Svenska #Paradox samarbetar med landets högstadie- och gymnasieskolor. Företaget sponsrar deltagande skolor med gratis nedladdningsbara kopior av deras historiska strategispel, med tanken att de ska kunna användas i undervisningen.

Spelserier som #Crusader Kings, #Europa Universalis, #Hearts of Iron och #Victoria kan bli aktuella. Paradox-spel har sedan tidigare använts i undervisning på skolor och universitet i bland annat USA och England.

-- Vi vill ge Sveriges skolor chansen att använda spel i sin undervisning, eftersom det är ett fantastiskt verktyg att undervisa med. Det är ett aktivt sätt för elever att ta till sig kunskaper som uppmuntrar till samarbete både mellan eleverna och mellan ämnesområdena. Spel gör att all kunskap sätts in i sammanhang och gör att eleverna kan ta till sig en stor mängd information samtidigt som de har roligt, säger Susana Meza, marknadsansvarig på Paradox.

-- Våra spel har inte skapats för att undervisa, vårt mål har alltid varit att ge en engagerande upplevelse för spelaren. Men eftersom vi skapar spel som är historiskt korrekta och som visar hur man styr ett land genom en viss tidsera så väcks historien till liv. Det är så vi anser att all skolundervisning ska vara – en utmanande upplevelse där all information ges naturligt till eleven. Så vi hoppas verkligen att svenska skolor tar chansen och använder spel i sin undervisning, säger Johan Andersson, studiochef på Paradox.