Det tar en stund innan ögonen vänjer sig vid ljuset. Starkt solljus bryts i tung dimma och får en stenstaty att lysa upp som guld. Ur den mörka förgrunden framträder en stillastående mansfigur. Det är något bekant över honom. Hans drag ser ut som att de är huggna ur granit och hans blick som att han rest till helvetet och tillbaka.

Kameran zoomar långsamt ut och visar mannen i helfigur. Hans kropp är krigsmålad med grova, röda penseldrag och han är klädd i en lätt rustning täckt av gröna fjäll. Hjälmen han drar på sig liknar en sirligt utformad ödleskalle. Han vänder sig om, drar upp ett tvådelat svärd och börjar springa mot den gyllene stenstatyn. Ytterligare en krigare sluter upp brevid honom, denne beväpnad med en massiv, tvåhandsfattad hammare. Det ser ut som att de menar allvar. De närmaste fem minuterna, som bland annat innefattar en tre meter hög cyklop tömd på tarmar via ett meterlångt snitt över buken, visar att så verkligen är fallet.

– Uppriktigt sagt så var Kratos ett riktigt rövhål i #God of War 3, menar regissören Todd Pappy. Nu vill vi visa en mer mänsklig sida av honom.

Möt en ung och oförstörd (nåja) Kratos.

Den grekiska mytologins främste slagpåse (och tro mig, det är hård konkurrens om den titeln), Kratos, är tillbaka för ytterligare en omgång i den olympiska ringen. #God of War: Ascension sägs vara en prequel till originaltrilogin, där vi ska få känna Kratos ursprung (men lugn, hans signaturvapen Blades of Chaos är bekräftat) – innan han blev en askvit halv- och helgud. Om det här vet jag ungefär lika lite som ni. När #Sony bjuder in till sin luftiga #Santa Monica-studio vill de nämligen inte säga ett knyst om enspelarkampanjen. Fokus ligger istället på något som är helt nytt för serien: multiplayer.

Gudarna måste vara tokiga

När de två krigarna från Sparta brutalt avrättat cyklopen öppnas en stenport. Korridoren innanför skälver och hela världen välts över ända. Sprickor rusar upp för väggarna och längre in sprutar ett moln av sand in från en sidogång. De stoppar undan sina vapen, springer ut i sandstormen och kastar sig utför en avsats. Stormen lägger sig och landskapet öppnar sig. De landar på en plattform i två våningar, fylld med spakar, kistor och jättelika kugghjul. Fjättrad till plattformen sitter en cyklop i nära titan-storlek. Den verkar inte helt nöjd med sin situation.

"Bu!

Kättingarna som Megalopsen sitter fängslad med leder till två stora kugghjul. Runt kugghjulen slåss redan sex stycken krigarhjältar när de två rödmålade sluter upp. I två lag om fyra krigare i varje, hälften blåmålade, inleds nu en våldsam kamp. Kampen centreras kring de två kugghjulen, och när det röda laget efter en intensiv strid kontrollerar båda dras Megalopsen in mot plattformarna. De fyra röda kastar fast sina kedjevapen i jättens öga och avslutar honom med ett elektriskt spjut misstänkt likt ett ur Zeus arsenal. Skärmen blir svart just innan spjutet genomborrar den massiva hornhinnan. Kvar blir bara ljudet av en flodvåg av blod följt av en tystnad som bara kan betyda ond, bråd död.