Sponsras av Webhallen
Denna artikel produceras i samarbete med Webhallen. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan FZ fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Webhallen har bestyckat FZ:s spelrum med en kraftfull speldator så att vi kan testa de mest krävande spelen med uppskruvade grafikreglage. Namnet är Webhallen Config Ultra, och i den sitter bland annat ett Geforce RTX 4090, marknadens i dag kraftigaste konsumentgrafikkort. Det har sällskap av en vindsnabb Core i9-14900K-processor, 64 GB internminne och 2 TB snabb SSD-lagring.

Datorn kommer användas för krävande speltester, och under Årets spel-uppesittarkvällen i december auktionerar vi ut den. Köpesumman går oavkortat till Barncancerfonden.

Specifikationer

Webhallen Config Ultra

Processor

Intel Core i9-14900K (24 cores, 32 threads, 3,2 GHz)

Grafikkort

ASUS TUF Geforce RTX 4090 (24 GB OG Gaming OC)

Minne

Kingston Fury Beast 64 GB (2x32 GB, 6 000 MHz, DDR5)

SSD

Kingston Fury Renegade M.2 (2 TB SSD)

Moderkort

ASUS TUF Gaming Z790-Plus Wifi

Kylning

Lian Li Galahad II Trinity Performance (360 mm, svart)

Kylning

Lian Li UNI Fan P28 (PWM, 120 mm, 28 mm, 3-pack, black)

Kylpasta

Thermal Grizzly Kryonaut Extreme High Performance Thermal Paste

Nätaggregat

ASUS TUF Gaming 1000 W gold

Chassi

Phanteks NV5 - Black

Operativsystem

Windows 11 Home 64-bit Swedish

Pris vid publicering

46 990 kr

Mer information

Webhallen

Speltester

Vi har benchmarkat tre spel för att ge en bild av hur bra datorn presterar. Vi har valt de högsta förinställda grafikinställningarna, och med ray-tracing-inställningar på och av. Testerna görs givetvis i 4K UHD-upplösning, men även i 1080p och 1440p för jämförelse.

Den senaste versionen av Windows 11 (den 17/4 2024) används. Grafikkortsdrivrutinen är Geforce Game Ready Driver version 552.22.

Alan Wake 2

Drivet av den egna grafikmotorn Northlight ser Remedys senaste fantastiskt ut, men utseendet ställer stora krav på hårdvaran. I grafikläget Ultra och utan ray-tracing tar sig bildräknaren utan problem över 60-strecket även i 4K UHD-upplösning. Men med ray-tracing påslaget blir det tungdrivet även för den här maskinen. Det ska dock påpekas att detta är med default-inställningar, och att man med lätthet kan höja frameraten rejält genom att skruva på grafikreglagen.

Cyberpunk 2077

Los Angeles om drygt 50 år är annorlunda. Och vackert. Rollspelet har uppdaterats löpande i drygt tre års tid, och det är en slående vacker upplevelse som möter oss. Och Webhallen Config Ultra-datorn har inga problem att hantera CD Projekt Reds oerhört detaljerade framtidsscenario, även med ray-tracing på.

Cyberpunk 2077.

Red Dead Redemption 2

Pc-versionen av Rockstars senaste mästerverk fyller fem i höst, men är utmanande också för dagens datorer. Men inte för vår testdator: den matar ur sig Arthur Morgans äventyr med högt och jämnt bildflyt på maxgrafik i alla testade upplösningar. Gott så.

Datorn kommer som sagt auktioneras ut i slutet av året. Med andra ord kan den bli din, om det blir du som bjuder högst. Pengarna kommer oavkortat gå till Barncancerfonden.