Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av MSI som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Hur många gånger har man inte känt att saker skulle kunna vara lättare i livet? Ibland kan de enklaste av uppgifter vara för tunga; visst har du någon gång tittat på den där överfulla soppåsen i köket och tänkt "Jag gör det imorgon istället"? Hur många gånger har man inte känt att datormusen är för tung i handen efter några få timmars spelande av Call of Duty: Warzone? Istället för att orka nöta fram vinsten så säger du till dig själv, "Jag gör det imorgon istället" och vinsten bara uteblir dag efter dag. Om du som jag, känner igen dig. Då kanske en lättviktsmus är något för dig?

Lättviktsmöss är en hyfsat smal marknad och framförallt när det gäller trådlösa sådana. Även med få alternativ att välja på kan det vara svårt att hitta rätt mus för just dig. Jag har nu fått testa det senaste alstret från MSI med modellnamnet Clutch GM41 Lightweight och hoppas detta kan hjälpa dig i sökandet efter en trådlös lättviktare som passar dig bäst. MSI kanske främst är kända för sina moderkort och grafikkort, men nu på senare tid har de även börjat tillverka övrig hårdvara och kringutrustning som till exempel monitorer, gamingstolar och som här – datormöss.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Johnny Sollien-Tillman

  • Användarnamn: @NuZ

  • Registrerad: 2013

  • Plats: Uppsala

  • Specialitet: Konsoler, tillbehör och Speedrunning

Johnny eller @Nuz är en trogen FZ-medlem och riktig spelnörd från Uppsala. Intresset för spel i allmänhet och konsoler i synnerhet började redan på 1990-talet med Super NES. Hans ständigt växande spelbibliotek inbegriper nu så gott som alla moderna spelkonsoler, där senaste generationens Xbox är vad som surrar mest.

Därutöver spelar Johnny en hel del PC-spel och har tillbringat tusentals timmar i titlar som Arma, Dota och Quake. Han motionerar fingertopparna med speedrunning i bland annat Demon's Souls 2010, Resident Evil och som grädde på moset var han länge även världsrekordhållare i Pewdiepie: Legend of the Brofist.

Läs mer om FZ:s testpiloter

Första intryck

Förpackningen är i det klassiska kartongmaterialet som de flesta PC-tillbehör levereras i. På kartongen är det tydliga bilder på hur produkten ser ut och funktioner som finns, inget att klaga på där. När jag öppnar kartongen och även den inre lådan ligger musen och tillbehören snyggt förpackade och omgivna av cellplast. Jag upplever inte att något skulle kunna skaka runt eller att det skulle vara slarvigt förpackat. Det som ingår är en Micro-USB-kabel, en piedestal för att ladda, USB-mottagare, en manual och såklart musen.

MSI Clutch GM41 Lightweight är med sina 74 gram en riktig lättviktare bland trådlösa möss och jag har bara upplevt lättare möss som har sladd och är perforerade, likt Aerox 3 från Steelseries. Just perforerade möss är en vattendelare. Jag uppskattar inte hål i mina möss och att denna variant inte har det är enligt mig fördelaktigt, eftersom jag personligen hela tiden känner hålen i handflatan om de finns där. Priset på GM41 är också lägre mot liknande möss – i skrivande stund 839 kronor som billigast på Prisjakt.

Egenskap

Värde

Anslutning

2,4 GHz
USB 2.0 på trådlösa mottagaren
Micro-USB-kabel

Batteritid

Upp till 80 timmar

Sensor

Optisk, Pixart PAW3370

DPI

Upp till 20 000

Uppdateringsfrekvens

1 000 Hz

Knappar

6 st.

Mått

130,1 × 67 × 38,3 mm

Vikt

74 gram

Pris

Funktioner

Att använda Clutch GM41 Lightweight till spel är en fröjd både för claw- och palm-grip. Musen har de nästan nu standardiserade formerna jag anser att en mus ska ha och jag upplever inget obehag i handen även efter många timmars spelande. Gummit på sidan av musen som ska ge stadga och grepp lyckas med detta, men jag misstänker att mönstret kommer nötas ned efter ett tag då gummit är väldigt mjukt.

Den halvblanka plasten musen får tyvärr väldigt lätt fläckar. Även när jag har nytvättade händer syns fingeravtryck på höljet ganska tydligt efter att jag tagit i musen. Min åsikt är att de borde ha lagt ned lite mer tid på lacken och plastens kvalitet. Den känns billig som den är nu, ställt mot konkurrerande möss jag brukar använda. När jag klämmer lätt över bredden på datormusen böjer sig materialet och jag tror även att det kan vara just stadgan i musen som fått lida när de sänkt in på vikten.

När det gäller just vikten: Musen är väldigt lätt med sina 74 gram och jag personligen har aldrig tidigare reflekterat över vikt i möss. Men nu när jag använd Clutch GM41 rätt så mycket märker jag hur fantastiskt behagligt det är och jag blir inte lika trött i armen efter långa spelsessioner. Att den är trådlös gör också att användandet blir mycket mer flexibelt. Du slipper tänka på kablar och sådant som kan störa.

Glidfötterna eller skatesen är av PTFE, eller tungvrickande polytetrafluoreten som är det fullständiga namnet på plasten. De glider lätt över musmattan utan något upplevt motstånd eller ljud. På plastmusmatta låter det lite men inget jag störs av personligen. Jag upplever dock att det förstör helheten att de är vita och tycker de borde varit svarta för att få en mer enhetligt utseende då de syns väldigt mycket även när musen är på sin laddstation. Jag har inte heller funnit någon ersättning till dessa om man skulle vilja byta någon gång.

Laddning och batteritid

Laddstationen är en liten piedestal att placera musen på och styrdonet hålls på plats med hjälp av magneter. På piedestalen finns en USB 2.0 Type-A-port avsedd för USB-mottagaren, medan ställningen i sin tur kopplas till PC eller konsol, med Micro-USB- till USB Type-A-kabel. Jag ser inget problem med denna lösning, men tycker att Micro-USB har spelat ut sin roll när USB Type-C finns.

Enligt MSI ska en fullt laddad mus hålla 80 timmar. Mitt exemplar höll i ungefär 76 timmar användande med RGB-belysningen igång och med automatiskt viloläge, det tycker jag är fullt godkänt. En full laddning görs på cirka 90 minuter så det är inte heller ett problem. Självklart går det att spela med den 2 meter långa paracord-klädda kabeln också, som enkelt kan flyttas från piedestalen och till datormusen istället. Det är dock tydligt att tanken är att använda musen trådlöst, eftersom kabeln ger en ganska märkbar felfördelning av vikten. Enklast förklarat känns det som att någon håller i kabeln när jag rör musen över musmattan.

Mjukvara

Mjukvara som heter Dragon Center är för att göra inställningar på musen och den får man ladda ned ifrån MSI:s webbplats då det tyvärr inte medföljer en CD-skiva eller liknande med den mjukvaran i kartongen. Dragon Center är lättnavigerat med tydliga flikar och jag hittar då lätt inställningar för till exempel knappar, DPI och RGB utan att behöva gå vilse.

RGB-belysningen som skiner genom draklogotypen på musens ovansida går att ändra i olika pulserande mönster för vad som passar just dig, och den går självklart även att stänga av helt. Programvaran startar automatiskt när Windows startar upp och ger mig små men tydliga notiser om till exempel uppdatering av musen eller när batterinivån är låg. Jag har inte upplevt något krångel med Dragon Center under tiden jag testat musen.

Slutsats

MSI Clutch GM41 Lightweight är en väldigt lätt mus med ett helhetsintryck av att MSI vill leverera en bra produkt som står sig hyfsat i både pris och kvalitet mot sina konkurrenter. Tyvärr får då bland annat färg på skates och kvaliteten på plasthöljet lida, där jag i förstnämnda fall misstänker att mönstret kommer att nötas ned. Plasten känns som nämnt lite vek och visar mer än gärna fingeravtryck.

Även med sina brister kan jag rekommendera GM41 Clutch Lightweight till dig som vill ha en trådlös lättviktsmus. Viktigast för mig med en datormus är att den är bekväm och enkel att använda längre perioder. MSI:s bidrag är verkligen det och tillhörande Dragon Center-mjukvara är också väldigt lättanvänt och fungerar felfritt. Sedan till syvende och sist, vem gillar inte RGB-drakar lixom?