Att människor köper nya [[konsol | spelkonsoler]] när tillgången understiger efterfrågan för att sedan sälja dem vidare för vinst är ett fenomen [n=16339 FZ berättat om] senast för en knapp månad sedan då [[Playstation 3]] släpptes i Japan och Nordamerika. Fenomenet har nu av allt att döma etablerat sig på allvar även i Sverige. Ett besök på landets största auktionssajt - eBay-ägda Tradera - avslöjar en blommande marknad för begagnade [[Wii]]-enheter.

<img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Wii/wii-london005.thumb.jpg" width="100" height="75" border="1" hspace="5" vspace="5" style="border: 1px solid black;"></img>
FZ spelar i LondonLåga utgångsbud och korta auktionstider tycks vara receptet som får svenska konsumenter på fall - en snabb sammanställning ger bilden av att de flesta konsoler med aktiva bud säljs för runt 4500 kronor (cirka 60% högre än ett genomsnittligt butikspris på 2800 kronor, men då ingår i regel också ett extra spel). Till skillnad från sedvanliga radannonser kan en auktionsmodell i högre grad sägas representera vilket pris som köparen är villig att acceptera - en prisnivå som för tillfället alltså ligger betydligt högre än vad butikerna själva tar ut.

<img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Wii/wii_6.thumb.jpg" width="100" height="75" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>
Värd 4500 kronor?Vän av ordning konstaterar att flertalet säljare är nyregistrerade och därmed saknar omdömen från tidigare transaktioner. I vanlig ordning manar därför FZ till försiktighet för de läsare som känner sig manade att inte invända nya butiksleveranser och istället själva lägga bud - ställ frågor, välj en säker betalningslösning och kräv alltid ett orginalkvitto av säljaren.

?

Vad tycker du? Är det rätt att köpa en svåröverkomlig konsol för att sälja den dyrt? Skulle du själv kunna göra det? Skulle du kunna köpa en begagnad Wii - och hur mycket skulle du isåfall betala? Är Wii verkligen värd 4500 kronor? Sjung ut dina åsikter om Wii i FZ:s forum!