En styrka hos Apples surfplattor och smarta lurar, som både Sonys och Nintendos bärbara konsoler saknar, är lättillgängligheten. Blir du sugen på ett specifikt spel ligger det bara några klick bort. Du behöver inga kassetter eller umd-skivor och kan lätt som en plätt komma åt hela Apples bibliotek och ladda ner guldkornet för en spottstyver. Billigt, omedelbart och underbart.

Förresten, missade du gårdagens DS/3DS-genomgång?

Kanske har du inte den hetaste sexpacken på stranden? Äh, man behöver inte vara biffig för att vara en framgångsrik strandraggare. Det viktigaste är att du är snäll. Guybrush Threepwood är en väldigt snäll pirat och då behöver man inte vara särskilt bra på att vara – just – pirat. Han kastas in i ett av tidernas mest älskade äventyr som under fjolåret fick en värdig ansiktslyftning. Därför kan du numera kryssa runt i Karibien mobilt. Älskvärda karaktärer och djävulska pussel – peka och klicka blir inte bättre än så här.

[video=4863]

När du ändå ska stekas i solen kan du likväl se till att hjärncellerna också grillas. Ett minst lika bra alternativ som Guybrush strapatser (enligt mig till och med bättre) är nyversionen av det första #Broken Sword. Förutom – mer eller mindre – logiska pussel får du besöka lockande turistmål som romantiska Paris och irländska lantidyller. Historien är dessutom en nagelbitande bladvändare med uråldriga konspirationer och kallblodiga mord som för tankarna till Da Vinci-koden (vad var det vi sade om deckare i hängmattan?). Och om du mot förmodan knäcker koden finns alltid den gemytliga uppföljaren, #The Smoking Mirror, att sätta tänderna i. Mums.

Det finns en utbredd uppfattning att spelen på App store dels är fantastiska återutgivningar (se ovan!) eller billig skit för sju kronor stycket. Antagligen har dessa cyniker inte testat #Rolando. Plattformsspelet med sin lika färgglada som smakfulla estetik har en lika enkel som rättvis kontroll; med andra ord perfekt för den tillbakalutade strandliraren. Genom att luta din I-platta eller lur rullar de bolliga figurerna (rolandos!) åt vänster eller höger. Tar vägen slut? Ja, men då får du rita en bro med fingerspetsen. Men bara för att kontrollen är simpel innebär det inte att den är lätt att bemästra. Simma – och rulla – lugnt.

[video=9132]