[n=23552 Nyligen köpte] grafikbjässen #Nvidia företaget #Ageia som ligger bakom hård- och mjukvara som möjliggör användning av avancerade fysikeffekter i spel. Köpet innebar vilda spekulationer om hur tekniken skulle kunna användas och svaret kommer från Nvidia-bossen Jen-Hsun Huang - fysiktekniken kommer kunna läggas in på samtliga grafikkort i Geforce 8-serien genom en enkel nedladdning.

Alla Geforce 8-korten innehåller en av Nvidia framtagen utvecklingsplattform vid namn CUDA. Den gör det möjligt att skriva enkla program och implementera dessa direkt på grafikkortet. Genom att porta fysikmjukvaran Physx till CUDA kan den läggas in på nämda grafikkort väldigt enkelt, det ska räcka med att tanka hem programmet och installera det.

Huang är förstås mäkta entusiastisk över de möjligheter tekniken innebär. Han tror folk kommer köpa två eller till och med tre grafikkort och låta dem sköta varsin uppgift. Att sådana lösningar kommer kosta skjortan är en annan fråga... När tekniken kan tänkas vara redo är ännu oklart. Men The Tech Report, som varit i kontakt med Huang, spekulerar i att det kan gå ganska fort, då Nvidia visar stor entusiasm för projektet och redan har ett gäng kodare från Ageia i gång.

#ATI:s Radeon-grafikkort sitter förstås och gråter blod efter dessa nyheter? Nja, förmodligen inte. De kör sedan en tid tillbaka med en liknande lösning, där du kan koppla ihop upp till fyra grafikkort och dedikera var och ett av dem till antingen grafik- eller fysikberäkningar. Företaget använder fysik från #Havok.

Skicka en rättelse