Luke Ross, personen bakom flera virtual reality-modifikationer av kända spel, har tvingats ta ner VR-versionerna av GTA V, Red Dead Redemption 2 och Mafia: Defintive Edition. Detta efter att Take-Two, moderföretag för Rockstar Games och 2K Games, krävt att han tar bort allt företagets copyright-skyddade material från sin Patreon-sida eftersom det bryter mot USA:s upphovsrättslagar, DMCA.

Men Ross menar att inget av materialet tillhör eller kommer från Take-Two. Allt material är sådant han själv skapat, och inget av det inkräktar på Take-Two-ägda varumärken, verktyg eller annat, säger han. Han påpekar att användarna måste köpa och äga spelen innan de kan använda hans moddar, vilket förstås är en bra sak för ett vinstdrivet företag.

Ross har själv inte varit i kontakt med Take-Two, men han har bett dem klargöra vad i hans material som de anser bryter mot upphovsrätten. Han har fått löfte av Patreaon att hjälpa till med försöken att få kontakt med Take-Two. Återstår att se hur det går - Ross lovar att hålla oss uppdaterade.

Take-Two har såvitt inte kommenterat saken offentligt.

Take-Two har flera gånger innan krävt att moddar baserade på företagets spel tas bort, till exemepl förra sommaren då snyggare mod-versioner av t.ex. GTA Vice City fick plockas bort. Eftersom det släpptes remastrade versioner av de spelen i vintras är det nära till tanken att Take-Two satte stopp för att gynna nyutgåvorna. Vilket om det stämmer skulle kunna peka på stundande VR-versioner av GTA, Red Dead och/eller Mafia. GTA San Andreas är ju faktiskt tillkännagivet till Oculus Quest 2, men har ännu inget datum.