I svallvågorna av metoo-diskussionerna på Twitter och andra sociala medier skriver branschkollegan Effie Karabuda om sina upplevelser som redaktör för Aftonbladet spelsektion. Sexistiska kommentarer, snoppbilder och hattrådar på Reddit. En form av hat jag inte ens upplevt en tiondel av och redan det är för mycket.

Jag har skickat exakt en direkt elak tweet och trots att det var flera år sedan kan jag fortfarande få ångest över den. Markus Mustonen, trummis i Kent, skrev om hur mysigt det var att göra finsk skogstechno och jag svarade något i stil med att jag förbannade dagen då bandet blev bekanta med trummaskiner. Som om jag hade någon som helst rätt att förminska deras kreativa frihet i att göra sin musik lite mer disco.

Steget till att dra ner kalsongerna, ta en bild på mitt kön och skicka till en annan människa är därför längre än att jag skulle bli en astronaut.

Vi har kallats vänster, höger, fascister, sjw och alla möjliga polariserande tillmälen

De få gånger det verkligen blivit hatiskt i kommentarerna här på FZ är just också när vi tagit upp ämnen som gestaltningen av kvinnor i spel. Vi har kallats vänster, höger, fascister, sjw och alla möjliga polariserande tillmälen. Men vi har aldrig behövt städa upp inkorgen från bilder som aldrig borde ha tagits. Inte ens när det är en kvinna som skrivit texten, vilket ökat de ogillande kommentarerna drastiskt.

Det finns såklart en koppling mellan sådana reaktioner och hur många kvinnor i offentlig position behandlas.

De som besöker spelsajter såsom FZ är för det mesta män, många över 25 år gamla, så att skylla på den osäkre tonårskillen som sitter okysst i sina föräldrars källare går liksom inte. Och om det gång på gång är den högljudda minoriteten som ställer till det i kommentarerna, varför säger inte fler emot?

"Så varför är just den punkten så öm att peta på?"

Jag påstår inte att någon här hatar kvinnor. Många av oss har partners, kanske till och med barn. Så varför är just den punkten så öm att peta på? Det är ju vi tillsammans som skapar stämningen här på sajten och jag vill skriva under på att vi kan diskutera allt inom spel, oavsett om det rör sig om hur jäkla fantastisk raketkastaren i Quake är eller Hideo som Kojimas förklaring till denna karaktärsdesign.

Min slutgiltiga fråga är därför enkel: hur skapar vi ett klimat på FZ som främjar diskussioner om både högt och lågt?

/CJS

Jag vet att jag är sen till festen men här är iaf. mina två cent: Gällande hatet som E.K. utsätts för så är det säkert väldigt jobbigt för henne. Samtidigt är det hennes livsluft: hon har byggt sin karriär på att förfasa sig över sexism i spel, klaga... 07/12 Kan inte en av anledningarna till dessa dickpics och trakasserier vara att män i regel är mer desperata än kvinnor? Det är ju fakta att kvinnor i regel har mer sex än män, samt mer flera partners. Speciellt om en kvinna är singel, finns mycket att läsa... 02/12 #metoo är överlägset störst i Sverige av någon anledning: https://i.gyazo.com/7284f8c3cce9e8a4ea6170f0fd40697d.png Aron Flam om fenomenet: https://www.youtube.com/watch?v=Gx97obVYjJI 27/11 Intressant fråga,tyvärr slutar det alltid i att men jag är inte sån. Skulle hävda det är inte bara män eller kvinnor i makt position som beter sig som svin. Men det vi ser tydlig gör det som vi sett länge. Känner inga hat eller svaghet över att tjejer/k... 26/11 Aldrig gillat denna tjej, tycker hon är sämst på att prata om spel och hårdvara. Det känns som att hon egentligen inte kan något och bara babblar något manus hon läst innan. Också låter hon som att hon tror hon är så mycket bättre än dig och mig. Inte... 25/11 @Sipmo: Intressanta tankar, det ligger en del i det du skriver. Några få män som har mycket makt och utövar makt både över andra män och över kvinnor. Det känns lite orättvist av starka kvinnor att begära att betydligt mindre mäktiga män ska hjälpa till... 24/11 Sammanfattningsvis kan man nog säga så här: ingen gillar att få pekpinnar i sin underhållning, eller i bevakningen av den. Vi kan också konstatera att generaliseringar och polariserande uttryck som ”alla män” eller ”alla feminister” är ett dåligt sätt... 24/11 @tjorb: hm, stämmer nog. Förvirrande byline. 24/11 Ser jag fel eller är det bara sonic recensionen som är skriven av Effie? 24/11 Ett spel ska inte stå och falla på en sån detalj. Jag bryr mig själv inte om det är en "stark" kvinna eller man som karaktär för det viktiga är om karaktären är bra skriven, könet är irrelevant. Det finns inte en enda dåligt skriven karaktär som skulle... 23/11
Skicka en rättelse