Extremt ovanlig konsolprototyp bekräftat äkta.

Playstation föddes som du kanske känner till ur ett tänkt men aldrig förverkligat samarbete mellan #Sony och #Nintendo. Tanken var att Sony skulle förse Super Nintendo med cd-läsare, men projektet avbröts sedan företagen inte kunde enas kring juridiken.

Projektet hann komma till prototypstadiet, och i somras dök vad som påstods vara en av dessa extremt ovanliga Nintendo Playstation, som de kallades, upp på nätet. Läs mer om den här. Men inte ens Sony-chefen Shuhei Yoshida vågade (eller ville) bekräfta prototypens äkthet, men nu är det bekräftat att denna Playstations urmoder är äkta vara. Och inte nog med det – den fungerar. Delvis.

Nintendo Playstation-prototypen sägs finnas i 200 exemplar, och ett av dem ägs av Terry och Dan Diebold (far och son) från USA. Engadget fick tag på dem i Hong Kong och fick reda på storyn bakom. Man fick också vara med och starta maskinen, vars SNES-del fungerar som den ska. Däremot vill cd-läsaren inte vara med i matchen, och såvitt känt fanns ingen manual att konsultera för felsökning.

Sony släppte den första Playstation-konsolen 1994 (1995 i Sverige), ett par år efter Nintendo Playstation-projektet, och konsolen har som bekant banat väg för ett i dag hyfsat känt varumärke. Också Nintendo har radat upp succéer sedan dess, där den första efter Sony-brytningen blev Nintendo 64 (släppt 1996). Så det skrotade samarbetet har lett till två ganska olika konsolinriktningar med mänger av ikoniska spel. Vilket med facit i hand var bra.

Skicka en rättelse