Sweclockers guidar oss igenom pixeldjungeln - dessa fem gamingskärmar är bäst just nu.

Den stora trenden handlar om adaptiv synkronsiering. Skärmen väntar in grafikortets uppdatering och anpassar sin frekvens. Istället för att som traditionellt välja mellan v-sync av eller på och därmed tvingas välja mellan hoppande fps eller bruten grafik (tearing) får man fördelarna och samtidigt slipper nackdelarna med båda valen.

Adaptiv synkronisering har framför allt effekt när du spelar mellan 40-90 fps. Den som kör konstant ovanför 144 fps har ingen större nytta av den här tekniken. Tyvärr är det lite ställningskrig just nu mellan två varianter för Nvidia (G-Sync) mot AMD (Freesync, bygger på Displayport-standard) där Nvidia var först på bollen. Nvidia kort krävs för G-Sync och Nvidia-kort kan inte använda AMD Freesync. Eller rättare sagt: Nvidia vill inte.

Vilka är då de fem bästa Sweclockers har testat?

– Dessa är de fem bästa vi testat hittills för spel i den högsta kvalitetsklassen. Många fler produkter är på väg och det blir ganska intensivt testande de kommande månaderna, säger Thomas Ytterberg som är Sweclockers skärmexpert.

Tre skärmar sticker ut just nu. Gemensamt för dem är att de använder AHVA-paneler, en IPS-liknande teknik vilket ger skärmar som fungerar bra för allt och inte enbart spelande. Bild- och färgkvaliteten är hög. Fler skärmar av den här kvalitetsnivån är på väg.

Asus ROG Swift PG279Q
Senaste flaggskeppet från Asus kan också överklockas till 165 Hz. Använder Nvidia G-Sync.

Acer Predator XB270HU
Var först ut med den här typen av bildpanel. Använder Nvidia G-Sync.

Asus MG279Q
AMD Freesync, men är något begränsad i frekvensomfång. Har fler anslutningar och ligger lägre i pris.

Föregående Nästa
Lite så är det tyvärr. 1080p i 144Hz ska nog funka rätt bra med ett 980, men ibland när jag inte är på skrivbordet eller webben önskar jag att skärmen vart 1080p. Visst är 1440p förjeffla fint, men att skala ner det blir som sagt suddigt på ett konstigt... 08/11 Jävla dyr hobby... Dags att byta till PS4 och soffa-lir istället. 02/11 Håller med. Robotar och blinkande rymdskepp tråkigt nog standard för hela branschen. 02/11 Själv har mitt försök på en PG278Q blivit ett personligt helvete för mig. Först och främst det är en riktigt suverän skärm med bra bildskärpa och färgåtergivning(Äkta 8bit!). MEN! Min första skärm hade helt fruktansvärd clouding mitt på skärmer, så den... 01/11 Jag kommer att vänta på Nvidias Pascal-kort innan jag hoppar på 144hz-tåget...man vill ju att loket ska kunna dra vagnarna ordentligt trots allt. 01/11 Äh, så länge min gamla LG W2363D tuffar på så ser jag ingen mening med att uppdatera mig med såna här lyxdoningar. Trodde aldrig jag skulle säga det om en LG-produkt men tamejfan om inte detta var det bästa dator-relaterade köpet jag gjort. Pyntade unde... 01/11 Och håller med dig om att priset kunde ha skrivits ut =) 01/11 Absolut inte. Texten är glasklar, men jag kan tänka mig att jag kommer märka av en kraftig skillnad när jag väl köper en riktig datorskärm. 01/11 Inga klagomål där, tänkte mer att det kändes onödigt omständigt att behöva klicka på varje skärm innan man såg om de låg i ens budget. En skärm för 6000kr kan t.ex vara mer intressant att läsa om än motsvarande för 9000kr om det är där man lagt sin budg... 01/11 Vi bad Thomas Ytterberg om ett sjysst prisspann, från budget till high-end men han sa i princip att allt billigt är skräp. Därför blev rubriceringen just de bästa skärmarna. 01/11
Skicka en rättelse