Jag kan actionspel, Tompa kan racing och Jocke kan inte sluta tjata om rpg och singlespelar-äventyr. Men i forumet finns det personer som kan minst lika mycket om helt andra saker, ämnen som vi på redaktionen bara doppar tårna i. Därför lanserar vi nu FZ:s ambassadörer, en ny forumtitel för dem som är extra insatta i ett ämne och gärna delar med sig av sin kunskap.

Först ut är fyra medlemmar som har så vitt skilda expertområden som speedrunning & retro, Xbox, The Elder Scrolls Online och League of Legends. Ämnen som vi kanske inte har haft fokus på men som vi vet engagerar många.

Målet med ambassadörsprogrammet är att stötta galet insatta människor i sin kunskapsfördjupning och hjälpa dem att sprida den här i forumet. Det kan röra sig om ordna möten med utvecklarna av deras favoritspel, lyfta streamingkvällar eller ordna fram spelkoder.

"Det här låter ju helfränt, hur blir jag en ambassadör?" tänker du kanske nu. Och det korta svaret är: det är inget du ansöker om. Vi som lever i forumet varje dag vet vilka av er som är extra insatta och benägna att ta egna initiativ till att sprida er kunskap. Vi kommer att hålla ett särskilt vakande öga de kommande månaderna då vi gärna ser att ambassadörsfamiljen växer till en tvåsiffrig skara innan årsskiftet.

Våra ambassadörer!

@Grukk - ambassadör inom speedrunning & retro

När började du läsa FZ?
Jag har läst FZ till och från sedan sena tonåren, så runt 2007. Efter att ha läst nyheter en längre tid fick jag tummen ur och blev medlem 2014 för att få en nyckel för Evolve Big Alpha. Efter några års speltorka blev det spelspelspel igen och med det blev FZ en naturlig samlingsplats.

Hur hittade du ämnet som du är ambassadör för?
Året var 2004, jag spelade fortfarande mycket Super Smash Bros. Melee på min kub. Målet var att samla så många troféer som möjligt så behövde klara ”Break the targets” på så kort tid som möjligt. Med bredbandet som jag precis tjatat mig till hittade jag snabba ”Break the targets”-videos på hemsidan speeddemosarchive.com. Efter att jag uppnådde mitt mål med break the targets-trofén började jag söka mig vidare in på speeddemosarchive och stötte på speedruns av Metroid Prime och diverse NES-spel. Jag var helt såld på konceptet och det har följt med mig sedan dess. I halva mitt liv har jag kollat på långa RPG-speedruns från Japan, korta runs av retro- och indie-spel, men även utövat det på en casualnivå med en inriktning på Disneyspel.

Vad borde folk veta om just ditt ämne?
Speedrunning är mer än Twitch och välgörenhetsevents som Games Done Quick och European Speedrunner Assembly. Det är blod, svett och tårar, det är gemenskap och tävling. Det finns personer som är mer hardcore och andra mer casual, precis som i många andra intressen. Alla jagar inte rekordet utan vill bara se var sin egen gräns ligger.

Det började som en utmaning för spelare som redan klarat ut barndomsspelen i pojk- och flickrummen och ville bemästra spelen på ytterligare en nivå. De spelade bara för sig själv på rummet med förhoppningen att få rekordet så de kunde visa upp sitt arbete för likasinnade. Idag livestreamar speedrunners sina försök och tittarna kan följa deras utveckling, inte bara se resultatet av all möda i form av en uppladdad video. Många vet att spelformen blivit etablerad i spelindustrin och att det dras in miljontals kronor till välgörenhet världen över, men många vet inte riktigt var det började.

@Dali - ambassadör för League of Legends

När började du läsa FZ?
Jag började hänga på FZ för cirka tio år sedan. I samband med "nylanseringen" när Joakim tog över blev FZ en större del av mitt internethäng men jag var mer av en "lurker" i början. Under 2010 blev jag medlem och började skriva blogginlägg. Tiden räckte dock inte till och det skulle dröja ca 7 år innan jag åter blev aktiv. Under dessa år har jag alltid läst forumet och nyheterna men inte varit aktiv.

Hur hittade du ämnet som du är ambassadör för?
Jag och några vänner spelade League of Legends väldigt aktivt mellan 2010 och 2013. När universitetsstudierna krävde större sinnesnärvaro hann vi inte lira så mycket utan hade "streams" och Esports-sändningar på i bakgrunden. Det var inte bara Leauge of Legends utan mycket CS och Starcraft också. Att det blev League of Legends jag fortsatte följa tror jag har att göra med att dom satsat mycket kring sändningarna innan och efter matcherna. Det är mer likt en traditionell sportstudio jämfört med andra E-sporter där matcherna är det enda stora fokuset. Jag har alltid kollat på sport men med E-sport och speciellt LoL så får jag det bästa av både sport- och spel-världen.

Vad borde folk veta om just ditt ämne?
Worlds, vilket är LoL:s motsvarighet till VM eller Champions League, börjar 1 oktober. Här möts de bästa lagen från världens olika regioner och man kan se flera matcher under cirka en månads tid. Ett utmärkt tillfälle att komma in i LoL:s Esports-scen. Jag tror inte man behöver någon direkt kunskap om spelet utan bara titta och njut. Vill man därefter ha en civiliserad diskussion eller nörda ner sig i detaljer är det bara att höra av sig via FZ:s forum.

@Mortaigne - ambassadör för Xbox

När började du läsa FZ?
Någon gång runt millennieskiftet. Var först aktiv på PC Gamers forum som jag hittade till via papperstidningen, upptäckte FZ som hängde ihop där på något vis. Sedan blev jag fast här!

Hur hittade du ämnet som du är ambassadör för?
Spelat datorspel sedan barnsben, först C64 sedan Amiga och till sist PC. Aldrig intresserat mig för konsoler, det var ju bara sådana där hoppa-på-svamp-spel tänkte jag lite inskränkt. För sisådär 7-8 år sedan fick jag ett infall om att testa på det där med konsol, det såg ju trots allt ganska trevligt ut att mysa ner i soffan med handkontroll. Började kolla på och testa alternativen och just handkontrollen blev avgörande. Hade i stort sett noll erfarenhet av handkontroller så det var viktigt att det kändes bra. Xbox 360 hade en kontroll som satt som gjuten i nävfen! Sedan blev jag allt mer dragen åt konsolhållet och Xbox har varit min huvudplattform sedan dess!

Vad borde folk veta om just ditt ämne?
Mitt ämne är ju väldigt brett men framförallt att Xbox är en fantastisk plattform med en massa tjänster och spel som gör gaminglivet både enklare och roligare! Saker som bakåtkompatibilitet, Play Anywhere och Xbox Game Pass är fenomenala features, tillsammans med Xbox One S/X så är det en grym mix av mjukvara och hårdvara. Xbox One av idag är inte Xbox One 2013.

@Kristallkrona - ambassadör för The Elder Scrolls Online

När började du läsa FZ?
För ca 2 års sedan

Hur hittade du ämnet som du är ambassadör för?
2014 fick jag höra att det skulle komma ett onlinespel som handlar om The Elder Scrolls, tror det var på Bethesda hemsida jag hittade detta.

Vad borde folk veta om just ditt ämne?
Det är ett väldigt roligt MMORPG spel som utspelar sig i Tamriel.