I svallvågorna av metoo-diskussionerna på Twitter och andra sociala medier skriver branschkollegan Effie Karabuda om sina upplevelser som redaktör för Aftonbladet spelsektion. Sexistiska kommentarer, snoppbilder och hattrådar på Reddit. En form av hat jag inte ens upplevt en tiondel av och redan det är för mycket.

Jag har skickat exakt en direkt elak tweet och trots att det var flera år sedan kan jag fortfarande få ångest över den. Markus Mustonen, trummis i Kent, skrev om hur mysigt det var att göra finsk skogstechno och jag svarade något i stil med att jag förbannade dagen då bandet blev bekanta med trummaskiner. Som om jag hade någon som helst rätt att förminska deras kreativa frihet i att göra sin musik lite mer disco.

Steget till att dra ner kalsongerna, ta en bild på mitt kön och skicka till en annan människa är därför längre än att jag skulle bli en astronaut.

Vi har kallats vänster, höger, fascister, sjw och alla möjliga polariserande tillmälen

De få gånger det verkligen blivit hatiskt i kommentarerna här på FZ är just också när vi tagit upp ämnen som gestaltningen av kvinnor i spel. Vi har kallats vänster, höger, fascister, sjw och alla möjliga polariserande tillmälen. Men vi har aldrig behövt städa upp inkorgen från bilder som aldrig borde ha tagits. Inte ens när det är en kvinna som skrivit texten, vilket ökat de ogillande kommentarerna drastiskt.

Det finns såklart en koppling mellan sådana reaktioner och hur många kvinnor i offentlig position behandlas.

De som besöker spelsajter såsom FZ är för det mesta män, många över 25 år gamla, så att skylla på den osäkre tonårskillen som sitter okysst i sina föräldrars källare går liksom inte. Och om det gång på gång är den högljudda minoriteten som ställer till det i kommentarerna, varför säger inte fler emot?

"Så varför är just den punkten så öm att peta på?"

Jag påstår inte att någon här hatar kvinnor. Många av oss har partners, kanske till och med barn. Så varför är just den punkten så öm att peta på? Det är ju vi tillsammans som skapar stämningen här på sajten och jag vill skriva under på att vi kan diskutera allt inom spel, oavsett om det rör sig om hur jäkla fantastisk raketkastaren i Quake är eller Hideo som Kojimas förklaring till denna karaktärsdesign.

Min slutgiltiga fråga är därför enkel: hur skapar vi ett klimat på FZ som främjar diskussioner om både högt och lågt?

/CJS