Vikande försäljning kan innebära att branschjätten #Electronic Arts tvingas skära ner i både personalstyrkan och befintliga spelserier. Orsaken är sämre försäljning än väntat för vissa titlar, till exempel #Need for Speed: Undercover, #Mirror's Edge och #Rock Band 2. Intäktskalkylen för årets tredje kvartal har justerats från 2,14 till 2,07 miljarder USA-dollar, säger analytikern Colin Sebastian på Lazard Capital Markets till Gamasutra.

Allt är emellertid inte mörker. Flera titlar säljer riktigt bra, exempelvis #Dead Space, #Fifa 09 och #Valves #Left 4 Dead (EA ger ut dvd-versionen av det sistnämnda). Men Sebastian anar ändå att framtiden är osäker, till exempel för Rock Band-serien och spel avsedda för en bredare publik.

Vi tror att ytterligare besparingsåtgärder och minskningar av franchiser är att vänta. EA kommer fortsätta att titta på kostnadsstrukturer och franchiserna, och det är möjligt att vi kommer tillkännage fler nedskärningar i fråga om personalstyrka och utvecklingsschema (inklusive befintliga franschiser) de kommande kvartalen.

Vilka serier som omfattas av den ekonomiska krisen är oklart. Nämnda Need for Speed: Undercover har generellt mötts av svala betyg (FZ gav blott en tvåa); kanske ligger den anrika bilspelsserien i farozonen? Å andra sidan har den utkommit årligen under lång tid. Klara besked lär komma framöver.