Sponsras av Xbox och ASUS
Denna artikel produceras i betalt samarbete med Xbox och ASUS. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan FZ fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.

I speltjänsten Game Pass finns nya spel att spela samma dag som de släpps. Njut av hundratals högkvalitativa spel tillsammans med dina vänner på konsol, dator eller i molnet. Nya spel läggs till hela tiden, så det finns alltid något nytt att spela.

Oavsett vilken genre du föredrar finns hela utbudet i appen, som laddas ned gratis från Microsoft Store. Förutom nya spel från Xbox Game Studios, ikoniska spel från Bethesda Softworks (inklusive Redfall), indie-spel samt ett stort antal AAA-spel inkluderar Game Pass Ultimate även spel som publiceras av EA – Electronic Arts.

Nu går det även att länka spel från berömda Riot Games och få direkt tillgång till bland annat alla hjältar som du tidigare låst upp i League of Legends eller Wild Rift, samt de agenter som du använder i Valorant med mera.

En aldrig sinande skattkista

Med Game Pass erbjuds direkt tillgång till alla nya versioner samma dag som de släpps. Dessutom får användare exklusiva medlemsrabatter och erbjudanden samt kostnadsfria förmåner som spelinnehåll och erbjudanden från Xbox alla partners, vilket ger en hel del mervärde. Bland titlarna syns spel som:

 • Minecraft Legends

 • Redfall (släpps den 2 maj)

 • Valheim

 • Wo Long

 • Rainbow Six Deluxe Edition

 • Madded NFL 23

 • Hi-Fi RUSH

 • Civ VI

 • Ni no Kuni II

 • Atomic Heart

 • GoldenEye

 • Hot Wheels Unleashed

 • Kung Fury

 • Guilty Gear- Strive

Sponsormeddelande

ROG Strix SCAR-serien – vår bästa gamingupplevelse hittills!

SCAR-serien är byggd från grunden för gamers. Med fokus på topprestanda utan kompromisser har vi packat in fler nya funktioner än någonsin i den helt nya 2023-serien av ROG Strix SCAR som finns i två storlekar. ROG Strix SCAR 16 och SCAR 18 har båda upp till en Intel Core i9-13980HX-processor och NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop GPU med en maximal TGP på 175W. Detta ger SCAR 16 och SCAR 18 prestanda likvärdig riktigt kraftfulla desktops.

Både SCAR 16 och SCAR 18 kommer med en ROG Nebula Display, vilket säkerställer hög refresh rate med utmärkt färgtäckning för en otroligt uppslukande spelupplevelse. ROG Strix SCAR 16 och 18 är även utmärkta maskiner även för spelutveckling och kreativt arbete, tack vare de högpresterande komponenterna och ROG Nebula skärmens färgkorrekthet och Pantone®-validering.

> Läs mer om ROG Strix SCAR

Kostnadsfri Game Pass ingår i speldatorer från ASUS

För den som är på jakt efter en uppgradering erbjuder ASUS en kostnadsfri period av Game Pass till den som köper en bärbar speldator i serierna ROG och TUF. Tre månaders fri prenumeration ingår och allt är redo redan från start. Packa upp datorn, installera Game Pass-klienten och logga in. Sedan aktiveras den kostnadsfria perioden automatiskt.

F1 22 – Grym spelkänsla i omdesignade drömbilar med autentisk förare

Precis som merparten av liknade racingspel börjar detta spel utanför banan där vi, om vi valt att spela originalmodellen F1 (spelet omfattar även andra alternativ som möjligheten att tävla med Superbilar som gatumodellerna från bland annat Aston Martin, Ferrari och Mercedes) får möjlighet att välja vår drömbil och detta genom att välja vilket team vi ska tävla för.

Här finns alla stora stall som AMG, Ferrari, McLaren och Williams samt även mindre kända namn. I nästa steg så väljer vi bana och väderläge för dagens tävling där vi för varje bana kan växla mellan tort och vått underlag. När vi sedan trycker Enter så går allt undan, vi får en kort överblick av platsen vi valt att köra på och helt plötsligt är vi i gång.

Vi testar i detta läge med vår dators integrerade tangentbord, mer om datorn nedan. Men trots att spelet flyter på alldeles utmärkt även i detta läge så bryter vi snart för att växla över till en Xbox-kontroller vilket, framför allt när det kommer till just bilspel, ger oss en bättre och snabbare hantering för i F1 så handlar det om mikroskopiska rörelser under bråkdelen av en sekund som blir skillnaden mellan vinst och totalhaveri, precis som i riktiga Formula 1.

Jämför vi denna upplaga av F1 med tidigare så möter vi ett flertal förbättringar. De två som framför allt lyser igenom lite extra är dels grafiken med en grym detaljrikedom där vi kan se blänken i lacken från bilarna som vi passar, eller som allt för ofta passerar oss. Men detta gäller även omgivningen som byggnader och folket på läktarplatser vilka alla blivit mer levande.

Den andra stora förbättringen hittar vi själva körkänslan som är i absolut världsklass där minsta justeringar av reglagen direkt reagerar i perfekt synk med bilens hastighet och banunderlag samtidigt som ljudet från spinnande däck eller motorn som varvar är kusligt realistiskt, vilket ökar puls och adrenalinpåslaget rejält.

F1 2022 erbjuder även en mer realistisk helhet med allt som slitage på däcken baserat på hur vi kör, gasar och bromsar man även hur väl väggrepp synkroniseras med nederbörd och där ett eventuellt däckbyte är lika exakt som om vi befann oss på plats under loppet. Detta gäller även andra delar som olika depåstopp eller integration med TV sändning av loppen.

Under hela tiden som vi spelar så byggs en story upp, precis som i verkliga F1 där vi baserat på placeringar och varvtider får olika positioner och där vårt team kommer med tips och rekommendationer som vi sedan kan ta till oss eller förkasta och där vi möter motståndarnas team och förare. Vi kan även testköra vår bil inför loppen för att ”känna på” banan och dess underlag för att sedan göra sista minuten-justeringar.

Som nämnts ovan så kan vi dessutom växla över från traditionella F1-bilar till olika superbilar. Om detta passar i spelet eller inte är upp till var och en att avgöra, men vi måste säga att det är inte känns fel att susa runt i en Aston Martin genom Monte Carlos snäva gator.

Rätt dator lyfter upplevelsen ytterligare

Som alltid så bör vi ha en i varje fall godkänd dator för att få bäst upplevelse av spelet. I vårt fall så har vi, precis som med Superbilarna, fått möjlighet att testköra spelen med ASUS senaste värsting ROG Strix SCAR 16.

Detta är en bärbar monsterdator som baseras på Intels trettonde generations Core i9-13980HX vilken använder hela 24 kärnor och 32 trådar. Denna kompletteras med Nvidia Geforce RTX 4080-grafik, 32 GB blixtsnabb DDR5 och en M2-baserad PCIe SSD på 1 TB, vilket ger oss kraft som kan matcha och utklassa många stationära gamingsystem där ute.

Vad är rå prestanda om vi inte har en skärm som kan dra nytta av den? För detta ändamål finns den helt nya 16:10-skärmen som baseras på MiniLED och använder ROG Nebula HDR med en uppdateringsfrekvens på 240 Hz och en responstid på 3ms. Skärmen har upplösningen 2560 x 1600 pixlar och erbjuder en högsta ljusstyrka på 1 100 cd/m² och är givetvis G-Sync-optimerad. Sammantaget ger detta oss en imponerande skärmupplevelse oavsett vilken typ av spel vi spelar, eftersom högsta fokus för ASUS Strix SCAR-datorer är att erbjuda ren och skär spelprestanda.

För att ge gamingupplevelsen ytterligare en knuff har ASUS en häftig RGB-integration i både chassi och tangentbord, och tack vare ett brett utbud av extra anslutningar kan vi enkelt ansluta en extern skärm eller externa tillbehör som en gamingmus eller, som i vårt fall, en Xbox-kontroller. För dig som vill nå ännu högre FPS finns möjligheten att beställa denna modell med ett Geforce RTX 4090 och en större 18-tums IPS 240Hz-skärm.

För att enklare förstå kraften i den konfiguration som vi valde här, kom vi snabbt fram till att maskinen kan maximera samtliga inställningar utan bekymmer och trots detta nå imponerade bildfrekvens. Detta är kanske inte så konstigt då baskraven på spelet ligger på blygsamma Intel Core i3-2130 eller AMD FX 4300 med GTX1050 eller RX470. Vill du använda Raytracing så rekommenderas i stället ett RTX2060 eller RX6700XT kort. Men oavsett vilket så springer ASUS dator i åttor runt dessa konfigurationer.

ASUS dator ligger även en bra bit över spelets rekommenderade krav vilka baseras på Intel Core I5-9600K alternativt AMD Ryzen 5 2600X med ett RTX3070 respektive RX6800, om Ray Tracing ska användas.

För att maximera inställningarna kan vi på ett enkelt vis använda ett av spelats inbyggda lägen: Ultra Low, Low, Medium, High eller Ultra High. I det sistnämnda läget så snittar dator på hela 142 FPS, vilket ger ett underbart flyt i alla situationer.

Väljer vi att aktivera Ray Tracing sjunker bildhastigheten, men inte så mycket som vi befarat och vi snittar i fortfarande imponerande 118 FPS. Spelet erbjuder även möjlighet att aktivera och använda DLSS och även här finns fem alternativ, där vi rekommenderar att använda läget Balanced, som i detta fall verkligen ger bästa balansen mellan prestandavinst och grafik.

Rekommenderade inställningar

Vill du inte använda de förkonfigurerade lägena erbjuder F1 22 mängder av inställningsmöjligheter. Utav dessa så har vi valt att lyfta fram från som vi tycker är de mest primära för en optimal spelupplevelse på ROG Strix SCAR 16. Dessa är:

 • Ambient occlusion: HBAO+

 • Asynchronous compute: On

 • Car and helmet reflections: High

 • Crowd: Medium

 • DLSS: Balanced

 • Ground cover: Medium

 • Lighting quality: High

 • Mirrors: High

 • Particles: Low

 • Post process: High

 • RayTracing: Medium

 • Screen space reflections: Medium

 • Shadows: High

 • Skidmarks: High

 • Skidmarks blending: On

 • Texture streaming: High

 • Weather effects: High

Game Pass ger värde i alla led

För att kort summera så erbjuder Game Pass ett mycket brett utbud av nya spel inom alla tänkbara genres, ett utbud som breddas och uppdateras regelbundet för att du som spelare alltid ska ha tillgång till det sista och bästa utan att behöva jaga rätt spel till rätt pris.

Uppgraderar du till en bärbar speldator i serierna ASUS ROG eller TUF ingår dessutom tre månaders abonnemang helt utan extra kostnad. Erbjudandet går att använda direkt från den vanliga appen och kräver inga extra turer för att aktiveras.

Är du nyfiken på vilka spel som finns tillgängliga, som nyligen lanserats eller som snart kommer att lanseras? Besök då Xbox.com för hela listan.

Skriv och vinn 12 månader kostnadsfri Game Pass

Vill du testa Game Pass? Skriva i tråden och tipsa FZ om ett av dina nuvarande favoritspel och motivera varför du rekommenderar fler att prova just detta spel. Det tre roligaste och mest intressanta tipsen/tipsarna vinner varsitt kostnadsfritt Game Pass för ett helt år. Tävlingen pågår till och med den 9 april. Lycka till!