Inlägg av Mortyman

Inlägg som Mortyman har skrivit i forumet

Skrivet av Arcadia:

Så han har gjort åtta filmer varav sex av dem är ultra-klassiker, och du tycker att han är överskattad? There's no pleasing everyone...

Vet inte om jag skulle kalla True Lies för en "ultra-klassiker" direkt, snarare en godkänd actionfilm bara, men whatever. Gå tillbaka och läs vad jag faktiskt skrev förresten. Mannen har ju för bövelen inte gjort någon bra film de senaste 26 åren! Jag kunde uppskatta Cameron som en av vår tids största regissörer år 1997. Och jag gjorde det då också. Men nu är jag inte så säker på det längre. För det har ju inte hänt någonting sedan dess. Det enda han har gjort de senaste 26 åren (förutom dokumentärer) är Avatar som är bland den dummaste, ytligaste och ja, mest överskattade smörjan jag någonsin skådat. Kan han inte göra bättre än så numera så har hans tid varit.

Var James Cameron överskattad år 1997? Absolut inte. Är James Cameron överskattad år 2023? Absolut. Han har inte gjort särskilt många filmer överhuvudtaget (det sade stopp 1997), han han gjort extremt få filmer de senaste 26 åren och ALLT han gjort under hela den här tiden sedan 1997 har varit skit. Hur länge ska han ha fripass för årtionden gamla meriter?

Skrivet av Sur Apan:

Precis och det sällskapet är? Så tack för att du stärker min poäng.

För det första: Jag kan lista fler om du vill. För det andra: Jag menar inte att Cameron inte gjort bra filmer. Terminator 2 är förmodligen min egen favoritfilm av dem alla i actiongenren och jag tillhör skolan som föredrar Aliens framför Alien. Att jag dock ändå finner honom överskattad beror på att han trots allt endast regisserat 6 st bra filmer av totalt 9 (av de där andra regissörerna jag listat kan jag förresten nämna fler än 6 st bra filmer de gjort, inte Cameron), att med undantag för Titanic så har alla hans filmer varit i sci-fi/action-genren så det är inte direkt någon vidare bredd där (jämfört t ex med de sex filmerna jag listade som Ridely Scott regisserat) samt att han faktiskt inte gjort någon mer bra film sedan 1997, på 26 år nu! Och att det enda som han har gjort inom spelfilm de senaste 26 åren, och det enda som han har planerat hela det här årtiondet ut, är ytliga Avatar.

Skrivet av Urbanusling:

James Cameron är ett geni ju.
Han har inte bara regisserat Terminator, Aliens och Titanic utan skrivit dem också, samt designat mycket i dem.

Men det är sant att det var länge sedan han gjorde en väldigt bra film.

Det är precis det jag menar. Överskattad är kanske inte riktigt rätt ord då men definitivt en "has-been". Jag tycker att de sex filmerna han regisserade 1984-1997 är utmärkta allihop men det är ändå "bara" sex filmer och han har inte gjort någon mer bra film på 26 år nu.

Skrivet av Sur Apan:

Hur många lyckas med den mängden grym film?

Du menar hela 6 st bra filmer? Tja...

Tim Burton som så många gärna klanka på: Batman och Batman återkomsten, Edward Scissorhands, Ed Wood, Sleepy Hollow och tidigare nämnda Big Eyes

David Fincher: Seven, The Game, Fight Club, Zodiac, The Social Network, Mank

Akira Kurosawa: De sju samurajerna, Yojimbo, Demonernas port, Att leva, Dodeskaden, Akira Kurosawas drömmar

Steven Spielberg: Hajen, E.T, valfri Indiana Jones av de tre första, Jurassic Park, Rädda menige Ryan, Catch Me If You Can

Robert Zemeckis: Tillbaka till framtiden, Vem satte dit Roger Rabbit, Döden klär henne, Forrest Gump, Cast Away, Flight

Ridley Scott: Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiator, American Gangster, The Martian

Där har du i alla fall sex andra regissörer som lyckats få till minst sex bra filmer vardera. Så det är inte så ovanligt.

Skrivet av Johan Lorentzon:

Jag måste nog nominera Burton, vilket smärtar mig. Har alltid gillat honom, men har också insett att han i stort sätt bara klarar av att göra gotiska varianter av allt. Det har blivit lite tröttsamt med åren. Däremot är filmerna alltid snygga.

Hans Big Eyes var rätt så bra och inte direkt gotisk.

Skrivet av NeoWeo:

Zack snyder producerar enbart dynga förutom hans remake av Dawn of the Dead.

Skrivet av Fredrik Eriksson:

Var det han som gjorde den remaken? Älskar den!

Remaken av Dawn of the Dead, 300 samt Legenden om ugglornas rike är tre filmer som jag anser att Snyder fick till bra.

Watchmen och Sucker Punch hade sina stunder men var inte särskilt bra på det stora hela. Man of Steel var tveksam. Batman v Superman var skit. Hans version av Justice League var mest meh och för lång och pretentiös. Army of the Dead var en besvikelse. Och Rebel Moon har jag inte sett ännu, men jag håller i alla fall tummarna för den.

James Cameron, utan tvekan. Mannen har regisserat exakt sex stycken bra filmer, mycket bra förvisso men ändock endast sex stycken och den senaste av dem från 1997, för mer än ett kvarts sekel sedan:

1984 The Terminator
1986 Aliens
1989 The Abyss
1991 Terminator 2
1994 True Lies
1997 Titanic

Förutom Titanic är alla dessa dessutom i sci-fi/actiongenren. Ingen vidare bredd alltså. Innan dessa hade han regisserat endast en annan film; Piranha II, 1982, och efter dessa har han bara gjort Avatar som är bara yta och han har heller inget annat än ännu mer Avatar planerat fram till 30-talet. Wow liksom. Vilken höjdare.

Skrivet av Deekar:

Nämn en studio som inte gör uppföljare på sina Succéer? Allt annat vore väl korkat. Är ju som att Nintendo skulle sluta göra Zelda, Mario och Pokemon. "De har ju gjort så många". Spider-Man-spelen är underbara! Marvel må vara död på bio men på PS5 är det hetare än någonsin🤷🏼‍♂️

Skillnaden är väl den att Nintendo gör och släpper ifrån sig mycket mer än bara Zelda, Mario och Pokémon.

Jag kommer att köpa det här så hårt att, eh... Jag vet inte vad men ändå!

Skrivet av Ugglan:

Ja de har egentligen satt sig i en lite besvärlig sits där! 12 kupper kommer de nog köra vidare på och dlc framåt. Jag undrar lite vad de kan tänkas hitta på framöver efter nästa Mario kart. Det skulle nästan räcka med expansioner som dels lägger till nya banor, någon figur, förbättrar grafiken så man alltid har kvar alla gamla banor. Nej jag vet inte om det skulle vara bättre än att släppa uppföljare, känns bara lite synd när man saknar någon bana från föregående del i serien tycker jag!

Håller med. Jag tycker ju att åttan är ett bättre spel men saknar ändå vissa banor som var med i Wii-delen.

Chansade förvisso på de flesta.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Skrivet av lampis:

Trist. Timesplitters 2 var väldigt underhållande vill jag minnas.

TimeSplitters 2 var riktigt roligt på sin tid. Splitscreen multiplayer på hemmabyggda banor med olika knäppa spellägen upptill (VIRUS!!!) var guld värt.

Det börjar ju med att barnen ser att man själv spelar...

-----------------------------------------------------------

Och ser de att man ofta håller en kontroll i händerna så vill de ju själva också...

-----------------------------------------------------------

Fastän de inte vet själva vad de ska göra med en...

-----------------------------------------------------------

Här hade dottern fyllt tre år och kunde sitta med på ett annat sätt, se på och lyssna när pappa förklarar...

-----------------------------------------------------------

Året då dottern fyllde fyra kunde hon börja spela själv, självständigt...

-----------------------------------------------------------

Ett av de första spelen hon spelade då var Musse på Mega Drive...

Skrivet av scaryfoot:

Inte jag. Kommer vara 53 när det släppts. Köpte mitt första GTA när jag var 30. Vice City

n00b. Köpte mitt första GTA när jag var 14. GTA. ;p

Kommer själv vara 41 när det här nya släpps och känner faktiskt inget sug, inget intresse alls för det. Spelade ettan, London och tvåan på både PS och PC på 90-talet, satt både dagar och nätter med både trean och Vice City sedan på PS2:an, men när San Andreas kom ut i mitten på 00-talet så tröttnade jag bara. Jag äger spelet och hade en kompis som var helt såld på det och försökte få mig in i det men det klickade bara inte. Jag hade tröttnat på det här. Hoppade således över fyran och femman på PS3. Köpte däremot femman senare på PS4-tiden och gav det en ärlig chans men kom aldrig in i spelet. Det fångade mig inte. Får nog konstatera att GTA och jag helt enkelt växt ifrån varandra.

Mario Kart 8. Deluxe. 😎

Körde igång på måfå igår kväll, spelade halva natten, vaknade tidigt på morgonen idag sugen på mer.

Förmodligen Ghost of Tsushima, The Last Guardian, God of War, Spider-Man och Death Stranding. Orkar dock inte förklara varför. 😅

Jag såg som hastigast över Nintendos tidigare lanseringstitlar för att baserat på det kanske spåna fram något, urskilja mönster och så...

NES
Kom med många lanseringstitlar men tittar man bara på spelen i vad som blev hela serier som därtill varit aktuella efter 8- och 16-bitstiden så har vi två kandidater: Super Mario Bros (som knasigt nog inte var en lanseringstitel i Europa dock) och Excitebike (som var en av lanseringstitlarna i både Amerika och Europa).

SNES
Lanseringstitlar från Nintendo själva var Super Mario World, Pilotwings och F-Zero. Och med det ser vi det första mönstret. Ett nytt Super Mario-spel.

N64
Lanseringstitlar från Nintendo var Super Mario 64 och Pilotwings 64. Mönstret upprepas med ett nytt Super Mario-spel och Pilotwings kom också tillbaka för andra lanseringen på raken. Wave Race 64 var för övrigt ingen lanseringstitel men släpptes kort efter.

GameCube
Nämnvärda lanseringstitlar var Luigi's Mansion (och mest nämnvärt med det var att det inte var ett nytt plattformsspel med Mario), Wave Race: BS (varför jag tog upp Wave Race 64 innan då Nintendo alldeles säkert hoppades att återupprepa succén med det spelet ute tidigt i konsolens livscykel) och Super Monkey Ball från SEGA.

Wii
Nämnvärda lanseringstitlar var Wii Sports, Excite Truck (en comeback för serien som lanseringstitel), Super Monkey Ball: Banana Blitz (Sega hoppades väl upprepa succén med det första Super Monkey Ball som lanseringstitel på GC), Rayman Raving Rabbids från Ubisoft och The Legend of Zelda: Twilight Princess som släpptes som crossgen på både GC och Wii. Kuriosa nog den andra generationen på raken utan ett nytt Super Mario-spel vid lanseringen.

Wii U
Här såg vi Nintendo Land som inte blev konsolens svar på Wii Sports, New Super Mario Bros U (vilket väl förvisso var ett nytt plattformsspel med Super Mario men knappast vad folk egentligen ville ha...) samt Rabbids Land och ZombiU från Ubisoft. Fler lanseringstitlar från Ubisoft alltså, inklusive ett till Rabbids-spel.

Switch
Här såg vi 1-2-Switch som Nintendo antagligen hoppades skulle bli nästa Wii Sports men som ingen brydde sig om och The Legend of Zelda: Breath of the Wild som släpptes som crossgen på både GC och Wii, likaså Twilight Princess tidigare. Super Mario Odyssey var ingen lanseringstitel men släpptes ganska kort efter.

Så... Vilka slutsatser kan man dra av det här? Tja, ett nytt Super Mario-plattformsspel har varit lanseringstitel eller släppts kort efter lanseringen vid 5 av de 7 senaste hemkonsolpremiärerna från Nintendo. Att ett nytt Super Mario-spel blir en av lanseringstitlarna för nästa Switch känns mao mer eller mindre givet, speciellt med tanke på Nintendos uppenbara lilla experiment med Bowser's Fury och hur oerhört populärt open world approachen gjorde de senaste Zelda-spelen.

Spel i Excite-serien har varit lanseringstitlar 2 ggr men jag tror inte att någon förväntar sig, skulle tippa på eller ens hoppas på ett nytt Excite-spel till lanseringen av nästa konsol. Och samma gäller Pilotwings. Ett nytt F-Zero däremot... Hm... Nintendo kan väl inte vara så aningslösa att de inte vet att det finns en efterfrågan (sedan är ju frågan såklart också hur stor denna efterfrågan egentligen är) och med tanke på F-Zero 99 nyligen så... Kan det vara så att F-Zero 99 är deras sätt at se hur stort intresset är för serien? Jag skulle säga att det nog inte är särskilt troligt att vi verkligen får ett nytt F-Zero som lanseringstitel på nästa Switch... Men att det heller inte är omöjligt.

Ett nytt Luigi's Mansion? Nej. Inte som ett av lanseringsspelen åtminstone. Kanske senare. Och Wave Race är en serie som Nintendo verkar ha övergivit totalt efter bottennappet som var BS på GC.

Ett nytt spel som är avsett att sälja in en eventuellt ny gimmick med konsolen som Wii Sports gjorde och som tanken säkert var med Nintendo Land och 1-2-Switch? Ja, kanske det... Om Nintendo inte lärt sig läxan ännu efter två konsoler på raken att folk har gått vidare från gimmicktramset. Och hur gick det med Switch Sports för den delen? Folk var hypade verkade det men så kom spelet ut och sedan dess har det varit helt tyst om det... Som om ingen bryr sig längre. Och det nya Wario Ware-spelet med fokus på rörelsekontroller? Också ett sätt för Nintendo att doppa tårna och se om folk fortfarande vill ha sånt här? Men mottagandet var ju som bäst fisljummet så att...

Något nytt spel från Ubisoft, främst med Rabbids, ska vi nog inte räkna med. Jag tror att de brände sig med lanseringstitlarna till Wii U och det senaste Mario + Rabbids blev heller inte den framgångssagan som de förväntade sig. Och Sega har nog inget särskilt relevant att komma med längre tyvärr.

Då återstår bara frågan om vi kan räkna med ett Zelda-spel till lanseringen. Och jag tror inte det. Hade det varit tidigare så skulle jag ha tippat på Tears of the Kingdom som crossgen mellan den nuvarande konsolen och nästa, precis som Breath of the Wild och Twiligt Princess dessförinnan. Och kanske var detta tanken någon gång men nu har det helt enkelt gått för lång tid sedan TotK. Och Zelda har heller inte för vana att vara lanseringsspel annars. Det närmaste vi har kommit ett nytt Zelda som lanseringstitel på nästa konsol (och då menar jag ett nytt spel speciellt för den nya konsolen, inget crossgen) var A Link to the Past i Europa eftersom vi fick själva konsolen ett år senare. Men inte ens då släpptes det i samband med själva konsollanseringen i Europa utan några månader senare.

Så för att sammanfatta...
Ett nytt Super Mario-spel? Nästan helt säkert och förmodligen blir det open world
Ett nytt F-Zero? Osäkert, inte så troligt, men inte omöjligt skulle jag säga
Ett helt nytt IP som är avsett att sälja in en eventuellt ny gimmick med konsolen? Mycket möjligt, tyvärr.

Skrivet av Frezy_man:

Så du menar t ex. att den genomsnittlige svensken läser mer böcker än spelar TV/data spel?

Ja, tveklöst. Inte minst för att man...

Skrivet av mh76:

Träffar fortfarande på 40-plussare som anser spel är för barn och inte vuxna. Att man ska kamma sig och skaffa ett extra jobb istället. Och kvinnor som absolut aldrig i livet skulle dejta en gamer för det är något bara barn sysslar med.

Inte heller alla killar/män spelar och ju högre upp i åldrarna man kommer, 40 plus, 50 plus, desto mindre troligt är det och räknar man då inte med sånt på facebook eller vad som är "gratis" i appshoppen skulle jag därtill satsa vänster lillfinger på att de flesta kvinnor inte spelar alls och aldrig skulle få för sig att plocka upp en handkontroll och då snackar vi inte bara 40 plus utan det är också betydligt mindre vanligt att kvinnor under 40 spelar i väst. Och det finns fler kvinnor än män. Så de flesta individer i samhället spelar faktiskt inte. De flesta tittar däremot på film och TV, läser böcker och tidningar, går på matcher eller tittar på sportsändningar eller lyssnar på sporten på radio (med sport som intresse menade jag ju inte att man själv utövar sport), de flesta lyssnar på musik osv. Så jag står fast vid att spel är inte ett lika allmänt tidsfördrift som film, TV, musik, böcker eller sport. Inte i väst i alla fall. Och jag specificerar förresten väst eftersom åker man till Japan och ser sig runt där så ser det helt annorlunda ut och var och varannan medelålders kvinna sitter med en egen 3DS på kaféet eller tunnelbanan. Så det är helt klart en kulturell grej.

Skrivet av IMSG:

Varför tar det ena ut det andra? Jag och större delen av min umgängeskrets har varit stolta gamers sedan 90-talet, hunnit med att tjuvröka, tagit första fyllan och jagat tjejer. Vi hade flera polare som inte var gamers men som gärna kom och hängde med oss när vi LANade, likaså ett följe fruntimmer som köpte vilka vi var och vår hobby. Visst var det lite "hö hö, vilka nördar ni är" ibland men något direkt stigma fanns det inte.

Sammanfattar min egen upplevelse. Bland grabbarna på högstadiet och gymnasiet fanns aldrig något stigma. De flesta spelade och umgicks, festade, rökte. söp och spelade. Det blev många, många gånger då vi hyrde handkontroller och spelade GoldenEye och söp folköl hela nätterna långa. En del av mina vänner och bekanta som hade, låt oss säga lite fuffens för sig (handlade svartsprit, rökte på och sånt) spelade också spel som FFVIII och Xenogears. Praktiskt taget de enda i vår ålder som inte spelade utan som kunde tycka att det var töntigt var faktiskt en del av tjejerna. Inte för att det någonsin berörde någon av oss grabbar just eftersom så gott som alla killar spelade, så de tjejerna kunde liksom säga vad de ville, vi brydde oss inte. Dessutom fanns det tjejer som själva spelade och vågade vara öppna med det också så...

Och när man blev lite äldre och vuxen så var det liksom ingen snack om saken. Det fanns inte en brud då som tackade nej till att vara med och spela i Dancing Stage eller Buzz eller framför alllt SingStar!