Bilden av vikingarna skrevs till stor del av de som drabbats av dem - men det är bara en sida av myntet.

Som skandinaver har vi kanske till mans mer kunskap om vikingatiden och vikingarna än vår omvärld, men det är ändå intressant att ta del av internationella historiker och deras syn på vad som format bilden av nordmännen. I en intervju på Ubisofts egen sajt berättar Thierry Noël, historiker och “inspirational content advisor” till Assassin’s Creed Valhalla-teamet, om hur forskning och historia påverkat innehållet i spelet.

Noël utvecklar bland annat hur termen “viking” (ett ord som först dök upp i fornengelska källor från 700-talet) betecknade en elitklass i de nordiska samhällena, och hur vikingarnas ankomst till de brittiska öarna var vältajmad - en mängd kungadömen och folk slogs inbördes vilket underlättade vikingarnas expansion och bosättning.

Noël talar även om de historiska beläggen för att vikingarna faktiskt var duktiga på “dual wielding”, vilket ju är ett inslag i Valhalla. Bland annat var man tidiga med att göra skölden till ett vapen i sig.

Läs mer borta hos Gamespot, och tipsa gärna varandra om litteratur eller populärkultur som kan ge mer kött på benen inför Valhalla-releasen senare i år.

Skicka en rättelse
Historia, arkeologi och angränsande humanistiska forskningsområden är inte mer annorlunda än en diagnos inom sjukvården. Klart att det känns som gissningar när du saknar förståelse för processen, verktygen och det teoretiska ramverket men oavsett hur... 20/05 Hehehe. Ja, i alla fall de vikingar som var samtida med Julius Caesar. 19/05 Dom såg ut så här, det är fakta. http://1.bp.blogspot.com/-vVAc6OYNxW0/UnWCWcU-bsI/AAAAAAAAGps/N8bFPs7Wofo/s1600/Asterix+e+os+Vikings.jpg 19/05 Att lägga sej i en maskin så man får uppleva sina genetiska minnen är inte Fantasy, det är inom science fiktion 19/05 Hur menar du? Inför The Witcher 3 släpptes en massa trailers under rätt lång tid. I princip allihop fick snålvattnet att rinna på mig i rikliga mängder. 19/05 Nu är arkeologi och historia inte vetenskap på samma sätt som fysik, kemi och matematik. Att påstå att de förra enbart handlar om gissningar är dock trams i kubik. Ingen kan veta exakt hur det var för 1000 år sedan, men med hjälp av arkeologiska lämning... 19/05 Jag gissar att det inte blivit ett dugg bättre. De flesta svenskar verkar ha väldigt vag kännedom om vikingar och en hel del är rena fantasier (horn på hjälmar, rödvitrandiga segel, konstant kallt klimat etc.). Det hela beror på vad spelmakarna har för... 19/05 Om vetenskap är att gissa så är jag det. 19/05 Typ E-types spel, om någon minns. :D Åh nej, säg inte att du är en vetenskapsförnekare också. :/ 19/05 Skulle va intressant att se vad ett nordiskt team hade kokat ihop när det gäller kläder, rustningar och vapen. 19/05