andra krafter som kan hjälpa dig på vägen. Det finns möjlighet att skapa kraftfulla synergier, men då allt är randomiserat får man ha en gnutta tur. Det är begränsat till hur många gudar du kan ha under en runda.

Kartan genereras under tiden du spelar och den är oändlig. Fienderna spawnar vid sina fasta tidpunkter, första kartan har en runda på 20 minuter tills slutbossen dyker upp. På kartan finns det också extra fördelar som spawnar vad som känns randomiserat. Det är kistor med utrustning, källor som ger dig hälsa och helgedomar som ger dig antingen tillfälliga eller permanenta bonusar. Vissa permanenta bonusar är små men det finns en del som ger större bonusar som kan förändra rundan helt och hållet. Så oftast ränner man runt på kartan och hittar så många bonusar man kommer åt samtidigt som man besegrar fienden och levlar upp ordentligt.

Det är inte helt balanserat heller - på ett positivt sätt.Har haft vissa rundor när alla bonusar fungerar jättebra ihop och man får en riktigt stark karaktär som leker sig in i mål. Andra gånger går det inte riktigt ihop och vid första bossen så får man storstryk.

Det finns sex stycken karaktärer att välja mellan, fyra närstridare och två med avståndsattacker - en bågskytt och en magiker. De är varierande och roligt att byta mellan hjältarna, med senaste uppdateringen har de även fått ett färdighetsträd att förkovra sig med, där finns möjligheten att specialisera sig ännu mer, men har inte hunnit testa det än, har inte kommit så långt med den nya uppdateringen. Då kom det också en ny karta med nya fiender.

En av de fyra närstridshjältarna. Kontrollstyrningarna är inte på skärmen hela tiden, tyvärr kopplade till samma som Steams screenshotknapp.

Utseendemässigt ser det bra ut, den pixliga grafiken passar bra. Det rullar också på utan problem även när skärmen är full av fiender. Ljudet tycker jag också om, det är en fiendes dödsljud som påminner om ljudet när man öppnar en ölburk. Bra helheltsintryck av ljud och grafik. Designen på gudarna och gudinnorna är mer mot det överdrivna hållet, fungerar bra överlag även om jag inte är ett fan av det vad jag tycker är animéinspirerade flickansikten på några av gudinnorna.

Det ska väl finnas någon form av story men inget som fastnat. Mellan dina rundor kan dina karaktärer prata med varandra men av det lilla jag sett så är det pinsamt dåligt. Gudarna och gudinnorna har lite dialog som fungerar bättre. Men det är mest sidobrus jag inte lägger märke till längre.

När jag började spela var det lite otydligt vilka krafter som förbättrades men med några patchar har det blivit bättre. Inventoryhantering är lite småsegt också, under rundorna samlar du på dig rustning och vapen som bara några av hjältarna kan bära men de har gemensamt inventory.

Kontrollmässigt har jag bara spelat med en Xbox-kontroll och det fungerar utmärkt. Kan inte tänka mig spela med något annat. Skulle tro att det fungerar bra till Steamdeck också, speciellt sättet med kortare rundor. Spelmässigt är det fantastiskt roligt och kan starkt rekommendera det.

Death Must Die
4
Mycket bra
+
Bra variation av hjältar
+
Hög spelglädje
+
Roligt obalanserat emellanåt
-
Dialogen karaktärerna emellan
-
Inventoryhanteringen
Det här betyder betygen på FZ

signatur

En glad kalmarit boende på Gotland!

Medlem

Jag spelade en del när det kom först och hade väldigt kul. Nu med den nya stora uppdateringen har jag inte hunnit med att spela så mycket men av det som jag har sett så kommer det bli många fler timmar. Act 2 tänkte jag skulle vara ganska lik första men fienderna är helt andra vilket gör det nytt igen.

Fin recension och jag instämmer i det mesta.


signatur

osv.

Medlem

Plockade precis alla achievements. De envisas ju med att lägga till nya.

Helt klart min favorit i genren, med Deep Rock Galactic: Survivor som stark tvåa.


signatur

This little light of mine, i'm gonna let it shine. Let it shine, let it shine, let it shine.

Dödgrävaren

Riktigt kul spel, men behöver mer content. Vet iofs inte om Act 2 lagt till lite mer bossar å variation kanske, men det gick ganska fort att uppleva allt Act 1 hade att erbjuda.

Medlem

Ser verkligen kul ut, blir nog ett köp

Medlem

Köpte det för 3-4 timmar sen och ska upp 07 men det var omöjligt att slita sig 😅

Medlem

Tycker dialogen karaktärerna emellan är rätt nice ändå, definitivt inte ett minus i min bok. Lite extra personlighet till karaktärerna och så kort dialog att röster inte behövs. Enkelt, effektivt.


signatur

"A lie is truth, until you recognize it as a lie. To see the truth behind those lies is probably the right thing to do. However, it may not necessarily bring happiness. Lies are Happiness."

PC-spelare
Dator: TUF Gaming B550 Pro, Ryzen 5600G, 16GB RAM, Sapphire Radeon RX 5600 XT

Medlem

Mat hos vänn ikväll 😪 xp-waste när man kunde ha lirat detta istället

Medlem
Skrivet av smuts:

Tycker dialogen karaktärerna emellan är rätt nice ändå, definitivt inte ett minus i min bok. Lite extra personlighet till karaktärerna och så kort dialog att röster inte behövs. Enkelt, effektivt.

Jag tror mitt första intryck var inget vidare så jag har bara scrollat vidare nu. Tror det var smileys i konversationerna som gjorde att jag ogillade dem.

Men det är en så liten del så gör egentligen inget.


signatur

En glad kalmarit boende på Gotland!

1
Skriv svar