Martin Luiga agerade redigerare för succén Disco Elysium, och i ett meddelande på Medium skrev han under helgen att kulturföreningen ZA/UM – ej att förväxlas med spelutvecklaren ZA/UM – härmed löses upp, eftersom den inte längre representerar det "etos" han grundade den på. Mer intressant för oss spelälskare är dock vad han hade att säga om ZA/UM som spelutvecklare.

Han påpekar nämligen att Helen Hidnpere, Aleksander Rostov och Robert Kurvitz – personer som jobbat med bland annat design och författeri för Disco Elysium – inte längre jobbar hos utvecklaren sedan slutet av 2021. Av dessa är det helt klart Kurvitz som väger tyngst, eftersom det var han som grundade ZA/UM och kom på idén för Disco Elysium.

Vidare säger han att de "lämnade företaget ofrivilligt". Vad som lett till att de tydligen blivit uppsagda förtäljer inte historien, men det väcker onekligen oro för vad som ska hända med uppföljaren till Disco Elysium (som tydligen är på väg?). Luiga tror dock inte att det blir några problem, och på Twitter skriver han att arbetet med uppföljaren ser bra ut och att den kanske till och med "blir som det var tänkt", även om det tar väldigt lång tid innan den släpps.