En tidigare Microsoft-medarbetare har åkt dit efter att olovligen ha lurat till sig och sålt presentkort till ett värde av 10 miljoner dollar, motsvarande 86 miljoner kronor. Han är dömd till 9 års fängelse och ska återbetala 8,3 miljoner dollar, rapporterar Bloomberg i en lång och läsvärd artikel.

2017 började ingenjören Volodymyr Kvashuk jobba för Microsoft med att testa säkerheten i företagets digitala butik. Han fick tillgång till ett testkonto och uppgiften att med det göra beställningar, med målet att hitta och rapportera brister och säkerhetshål. Testkontot är flaggat så att beställningen inte genomförs: om han köper till exempel en Xbox eller ett tangentbord så skickas de inte – köpet simuleras bara.

Men Kvashuk upptäckte en grov miss i systemet – det här gällde bara fysiska produkter, inte Xbox gift cards. Det är företagets digitala presentkort med värde upp till 100 dollar.

Han arbetade fram metoder för att tillskansa sig stora mängder presentkort, bland annat ett specialskrivet program. Han använda medarbetares inloggningsuppgifter och försökte sopa igen spåren efter sig själv genom att routa sin internettrafik genom flera andra länder. Presentkorten såldes till handlare som gjorde pengar på att sälja dem vidare till lägre pris än Microsoft tar, och Kvashuk tog betalt i Bitcoin för att ytterligare försöka dölja sin närvaro. Han växlade sen kryptovalutan mot kontanter.

Men om Kvashuk försökte sopa igen de digitala spåren, begick han det uppenbara misstaget att börja strössla pengar omkring sig. Han köpte Tesla för 1,3 miljoner kronor och hus för 14 miljoner, åkte på semester med flickvännen till Hawaii, med mera. Och även om de pengar han tog från sin arbetsgivare bara var en droppe i havet av vad presentkorten omsätter så var Microsoft snart honom på spåren.

2019 gjorde federal polis husrannsakan och hittade mängder med material som var svåra för Kvashuk att förklara: kontanter, bankkonton, usb-stickor med masor av presentkortskoder, med mera. Det upptäcktes också att han gjort rena nybörjarmisstag, som att använda samma dator (med en utdaterad webbläsarversion) för att begå brotten, vilket gjorde att utredarna kunde knyta honom till brottet. De hittade också en handskriven lista med saker han planerade att köpa, bland annat ett hus för 4 miljoner dollar på Hawaii-ön Maui, ett hus för 1 miljon nära en skidbacke, ett sjöflygplan, en yacht, med mera. Namnet på listan: "Hur jag ska förvalta mina nästa 10 miljoner".

Vid rättegången försvarade Kvashuk sina gärningar med att han gjorde det med avsikten att göra Microsoft populärare: fler Xbox-koder skulle göra att fler upptäckte och använde plattformen, och i långa loppet få fler att handla av Microsoft. Han menade också att det inte var fel att använda medarbetarnas inloggningsuppgifter, eftersom deras konton inte var riktiga. Samma argument användes om presentkorten: det handlade inte om riktiga pengar, och därför kostade hans gärningar inte Microsoft något.

Åklagarsidan höll inte med om det, och påpekade att hans dyra hus inte hade betalats med Monopol-pengar. En insikt som Volodymyr Kvashuk har gott om tid att fundera på – han sitter inlåst till mars 2027. Okänt om han har en Xbox som sällskap i cellen.