Inlägg av gorbatjov

Inlägg som gorbatjov har skrivit i forumet

Skrivet av SWEBarb:

låter inte som det är redo att lanseras ifall en vanlig ps4 inte klarar ? märkligt dom godkänner att sälja spelet då...

Det känns ju lite som att den versionen är död och begraven redan. Jag tror aldrig att CDPR kommer få ordning på den så pass att folk blir nöjda.

Skrivet av Tarotikum:

Jag har spelat det sen dag 1 på PS4 och visst, I början såg det mer ut som en dålig PS3-port än ett next-gen spel men det har tagit sig enormt mycket och jag har haft många glada timmar med V och hennes äventyr. I mina ögon är katastrof-ryktet ganska överdrivet

Det känns ju tyvärr som att allt hat inom spelvärlden nu för tiden är överdrivet till 100. Kolla bara The Last of Us Part 2.

Skrivet av Gregerory:

Håller tummarna för en nypatchad next-gen version!

EDIT: Det verkar borta nu, men kanske ett tecken ändå. Nån skyfflar runt i spelbackarna hos Sony verkar det som...kan vara bra

Skrivet av Deli:

Jag får då inte upp det på psn varken på PS5an eller i appen inte ens så ja kan se eller gå in på titeln

Kommer upp på psn igen den 21/6 enligt CDPR.

Skrivet av Thane:

Av samma anledning som Foodora finns. Lathet/smidighet. Det är en fin gräns mellan de två men väljer man att betala avsevärt mycket mer för en produkt online för att slippa åka och köpa den så går det över till lathet.

Det är väl inte den enda tänkbara anledningen till varför man kan tänka sig att betala lite mer för nåt smidigt? Jag har själv två grabbar som älskar spel och redan under ps3-eran märkte jag hur bökigt det blev med två spelsugna knoddar som skulle försöka byta skiva stup i kvarten. Då betalar jag gladeligen mer för ett digitalt spel där det enda som krävs är ett knapptryck och noll risk för att skivorna blir skräp.

Notis: Ja jag har faktiskt lärt mina barn att vara försiktiga då jag själv är pedantisk med min teknik men, barn är barn.

Skrivet av kebbe:

Synd för de som var dumma nog att köpa en konsol vars spelpriser är bundna till Sony som enda försäljare. Men de sparade i alla fall 1000kr vid inköp!!

Ska jag tala för mig själv som valde en Digital framför skivläsare så var det definitivt inte pg.a att den var 1000:- billigare. Är man någorlunda med på reorna dessutom så kommer man ner under "normala" priser relativt enkelt. Skulle nog våga påstå att majoriteten som köpte den digitala versionen inte gjorde det enbart för att spara en tusenlapp.

Tycker det ser sjukt mysigt ut men saknar lite tyngd i karaktären. Nåja man kan inte få allt.

Skrivet av Kago1316:

Har inte spelat trean så jag vet inte tyvärr.

Ok. Möjligt att jag yrar men känner mig ändå någorlunda säker på att jag hörde hans röst när jag började spela för att sen sakna den när jag tog upp spelet igen en tid senare.

Skrivet av PeTTs0n:

Vad gäller PS4 och XBOne kan jag nog hålla med att releasen var ovanligt kass, men att på de grunderna förhindra PS5-ägare från att köpa spelet?

Sen är inte direkt (tyvärr) Cyberpunk 2077 något unikt att vara en totalt buggfylld sörja vid release, Tony Hawk's Pro Skater 5 kommer osökt på tanke - ett spel som var rent katastrofalt vid release.

Vad gäller användarrecensioner på Steam kommer vi något ironiskt tillbaka till det där med var makten faktiskt hamnar, och hur stor andel av köparna dessa representerar. Men problemet vill jag anse blir detsamma, att någon annan tar makten ifrån den enskilde konsumenten att göra valet att köpa, och att göra den egna bedömningen hur denne upplever produkten. Samtidigt tror jag det påverkar - men i vilken utsträckning och huruvida det är rätt eller inte... well, det är en svårare fråga.

Jag kan inte nog trycka på att vi alla upplever våra inköp olika på ett rent subjektivt sätt, annars hade produkter varit objektivt och enhetligt uppskattade eller ratade, utifrån ett antal tydligt satta parametrar, som går att ta beslut efter. Detta gäller inte minst mer konstnärliga verk, så som spel. (I kontrast till saker som brukas mer av nyttoskäl.) Finns många spel andra älskat som jag verkligen inte fått valuta för mina pengar för - vem har rätt där? Det finns även fysiska produkter som jag varit så missnöjd med att jag gått till ARN för att pröva huruvida tillverkarens löften är infriade eller inte (första HTC Desire var en sådan för mig), medan andra tyckt dessa varit det bästa som kommit sedan skivat bröd. Var ska gränsen dras för hur användare "får"/"ska" uppleva en produkt, eller när denna ska sluta säljas? När det inte finns någon juridisk precedens som säger att den inte får säljas, det vill säga.

Däremot poängterar jag igen att det finns vissa aspekter som är problematiska och bör få någon konsekvens (som tidigare nämnt, alltifrån lagbrott till tydligt brutna löften), men den här metoden tycker jag fortfarande är fel, så gott som uteslutande.

Vi är både ense och oense men jag lämnar det där :). Får iaf hoppas att de får iordning på Cyberpunk så det blir tillgängligt igen för alla.

Skrivet av PeTTs0n:

Då får vi nog acceptera att vi inte håller med varandra vad gäller försäljningsmetoderna, helt enkelt. Jag tror också att det är en hårdare smäll än man kan tro att få sämre marknadsföringsmöjligheter, och det där med röda varningar (se ex. negativa Steam-recensioner, och jag hade kunnat tänka mig något än mer intrusivt i de fall där spelet kan anses vara "trasigt" eller inte hålla vad som utlovats) tror jag faktiskt påverkar såväl försäljning, som anseende, även i det lite längre loppet.
Svårt att säga i hur stor utsträckning, då det är ganska svårt att mäta exakt vilken effekt det har, men jag tror inte att försäljningsstopp från butikens sida är en bra lösning i så gott som något fall överhuvudtaget. (Lagbrott exkluderade.)

Det där med cancel culture och högafflar tror jag i allmänhet är en ruskigt riskabel väg att vandra, då det lägger en oproportionerlig makt hos de som är mest högljudda - något som inte behöver korrelera med hur stor andel köpare, potentiella köpare eller en allmänhet i stort man representerar, eller för den delen hur rätt man har.

Jag hade hellre sett att Sony blev "tvingade" att sälja spelet i fråga, än att de (som nu) i sitt envälde väljer att plocka ner det på vad som i slutändan är hyfsat abstrakta grunder.
Vi kommer till en jämförelse med övriga försäljningsställen - om det hade funnits en konsensus kring att spelet varit så otroligt trasigt att det inte skulle få säljas hade det inte gått att köpa någonstans.

Personligen hade jag kunnat sträcka mig till att det inte hade varit möjligt att köpa på plattformar som inte stödjer spelet (vilket, om även där diskutabelt egentligen, kan anses vara PS4 och Xbone), men att helt ta bort det från marknadsplatsen så att även PS5-ägare får stå utan? Nej, det köper jag verkligen inte.

TL;DR: Jag anser att det informerade beslutet ska ligga hos konsumenten.

Jag håller med dig i stort och jag är heller inget vidare fan av cancel culture men tycker inte att grunderna kändes speciellt abstrakta; spelet kraschade, flöt orimligt dåligt men mängder av buggar osv. Ingen aning dock ifall det var den högljudda minoriteten som fick det att tippa över för Sony men kan tänka mig att butikens anseende låg högt i tanken hos höjdarna på Sony och att de ville skicka signaler att inte vad som helst går igenom (även att det nu gjorde det) oavsett storlek på studio.

Nu använder jag inte Steam eller nån annan butik på PC eftersom jag enbart spelar på konsol men funkar verkligen användarrecensioner? Med tanke på hur många "gamers" reagerar så fort de blir lite smått stötta så känns det som man lägger makten precis där den inte borde ligga.

Blir intressant att se när spelet kommer tillbaka till psn och vad priset då kommer att ligga på.

Skrivet av PeTTs0n:

Nu menar jag kanske inte en stilren skylt som ligger högst upp på produktinformationssidan, utan snarare en stor röd varningstext som kommer upp så fort man väljer "köp", "lägg till i kundvagnen" eller liknande - något som inte går att undvika när man försöker köpa produkten. Som alternativ till att plocka bort produkten helt anser jag helt klart att det är bättre. Lägg konsumentvalet hos konsumenten så länge det inte handlar om ex. lagbrott.

Sen kommer vi in på den andra frågan jag refererade - vad är egentligen rimligt att förvänta sig? Är det rimligt att vänta sig att ett nytt spel ska vara spelbart utan minsta bugg, i jämn 4k@120 på samtliga plattformar det säljs till? Var går gränsen mellan det och en totalt trasig sörja som får kämpa för att ta sig över 30FPS på modern hårdvara?

Jag tycker den gränsdragningen faktiskt är rejält mycket svårare än en del får det att verka som, och att försäljningsställen ska gå in och diktera var gränsen ska gå skapar i mina ögon en riktigt tråkig precedens. Ett bättre system för att hantera det än att bara ta bort valet från konsumenten anser jag är bra mycket mer rätt väg.

Ett utgivarryktessystem kanske, där utgivaren får sämre produktplacering eller mindre möjligheter till marknadsföring om denne släpper produkter som inte anses hålla måttet. Ytterligare incitament till att ha en kvalitetskontroll, utöver varningen nämnd ovan. Dock kommer vi tillbaka till vem som ska dra gränsen, och det går inte att poängtera nog: det är en knivig fråga och en stor makt den som gör avgörandet kommer ha.

Jag förstod att du inte menade en liten notis bland all annan info om spelet och visst det är ju ett alternativ. Jag tycker dock att CDPR hade kommit undan lite väl lätt med den lösningen. Sen kan man som du säger inte förvänta sig 4K i 120 fps på ps4 men iallafall någorlunda spelbart skick och ganska nära gameplayet de gått ut och visat för oss. Sen kan jag tycka att Sony egentligen, inom rimliga ramar, får göra som de vill med sin egen butik.

Skrivet av Kago1316:

Tack! Firegirl såg kul ut, perfekt för mina söner. Hoppas att det kommer på svenska också, alltför få spel som har en potentiell barnpublik översätts till svenska nuförtiden. Det är väl inte lönsamt, men det underlättade för barnen med Adam Alsing som gav instruktioner i Little Big Planet och jag tyckte det var väldigt kul att höra Glen Hysen som kommentator i Fifa 13.

På tal om Alsing. Ersatte de honom i LBP 3? Ganska säker på att han var med men sen gick han ju bort och misstänker att de bytte ut hans röst efter det?

Skrivet av Gertzy:

Ja, tyvärr har ju inte MS använt tiden speciellt väl - vilket är märkligt då kritiken om få exklusiviteter inte är direkt ny - men sent ska synden vakna så att säga. Och då tar de sig lättast fram genom att öppna plånboken helt enkelt. Det måste fotfolket förstå.

Visst är det ju så det kan funka och det är väl kanske inte det lättaste heller att få fram nya spelstudios från grunden som levererar men jag suckar ändå lite inombords varje gång nån av jättarna är i köpartagen. Speciellt när populära multiplatformsutvecklare är på tapeten.

Hur som så blir det spännande att följa vilka utvecklare de köper upp och vad de lyckas klämma ur sig så småningom. Man kan ju hoppas att de har lite känsla iaf :).

Skrivet av Gertzy:

Precis, lätt att moralisera när Sony haft åratal på sig att odla relationer med studios men Microsoft nu behöver mer spel de har inte direkt tid att börja ragga på småstudios som kanske levererar något om 15 år eller så. Så jag ser bara detta som någonting bra.

20 år sen första Xboxen släpptes ^^.

Skrivet av PeTTs0n:

Det där argumentet köper jag inte riktigt, bättre hade varit att lägga in en rejäl disclaimer/varning (vilket också borde vara en ganska tydlig signal) - så hade kunden fått ta beslutet om denne vill köpa eller inte.

Inte många utvecklare som hade lagt på lite extra tid för att putsa bort buggar om det enda de råkar ut för är en varningstext som ingen läser. Bättre å sätta ner foten hårdare i mitt tycke så kanske det blir bättring. Om inte så blir det ju en gnutta mer kännbart rent ekonomiskt iaf.

Tycker det är på tiden att de visar upp lite projekt de har på gång istället som kommer inom en snar framtid. Uppköpen de gör nu hinner väl knappt få ut sina alster innan nästa generation dyker upp.

Den som lever får se: P.

Skrivet av Dex:

Men det kan ju inte stämma. God of War t.ex. fick ju en patch som låste upp till 60 FPS på PS5? Det var bara en patch och inte en helt ny separat nerladdning? Även Ratchet & Clank (2016) fick samma sak och t.ex Days Gone också och diverse andra spel.

Visst gör Xbox det ännu smidigare med sitt bakåtkompatibilitets team, men utvecklarna måste definitivt inte släppa det som ett nytt spel utan flera spel har bara fått en patch som har låst upp t.ex. högre FPS.

Låter ju helt klart märkligt som sagt..

Skrivet av Bojkott:

PS5 kräver att utvecklarna i stort sett gör en helt ny version för PS5 om de vill implementera nyheter. Det är därför FF7 Intergrade kommer, i stället för att bara implementera förbättringarna i originalet. Det är därför du kan ha både PS4 och PS5-versionen installerad samtidigt.

https://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2021/01/PS5-Game...

Här ligger Xbox mycket lägre fram. Med Xbox så kan utvecklarna göra ändringar och, som du säger, skicka ut en liten patch, och vips så körs spelet i högre refresh rate eller har mer ögongodis. Spelen kan göras som next gen i bakåtkompatibilitetsläget. På PS5 så måste utvecklarna släppa det som ett nytt spel, och detta extraarbete ökar risken för att du måste betala för det på nytt. Det var därför jag skrev att det hänger mycket på utvecklaren.

Du kan läsa mer om detta här.
https://www.theverge.com/2020/11/20/21579166/ps5-120fps-games...

Är inte det minsta intresserad av FF7 så var tvungen å läsa på lite och som jag förstod det så är Intergrade inte enbart en uppdatering med förbättringar utan inkluderar även ett dlc som är exklusivt till ps5. Kan ju vara därför de släpper det igen?

Hoppas det blir gratis om man redan äger det då. Jag köpte det för kanske 6 månader sen men har lagt det åt sidan iom alla rykten om en next gen version. Blir väl säkerligen fullpris bara för det :-P.

Skrivet av Shamanfox:

Kanske blir ett potentiell köp, beroende på pris. Om de säljer den för 700+ kr så kommer jag avvakta (med tanke på att spelet har ett par år på nacken) tills priset sjunker.

Hade du varit nån dag snabbare så hade du kunnat knipa det på psn för runt 250:-. Lär ju dock dyka upp på sommarrean på psn framöver med tanke på att det varit med på de två eller tre senaste reorna. Så ska du köpa digitalt på ps5 borde du vänta.

Skrivet av Bojkott:

Hade missat att du får en gratis uppgradering. Men faktum kvarstår att det är två olika utgåvor. Ubisoft var bara schyst som bjöd på uppgraderingen. På Xbox så finns det bara en One-utgåva som funkar på både One och Series (med next gen-funktioner). Att göra så är inte möjligt på PS5, vilket är anledningen till varför det finns två versioner.

Är väl precis så det funkar på ps4 och ps5? Oo
Det enda de gör är ju skickar ut en patch du kan ladda hem om du har en ps5.

Skrivet av Eldarion:

Blev ändå förvånad när jag såg hur många som var hype vid trailer-släpp.

Samma här. Känns lite som att hypen ploppade upp från ingenstans efter de suddiga bilderna härom dagen.

Here we go again. Är det såhär vi ska ha det nu för tiden? Jisses.