Erfarna Unix-användare kan nu börja latja med Valves operativsystem.

I samband med att de 300 inledande betatestarna av Valves pc-paketlösning fick sina burkar i förra veckan släpptes också den första versionen av SteamOS. Valve höjer dock ett varningens finger om att endast erfarna Linux-användare (SteamOS baseras på Debian) bör ge sig på denna första utgåva då det fortfarande återstår mycket arbete. I dagsläget är det också bara grafikkort från Nvidia som stöds men andra polygonskyfflare kommer att inkluderas inom kort.

Vi slappa lekmän kan istället kika på hur hårdvaran packas upp och vad som egentligen gömmer sig under huven. Eller se en smått obehaglig herre gå igenom det färdiginstallerade systemet.

Jag vet inte om BSD har frysta APIer, men jag vet att Solaris har det sedan decennier. Det jag menar är att det är bara Linux som har såna här problem, inga andra OS. 17/12 Haha, jag tänkte inte starta nått flamewar. Jag förnekar inte alls att det finns sådana problem, jag läser och skriver på forumen ofta och ser dem. Angånede horder av programmerare menade jag att det inte behövs horder av programmerare för de flesta ind... 17/12 Så du förnekar att detta är ett problem i Linux? Det finns inga såna problemtrådar i Linux forumen? Du har aldrig sett såna trådar alls? Krävs inte horder av programmerare? Skämtar du? Hur många drivisar skryter Linux med att ha? 100.000? Om 1000 progra... 17/12 Vista var en ny windows version, och då är det ok att ändra APIer. MS skulle aldrig ändra APIer inuti WinXP t.ex. Kör du WinXP, så funkar drivisarna tills XP slutar supportas. Men om du byter OS till Vista, så behöver du nya drivisar, inget konstigt med... 16/12 wayland? tror det ligger rätt långt ner på lista. AMD och Nvidia är nog inte så heta på det 16/12 Lite väl mycket FUD här, visst kan APIet ändras men det händer inte allt för ofta och bara i major versioner (lite ny versions numrering nu). Jag skulle inte säga att företag har ett helvete med drivrutier, tvärt om är de största bidragarna till linux... 16/12 Basic (läs open source versionerna) grafikdrivrutiner följer med kärnan och går inte direkt sönder mellan versioner (kompilerar du din egen kärna är du dock ute på hal is och kan behöva matcha versioner). Dock är releases av tex nvidias egna ganska hårt... 16/12 Inte nog med detta problem som Linux har. Linux har andra problem också, om du uppgraderar Linux kärnan så händer det ibland att drivrutiner slutar funka. Eftersom en drivrutin är skriven för en viss Linuxversion, kanske Linux v3.12 kärnan. Om du uppgra... 16/12 Haha hur kul hade de vatt att titta på :P OPS! Det funkade inte.. och vi vet inte varför... OJ! Där hände nått... vad var de? Faaaaan!!... Där hände nått igen! :P 16/12 --- Perfekt ju? Filma, Gör alla misstag man inte ska göra så att vi andra kan undvika dem? :) 16/12
Skicka en rättelse