Efter fler år av käbbel har man stärkt sitt framtida samarbete.

CD Projekt Red och författaren bakom The Witcher-böckerna, Andrzej Sapkowski, har inte varit de bästa av vänner i vakan av den stora succé som spelserien visade sig bli. Det hela grundas i att Sapkowski sägs ha valt en förhållandevis liten klumpsumma på ca 90,000 kronor (olika källor uppger summor på allt från 20,000 till 90,000 kronor) för att ge CD Projekt Red rätten att göra spel av The Witcher, istället för den andel av spelens intäkter som utvecklaren inledningsvis erbjöd honom. Sapkowski trodde helt enkelt aldrig att spelen skulle bli populära och ville säkerställa att han faktiskt fick något.

Resten är som bekant historia, och framförallt The Witcher 3 har blivit en gigantiskt framgång. Sapkowski & juridiskt Co tyckte dock att han förtjänade en större bit av kakan och krävde i slutet av 2018 därför en utbetalning på i runda slängar 140 miljoner kronor, och hävdade bland annat att rättigheterna endast gällde det första spelet. I februari kom de båda parterna överens om att Sapkowski skulle få en ytterligare betalning, men summan är okänd.

Men sagan tar inte slut där, för på CD Projekts officiella blogg har man meddelat att man under fredagen skrev under en överenskommelse som "vidare stärker deras relation" med Sapkowski.

We’ve always admired Mr. Andrzej Sapkowski’s works — a great inspiration for the team here at CD PROJEKT RED. I believe today marks a new stage in our continued relationship. – Adam Kicinski, VD för CD Projekt Red.

Överenskommelsen sägs slå fast och klargöra behoven hos och förväntningarna på båda parterna inför framtiden och etablerar även ett ramverk för kommande samarbeten mellan de båda. Överenskommelsen ska dessutom resultera i nya rättigheter för spelutvecklaren samt bekräfta deras rätt att använda varumärket för digitala spel, grafiska noveller, brädspel och "merchandise".

Tack till Avedagreat, waeress för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Sapkowskis son dog detta året, han blev 47 år gammal. Enligt Sapkowski så skapade han Witcher serien mer eller mindre för sin son när sonen var bortrest men släppte inte den officiellt förrän senare under 90-talet pga kommunismen inte tillätt ett skit... 28/12 Oavsett vad och hur saker varit innan så är det är väl fint att dom kommer överens nu och att Sapkowski inte längre känner sig blåst. 24/12 Detta är väl det bästa som kunde hända. Till slut blir folk nöjda och kan gå vidare. 23/12 Jag gillar Geralt som fasen. Förstår inte alls de som gnäller på att han är bitter och sur. Det finns en stor humor och värme bakom hans fasad. Samt att man ju själv får forma honom en hel del som spelare. En rakt av briljant skriven karaktär, vill jag... 23/12 Av princip kommer jag aldrig köpa en enda bok i hans serie, vidrig gubbe. All eloge till CDPR. 23/12 Jag vet inte exakt vad den lagen heter. Men en relativt ny lag i Polen som säger att kreatörer kan kräva mera pengar på sina verk om det är en succé typ. Det var, ska vi säga, kanske 12+ månader sedan den lagen klubbades igenom i Polens riksdag (eller... 23/12 Efter flera genomspelningar är Geralt fortfarande kanske min absoluta favorit protagonist, ever. ❤ 23/12 Nja, jag antar att när avtalet skrevs och serien ännu inte var populär, så ansågs det nog inte vara så noga exakt hur det slutgiltiga skriftliga avtalet utformades. Avtalet kan ha varit ganska spretig när det gäller framtida titlar och andra rättigheter... 23/12 Ungefär samma ångest som infann sig i Leffe Loket Olsson när han tacka nej till 50 öre för varje Bingo-lott kan jag tänka. Sägs att Bingo-Berra fick trösta gubben i flera år efter med stegar, färgfemmor och duttpennor! 22/12 Vilken lag? Var är det för skillnad mellan Polen och Sverige i det här fallet? Låter intressant :) 22/12