Trådlösa headsets blir allt populärare, och många får i dag sina ljudvågor levererade till öronen utan sladdar inblandade. Dessvärre funkar vanliga Bluetooth-lurar som du använder i vardagslivet inte med de senaste konsolerna (åtminstone inte utan BT-adapter), eftersom de använder annan teknik för ljudöverföringen. Men konsoltillverkarna har egna headsets, och då slipper du sånt krångel.

Microsoft släppte nyligen ett sånt. Namnet är Xbox Wireless Headset och det är exakt vad det låter som – ett trådlöst headset till Xbox-konsolerna Series X/S och One. Samt till pc och mobiler (både Ios och Android), men det hade gjort namnet mer tungfotat. Och ett klumpigt namn hade suttit snett på ett i flera avseenden väldigt enkelt headset.

"Det är busenkelt att komma igång"

För det är busenkelt att komma igång. Sätt igång lurarna och din Xbox, pc eller mobil. Starta enhetssökningen på båda, och några sekunder senare har de parat sig (inte på det sättet, snuskhummer!) – mycket smidigt. På Xbox ansluts de lika smidigt som handkontrollerna, detsamma gäller om du har den den trådlösa pc-adaptern. Lurarna kan också användas trådat, men bara med USB-C-anslutning då 3,5 mm-kontakt saknas. Eftersom de har blåtandsstöd kan du också ha dem trådlöst till mobilen.

Cirka 1 100 kronor kostar Xbox Wireless Headset. Spetskål medföljer ej.

Headsetets blott två knappar: den gröna är av/på/synk, den svarta under är mute.

Vrid kåporna för att justera volym respektive balans mellan tal och ljud.

Tryck i en USB-C-sladd för laddning eller trådad trådad användning.

USB-uttaget sköter också laddningen av de inbyggda batterierna. Men lyckligtvis inte så ofta: upp till 15 timmar ska de räcka enligt Microsoft, och det tycker jag känns helt okej. 30 minuters laddning ger fyra timmars lyssning, och full laddning tar tre timmar om du inte använder lurarna.

"En riktigt bra grej är de vridbara ytterkåporna"

Det här är en smidig och genomtänkt produkt där enkelhet fått utrymme. Den har bara två knappar: en kombinerad för på/av/synk och en för mikrofon på/av, båda placerade på vänsterlurens baksida. Där sitter också en kort böjlig mickpinne, och längst ut på den tänds en lampa när micken är aktiv. En riktigt bra grej är de vridbara ytterkåporna: högra reglerar volymen, vänstra balansen mellan spelljud och mick. Vreden är stora och har bra balanserat motstånd, så nivåerna kan ställas in med precision. Jag gillar också något så enkelt som stora vita "L" och "R" inuti kåporna för att det aldrig ska råda tvivel om hur de ska sitta.

Minimalismens baksida är att en del inställningar görs med appar istället för direkt på headsetet, och det blir i slutändan krångligare, även om det bara behöver göras ibland. På Xbox och pc är Xbox Accessories-appen hem för equalizer, mickinställningar och micklampans styrka. Där hittar du också en liten godbit i form av automatisk mute, alltså att mikrofonen bara är aktiv när du pratar. Någon gång har allra första början av ordet klippts när micken inte hunnit vakna, men överlag är det en bra funktion med en känslighet som kan justeras i tre steg.

Ljudinställningar, equalizer m.m. hittas i appen Xbox Accessories.

Jag gillar också Bluetooth-stödet så att det går att köra både spelljud och annat samtidigt. Ringa, snacka på Discord, lyssna på poddar (Fragzone-fredag förstås!), spisa jazz, räkna om Mick Harris jobbade tillräckligt hårt för sin trummis-lön, eller vad du vill. Om du gillar att höra exakt varifrån ljud kommer finns stöd för spatialljud (eller 3d-ljud) modell Windows Sonic, Dolby Atmos och DTS Headphone:X. De två senare kostar en slant, men kan testas gratis ett par månader.

Lurarna sitter bra på min uppskattningsvis ganska normalstora skalle (ej den på bilderna). Storleken kan justeras genom att med fast tag, gärna tvåhandsgrepp, dra in och ut lurarna ur bågen. Maxläget är inte jättestort, så test innan köp är klokt om du har stort huvud. Kuporna omsluter öronen, är av mjukt, bekvämt fejkläder och dämpar omgivningsljudet en del, och öronen har inte svettats sönder under flera timmars användning. Men det kan förstås ändras när det blir sommarvarmt.

När lampan lyser är micken aktiv. (Det gjorde spetskålen stirrig, därför är skärpan annorstädes.)

Ett "L" och "R" i kåporna klargör vänster och höger. Smart och enkelt.

Det är ett förvånansvärt bra ljud kåporna får ur sig. Naturligtvis kan det inte mäta sig med muskulösare alternativ (jag har ett par Sony WH-1000XM3, så det är en referens). Men såna kostar ju också flera gånger mer och är inte alltid gjorda med gaming i åtanke. Vidare: mikrofonen gör vad den ska utan att folk jag pratar med hittar skäl att klaga, lurarna förmedlar stökigt ljud från Forza Horizion 4 utan att det blir kaos och musik från Spotify låter som jag förväntar mig. Men basen är för hög som default, Dr Dres tunga basslingor blir oharmoniskt bullriga med uppskruvad volym, och då landar väl inte heller skarpa däcktjut och skott som bomull på trumhinnorna alla gånger. Med equalizern finns där, så vassa ljudvågor går att parera.

Xbox Wireless Headset har gott om alternativ och funktioner. Microsoft har fått till bra ljud, smart layout och fina funktioner, och du får ett mycket prisvärt och lättanvänt headset för slantarna. Att kräva aktiv brusreducering för det här priset är att begära för mycket, men jag hade gärna sett det i en dyrare version med sånt som grädde på ett redan välsmakande mos. Kanske nästa gång. Men för min del brådskar det inte.

Xbox Wireless Headset
4
Mycket bra
+
Mycket ljud för pengarna
+
Lättanvänt
+
Inga adaptrar - bara att köra
+
Smart, med många funktioner
-
Skarpt med högre volym
Det här betyder betygen på FZ

Fakta – Xbox Wireless Headset

Riktpris

1 099 kr

System

Xbox One, Xbox Series S/X, Windows 10, Android, Ios

Bluetooth

4.2, SBC

Reglage

Av/på/parkoppling, mute, volym (vred), ljudbalans (vred)

Högtalare

40 mm, 32 ohm impendans, 20-20 000 Hz frekvensomfång

Mikrofon

Dubbla mikrofoner med LED-lampa

Vikt

312 g

Virtuellt surround

Windows Sonic, Dolby Atmos, DTS Headphone:X

Inställningar

Equalizer, basförstärkning, mikrofonövervakning, automatisk mute, LED-styrka,