Nätet kokar av rykten om Microsofts nästa konsol. FZ guidar dig genom spekulationsdjungeln.

Det är den tiden i en konsolgeneration då det börjar spekuleras kring nästa. Och den senaste tiden har ryktesspridningen kring Nextbox, Xbox 720 eller vad #Microsoft väljer att kalla nästa Xbox, ökat markant. FZ sammanfattar den senaste tidens spekulationer.

Vare sig det handlar om läckage eller rena spekulationer har det på sistone pratats allt mer om vad Microsoft har i kikaren för nästa konsolgeneration. Minne och processorkraft har stått i bakgrunden; hur kraftfull maskinen kommer bli är en senare fråga. Istället är rykte om vad som följer med maskinen som står i centrum.

Med nästa Xbox följer nämligen en ny generation Kinect med, det är många överens om. Denna Kinect 2 ska vara så finkänslig att den kan läsa dina läppar, höra skillnad på tonfall och röstvolym, och läsa av ditt känslomässiga tillstånd, tror Eurogamer. Stora förväntningar på ett kameratillbehör, men när alla som äger nästa Xbox också har en Kinect 2 bör det betyda att Microsoft verkligen har skäl att backa upp tekniken med ännu mer mjukvara. Kameran ska också byggas ihop med konsolen, och på så vis skulle Microsoft kunna arbeta sig förbi problemet med att överföringshastigheten genom USB-portarna inte varit tillräckligt snabb för dagens Kinect. Och det har som många vet resulterat i märkbar fördröjning i kamerans reaktionstid.

Uppföljaren till Xbox 360 kommer från början säljas i två olika utgåvor, tror GamesIndustry. En väldigt avskalad maskin och en mer utrustad version med bland annat hårddisk och bakåtkompatibilitet. Ingen överraskning alls, snarare en bekräftelse på hur lyckat koncept det faktiskt är att låta konsumenten själv bestämma mängden tillbehör som följer med i köpet. Oavsett hur man utrustar konsolen ska båda versionerna ha Kinect 2 inbyggt.

Nästa generation snart här?

När den nya konsolen lanseras är svårt att säga med bestämdhet. Redan i slutet av 2012, tror tidningen Edge och hänvisar till påståenden om att bland annat #Ubisoft kommer få utvecklarversioner av nästa konsol redan innan jul. Samma källa hävdar att flera spelstudior redan börjat jobba med en motsvarighet av den nya hårdvaran.

Men andra ställer sig skeptiska till en ny konsol redan nästa år, och industrianalytikern Michael Pachter tror att nästa Xbox kan dröja ända till 2014, skriver Industrygamers. Xbox 360 säljer fortfarande bra och att stressa fram en ny maskin redan nästa år kan gå för fort. Nämnvärt är att #Halo 4 släpps till just Xbox 360 nästa år. Självklart vill inte Microsoft att nästa upplaga av flaggskeppet Halo förbises för att ny hårdvara hägrar vid horisonten.

Master Chief återvänder till Xbox 360 under 2012. Dyker han också upp på nästa Xbox? Och i så fall när?

Inget av ovanstående är bekräftat av Microsoft i nuläget, och det ska därför ses för vad det är – mer eller mindre kvalificerade antaganden. Och innan Microsoft lyfter på locket finns det tid för fler antaganden. Hur stor roll får molntjänster, och vad händer med Xbox Live? Hur påverkar Kinect affischnamnen Halo, Gears of War och Forza Motorsport? Vilka kopplingar blir det mellan den nya Xboxen och Windows 8? Svaren får vi i sinom tid.

#Nintendo pysslar med Wii-uppföljaren Wii U (som antas få premiär nästa höst), #Sony lär ha fullt upp med planerna för nästa Playstation och pc-spelsbranschen kniper varje chans att markera eget, icke konsolreserverat revir. Framtiden blir mer spännande för var dag som går.

När Micrsoft gav sig in på konsolmarknaden i november 2001 dominerades den av Playstation 2, som då hade ett och ett halvt års försprång. Bara fyra år senare lanserades Xbox 360 som den första konsolen i nuvarande generation. Men det var en debut kantad av hårdvaruproblem med den ökända "Red Ring of Death" som följd drabbade många, och det var ett högt pris att betala för att vara först ut. Men Xbox 360 fick ett års försprång till konkurrenterna och under den tiden etablerade sig konsolen som ett reellt hot mot de två etablerade tillverkarna. Återstår att se vem som blir först ut i nästa generation, och till vilket pris.


Skicka en rättelse