För en vecka sedan korades världens bästa Call of Duty-lag under en storslagen turnering i Los Angeles - vi var på plats med videokameran under hela evenemanget. Och hur gick det egentligen för svensklaget Reign Mix som enligt egen utsago var alldeles för dåligt förberedda för ett så stort sammanhang?

Säga vad man vill om Call of Duty-spelen. De spelas av miljoner och e-sportsscenen är stor, särskilt på andra sidan Atlanten och det var också där det bästa laget skulle koras. Under den sista helgen i mars hölls Call of Duty Championships 2014 i närheten av anrika Staples Center och vinnarna belönades med dryga 2,6 miljoner kronor ur prispotten på imponerande 13 miljoner kronor. Den svenska fanan, som så ofta varit stark i liknande sammanhang, representerades av laget Reign Mix.

Vår reporter Jesper Englin, som du säkert känner igen från webbteveprogrammet Gameplay och Sveroks e-sportssatning, var på plats under hela evenemanget med kameramannen Daniel Undergård som vapendragare. Turneringen inleddes med ett gruppspel där åtta grupper med fyra lag skulle filtrera ut agnarna från vetet. Redan här slutade dock resan för Reign Mix som inte lyckades ta någon seger på de tre matcherna - trots att inget av lagen i deras grupp nådde prispallen. Eller ens en åttonde plats, vilket var gränsen för att få en del av prispotten.

Vi följde dem under hela dagen och det fanns tydliga åsikter om vad som gjorde att de underpresterade.

Om du är nyfiken på att se matcherna från Call of Duty Championship 2014 i efterhand finns alla 126 gruppspelsmatcher att se här. Vill du hoppa över grötandet och gå direkt på konfekten finns slutspelet att kika på här. Om du inte ens kan hålla dig till karamellen har blivit mjuk finns finalen att beskåda direkt här.

Slutresultat

1:a plats / compLexity - 2,6 miljoner kr

2:a / EnVyUs - 1,3 miljoner kr

3:e / OpTic Gaming - 780 000 kr

4:e / Strictly Business - 650 000 kr

5:e / Trident T1dotters - 450 000 kr

6:e / FaZe - 320 000 kr

7:e / Rise Nation - 230 000 kr

8:e / VexX Revenge - 162 000 kr

Fotnot: Vill du se fler e-sportsreportage i antingen video- eller textformat? Kommentera, maila oss eller skicka en snäll lapp med en rocket launcher.

Håller med dig till 100%. Det är ju begränsande när du spelar med en gamepad om du jämför med mus och tangentbord. Sen är det ju det lilla roliga i att det just finns en begräsning också. Men 99% är nog vad man själv spelar/gillar. Men då är det ju kons... 11/04 Så... Vad tyckte ni om reportaget? :D 11/04 Räcker med att jämföra spelmotorn annars. Sedan spelar man inte fotboll hoppandes på ett ben av en anledning. 11/04 Tack för att ni lyssnar och ger oss mer esport. Det uppskattas! :) 10/04 Ja jag jämför inte spelen i sig. Spelen spelas på olika sätt och normaltaktik för individen blir oavsett gametype annorlunda mellan gamepad och mus/tbord lir. COD är riktigt underhållande. Jag var med och drev Sveriges största CoD community för PC i mån... 10/04 Självklart när jag snackar PC vs konsoll snackar man FPS, jag trodde det var en självklarhet. Detta är det första argumentet jag fått av en PC-spelare som faktiskt har något vettigt att säga. Dock tycker jag att det hade varit ett utmärkt argument om... 10/04 Det kan även anses vara mer skillinvolverat att träffa mitten av en tavla med en hemgjord pilbåge jämfört med en proffsbåge. Vill man som sagt ha dom bästa förutsättningarna så slår mus och tangentbord gamepad med hästlängder. Därmed inte sagt att de... 10/04 @IceManN: Season 3 World Championships i LoL hade 8.5 miljoner aktiva viewers på samma gång med 32 miljoner totalt http://na.leagueoflegends.com/en/news/esports/esports-editorial/one-world-championship-32-million-viewers The International 3 hade 1.1 mil... 10/04 Självklart är det inte det, dock har du ingen ren fakta om att just CS är bättre än just CoD på konsoll. Det är vad DU tycker efter dina erfarenheter, medans JAG tycker att CoD på konsoll är både roligare och mer skillinvolverat. Det finns inget rätt... 10/04 Ingen skjuter 99% HS och allra minst på första skottet. Det är direkt fel att påstå det. "Skillen" i CS består av reaktioner, aim, spelkänsla och teamwork osv. CoD som e-sport är sämre än CSGO på alla plan. Det är inte lika precist och rent spelmekanisk... 09/04
Skicka en rättelse