För några månader sedan intensifierades ryktena kring att Sony arbetar på en mer kraftull Playstation 4 som ska vara bättre rustad för 4K-video och virtual reality. Inte helt oväntat verkar också Microsoft ha liknande planer och detta kan bli den första konsolgenerationen som uppdaterar hårdvaran mitt i cykeln.

Enligt källor till Polygon arbetar Microsoft både på en slim-modell, som ska släppas redan i år, samt en rejäl uppdatering av hårdvaran som beräknas vara klar nästa år. Denna har enligt uppgifterna arbetsnamnet "scorpio" och ska vara över fyra gånger så kraftfull som nuvarande Xbox One.

Dagens Playstation 4 respektive Xbox One har en beräkningskraft på 1,84 respektive 1,32 teraflops medan de två nya versionerna klockar in på 4,14 respektive 6 teraflops. Dessa uppgifter är inte på något sätt officiella men det skulle innebära att Microsoft dödar diskussionen och ett mer kraftfullt Playstation.

Med Microsofts uttalade samarbete med Oculus Rift kanske detta öppnar upp för en konkurrent till Playstation VR på konsolmarkaden. I teorin skulle denna nya Xbox One kunna driva VR. Det återstår att se om någon av dessa nya kraftigare konsolmodeller visas upp på E3 om några veckor.