Rymdfärder och spelutveckling tycks gå hand i hand. #Id Softwares John Carmack har sedan många år varvat kodknackandet med Armadillo Aerospace, ett projekt som startades kring sekelskiftet med målsättningen att få upp en raket i rymden.

Men, den första spelutvecklaren (såvitt vi känner till) att själv ta sig ut i det stora världsalltet är Richard "Lord British" Garriott. I söndags lämnade han med hjälp av rymdturistföretaget Space Adventures jorden och i dag, tisdag, stiger han ombord på rymdstationen ISS. Färden beräknas ta sammanlagt tio dagar.

47-årige Garriott är den sjätte betalande rymdturisten. Hans far, Owen Garriott, var astronaut under 70- och 80-talen, vilket gör Richard till den första människan som följer sin förälders fotspår i denna bransch. Priset för färden ligger omkring 200 miljoner kronor, vilket kanske kan ses som en antydan till att de spelprojekt han varit inblandad i (Ultima-serien, #Tabula Rasa, #Lineage II) gett en del avkastning.

Jo sant det tänkte jag inte på. Det ryska rymdprogrammet som kommer tjäna bra mer pengar på rymdtransport mellan 2011-2015 då USA slutar använda sin nuvarande rymdfärja. Ett beslut som dock kanske rivs upp nu efter valet men ändå tveksamt om man ser til... 15/10 Det är väl iofs det han gör? Visst kostar det pengar att skjuta upp honom till ISS, men inte 200 miljoner. Det mesta av pengarna är ren "vinst" för ryska rymdprogrammet, dessutom så blir det ju så att att denna uppskjutning (där ju också två "riktiga"... 14/10 Bra för honom, det gäller att passa på nu innan soppan blir allt för dyr lol 14/10 Hehe, jag vill inte förstöra ert party här men hade jag haft 200miljoner och varit tvungen o välja att åka ut i rymden eller ge bort dom till forskning eller liknande hade jag valt det senare. Om det varit privata pengar dvs. 14/10 Så speciellt vältränad tror ja inte man måste vara, självklart måste man vara i bra form och har en god hälsa och inte lida av övervikt eller undervikt. Många astronauter har förlorat medvetandet pga g-krafterna men dom piggnar till när dom når utanför... 14/10 Blev smått förvånad att jag hittade denna nyhet i NA (Nerikes Allehanda) igår, även om det bara var en kort notis. Spelguru kallade de honom :) 14/10 Hade lätt betalat för en sådan resa om jag haft råd. Världens grej :) 14/10 naa, jag väntar tills dom låter en hänga med till mars. 14/10 Tanken med den där resan var förövrigt inte bara för hans nöje heller, ett par spelares DNA, dess karaktärer i Tabula Rasa och en form av tidkapsel är med. 14/10 Re Tesla: Richard Garriott har tränat i allafall ungefär ett år och drog inte iväg bara "sådär" som jag förstår Re Artikeln: Tror inte han stog för dom 200 millena själv då NCsoft använde rymdresan som en marknadsföringkampanj för Tabula Rasa Re Snowman... 14/10
Skicka en rättelse