Den stora trenden handlar om adaptiv synkronsiering. Skärmen väntar in grafikortets uppdatering och anpassar sin frekvens. Istället för att som traditionellt välja mellan v-sync av eller på och därmed tvingas välja mellan hoppande fps eller bruten grafik (tearing) får man fördelarna och samtidigt slipper nackdelarna med båda valen.

Adaptiv synkronisering har framför allt effekt när du spelar mellan 40-90 fps. Den som kör konstant ovanför 144 fps har ingen större nytta av den här tekniken. Tyvärr är det lite ställningskrig just nu mellan två varianter för Nvidia (G-Sync) mot AMD (Freesync, bygger på Displayport-standard) där Nvidia var först på bollen. Nvidia kort krävs för G-Sync och Nvidia-kort kan inte använda AMD Freesync. Eller rättare sagt: Nvidia vill inte.

Vilka är då de fem bästa Sweclockers har testat?

– Dessa är de fem bästa vi testat hittills för spel i den högsta kvalitetsklassen. Många fler produkter är på väg och det blir ganska intensivt testande de kommande månaderna, säger Thomas Ytterberg som är Sweclockers skärmexpert.

Tre skärmar sticker ut just nu. Gemensamt för dem är att de använder AHVA-paneler, en IPS-liknande teknik vilket ger skärmar som fungerar bra för allt och inte enbart spelande. Bild- och färgkvaliteten är hög. Fler skärmar av den här kvalitetsnivån är på väg.

Asus ROG Swift PG279Q
Senaste flaggskeppet från Asus kan också överklockas till 165 Hz. Använder Nvidia G-Sync.

Acer Predator XB270HU
Var först ut med den här typen av bildpanel. Använder Nvidia G-Sync.

Asus MG279Q
AMD Freesync, men är något begränsad i frekvensomfång. Har fler anslutningar och ligger lägre i pris.