Embracer Groups styrelse föreslår att företaget delas upp i tre separata bolag. Alla bolagen ska vara börsnoterade och tanken är att skapa tre tydliga kärnområden som de många underbolagen kan sorteras in i. Över 50 procent av aktieägarna har sagt ja till förslaget, berättar pressmeddelandet.

Rent konkret kommer man skapa två nya bolag och byta namn på Embracer Group (som då blir det tredje bolaget). I grova drag blir inriktningarna storspel, mindre spel och brädspel.

  • "Middle-earth Enterprises & Friends" – Ska syssla med AAA-spel, både utveckling och utgivning, på pc och konsol. Sköter även licenser som Sagan om ringen och Tomb Raider.

  • "Coffee Stain & Friends" – Sköter A- och AA-spel (alltså små och mellanstora) samt mobilspel "med en hög grad av återkommande intäkter". Det sista låter som att det kommer sysslas med live-service och liknande.

  • Asmodee – Sköter brädspel, samt "omfattande studionätverkande och IP-katalog". Embracer köpte franska Asmodee i slutet av 2021.

Bolagen blir ungefär lika stora sett till förväntad omsättning. Lars Wingefors, som grundade Embracer och är största aktieägare, kommer vara involverad i de nya bolagen och den nya strukturen. Han äger omkring 20 procent av aktierna och har 40 procent av rösterna i styrelsen.

I samband med affären får Embracer in 900 miljoner euro, knappt 10,5 miljarder kronor, som ska användas för att betala av befintliga skulder och finansiera företagen.

Embracer har genomgått ett stålbad det senaste året, efter att en affär värd cirka 20 miljarder kronor gick om intet i sista stund våren 2023. Man har efter det sagt upp över 1 400 medarbetare, sålt av studior och även lagt ner någon. Efter Saber Interactive-försäljningen nyligen lät Wingefors förstå att det finansiella städarbetet mer eller mindre var klart.

Tilläggas ska att Embracer långtifrån är ensamma i spelbranschen om att ha sagt upp personal de senaste åren. Microsoft, Epic, Ubisoft och många andra har skurit ner på personalen.