Undrar du varför det har varit så otroligt svårt att köpa en Playstation 5 online? Svaret är bots. För att utveckla det svaret kommer även ord som scalpers, eller resellers som jag kallar det, in i bilden. För att förklara detta närmare behöver jag gå tillbaka lite i tiden.

För oss (det vill säga undertecknad) som älskar sneakers har resellers alltid funnits, men har på senare år tagit över marknaden med avancerade bottar och annan teknik. Begränsat utbud skapar efterfrågan. Och när ett fåtal människor är villiga att betala över 40 000 kr för ett par skor som kostade 1695 kr skapar det en galen marknad. Vill man stega ännu längre bak i tiden har det ju alltid funnits en grå marknad kring konsertbiljetter och liknande. För finns det pengar att tjäna kommer det alltid att locka människor och nya metoder.

Ekvationen är enkel: Hype >> begränsad tillgång >> hög efterfrågan >> folk är villiga att betala >> enkla pengar att tjäna.

Om du vill köpa deras berömda ”bogo”-tröja skulle du behöva lägga den i korgen, fylla i dina uppgifter och checka ut på under 3,5 sekunder.

För att bevisa exakt hur snabbt bots arbetar ska jag ta ett exempel från klädmärket Supreme som släpper sina kollektioner varje torsdag under vår- och höstsäsongen.

Om du vill köpa deras berömda ”bogo”-tröja skulle du behöva lägga den i korgen, fylla i dina uppgifter och checka ut på under 3,5 sekunder. Detta var 2018. Jag är rätt säker på att tiderna idag är ännu kortare. Du har inte en chans att göra det manuellt, även om det ibland slinker igenom en eller två eftersom hela sajten kraschar när hundratusentals bots försöker komma in samtidigt.

Ett annat exempel är Nike som hade över 20 miljoner användare som försökte komma åt kollektionen de släppte tillsammans med klädmärket Off-White. Och fick be om ursäkt efteråt för att deras system inte är tillräckligt vassa för att stoppa bots.

StockX:s mest populära produkter just nu

Jag sitter i skrivande stund och försöker komma på om detta är första gången i en större skala som spelbranschen får känna av reselling. Jag vill minnas att vissa Amiboos försvann snabbt från hyllorna för att sedan landa på Ebay. Våra fantastiska forumiter kan garanterat hjälpa mig i kommentarsfältet med mer info kring detta eller liknande scenarion.

Men denna gång small det till ordentligt. Initialt verkade inte resellers i Sverige vara så aktiva på konsoler, av den enkla anledningen att det inte är deras område av expertis. Men när StockX, en av världens största hemsidor för att sälja hypade produkter, flaggade för att börja kränga PS5 och dylikt vaknade de till liv. På andra sidan pölen var det tydligare. Redan vid öppningen av förhandsbokningar fanns det rapporter om det var helt omöjligt att hinna köpa, och att det tog slut på ett par sekunder. Men även idag när Elgiganten släppte en ny batch av konsoler som försvann på rekordtid handlar det naturligtvis om att bots är involverade, de skrev själva att över 20 000 personer hängde på låset när maskinerna släpptes.

Från Elgigantens Instagram

Resellers letar alltid efter produkter som går att sälja kvickt. Och deras bots går att tweaka snabbt för olika hemsidor. Blir du förvånad om jag säger att jag vet att folk som sitter på bots, ställde om dem igår för att kunna rensa Elgigantens hemsida? Det är tyvärr verkligheten vi lever i. Särskilt när till exempel StockX, erbjuder säljare att sälja konsoler, spel och tillbehör för första gången någonsin. Eftersom utbudet inte i närheten matchar efterfrågan så ser ju stora grupper av resellers möjligheten att tjäna snabba pengar.

Det finns dock en viktig poäng här: skillnaden mellan Playstation 5, Xbox Series X och ett par Jordan X Off-White är att när skorna är slut, så är de slut. De kommer aldrig släppas igen. Det kommer ingen restock. Det är över, finito. Om du till varje pris måste ha skorna är du tvungen att söka till dig sajter som StockX, Grailed och så vidare för att köpa dessa till hutlösa priser. Men Playstation 5 och Xbox Series X kommer tillbaka i lager! I detta fall handlar det bara om att vänta.

Så spela inte deras spel. Betala inte ockerpriser. Håll ut. Och håll resellers borta från gaming.