Ideazon är en känd spelproduktsutvecklare från Kanada. De har likt flera andra företag inriktat sig på att endast skapa produkter för gamers och andra datorintresserade. Det de är mest kända för är tangentbordet Zboard med dess, som de själva säger, innovativa gamingstil.

Spelsvulsten på den vänstra sidan av detta tangentbord består av halva knappuppsatsen i en mer ergonomisk utformning. Tangenterna har placerats strategiskt runt W, A, S och D - shooterspelarens älsklingsbokstäver. Förutom de fyra knapparna är också Q, E, mellanslag, Shift och Ctrl av ett gummiaktigt material för att hjälpa till med tryckandet. Resterande knappar är utformade på olika sätt; vissa är inbuktande medan Caps, Tab och R buktar utåt för lättare igenkänning.

Med tangentbordet följer programvara där du kan ställa in vilka tangenter som är bundna till vad. För de lata finns ett 50-tal förinställda spelkonfigurationer. Om du nu känner för det kan du enkelt ställa in och spara egna knappsatser, inte bara för spel utan för allt möjligt. Väl ute ur spelet är det enkelt att byta tillbaka till grundinställningar i mjukvaran som lätt nås med en knapptryckning.

Första veckan är hemsk

- Du kommer vara sämre i alla spel

Det största problemet jag har med tangentbordet är att den numeriska delen (Numpad) och navigationsdelen (piltangenterna samt Home, End, Delete med fler) är ihopslagna. För att till exempel kunna använda sig av Ctrl+Alt+Delete måste Num Lock vara avslagen. Mycket är en vanesak men själv hade jag fortfarande problem med att skriva siffror snabbt också efter två veckor. Som plåster på såren bjuds vi istället på flertalet genvägar som till exempel kopiera, klipp ut och klistra in som snabbknappar.

Eftersom Zboard Merc Stealth är så stor på den vänstra sidan kan problem uppstå för de som har ett smalt skrivbord. När spelplattan är ergonomiskt placerad i förhållande till kroppen hamnar skrivdelen obekvämt långt till höger. För att växla från spelande till skrivande krävs det att du skjuter tangentbordet fram och tillbaka från höger till vänster. Att skriva är över huvud taget ingen höjdare; mellanslagsknappen ger dålig respons, skrivtangenterna känns onödigt tröga och Num Lock används oftare än Shift.

Många extrafunktioner

- Låt tangentbordet lysa i rosa

Som extrafunktioner finns det fyra extra utgångar nära till hands vid den övre delen av tangentbordet. Två USB 2.0-kontakter samt utgångar för mikrofon och hörlurar med motsvarande kontakter på andra sidan sladden. Andra finesser är snabbknappar för volym och play/pause för mediespelare. Lysfunktionen består av dioder inuti alla knapparna som lyser igenom bokstaven eller siffran. Produktbilderna och kartongen visar att utrymmet mellan tangenterna lyser, men det gör de inte. Du kan själv välja vilken styrka och en av tre färger som tangentbordet ska lysa i: blått, rosa eller rött.

Enligt de flesta konceptbilder lyser det i bakgrunden, men detta stämmer inte.

Som tidigare nämnt är mycket som har att göra med Zboard Merc Stealth-tangentbordet en vanesak. Om du inte använder den numeriska eller navigationsdelen påverkas du inte av ihopslagningen, men annars blir det värre. Priset på 600 kronor är överkomligt för allt känns robust och inte alls plastigt. Du får mycket tangentbord för pengarna.

Är du likt mig en person som skriver mer än du spelar finns det inte någon större anledning att införskaffa dig Zboard Merc Stealth Illuminated Gaming Keyboard. För en tvättäkta gamer är detta tangentbord som sänt från ovan - om du nu bara har plats på skrivbordet och nerver nog att spela dåligt i ett par inledande veckor.

Testdator:

Intel Core 2 Duo E6600
2 GB RAM
Geforce 8800 GTS (320 MB)
Windows XP