I dagarna fem möts de fem nordiska länderna i en kamp om vem som gör bäst spel. Vi ställer dem mot varandra i fem kategorier per dag, och det är FZ-redaktionens tyckande som avgör.

I dagens sammandrabbning betar vi bland annat av skräck och kändisar. När du är klar får du gärna tycka till i kommentarerna, och missa inte heller måndagens inledning där bland annat bästa actionspelet utsågs. Då berättade vi också vilka regler som gäller: högst en deltagare per land och tävling. Ett spel får bara tävla i en genre (inte både rollspel och MMORPG), men kan delta i flera kategorier (grafik, ljud…). Längst ner hittar du medaljlistan.

Med det sagt: Nordiska mästerskapen i spel, dag 2!

Klicka för mer information

Alla ronder

BÄSTA ONLINEROLLSPELET


Spel där vuxna män (och andra) gör saker tillsammans.

Entropia Universe

Ett mmo med en lika iögonfallande som avskräckande slogan: "Real cash economy experience". Det är en investering att spela. Den kommer inte betala sig för alla. Men den var så intressant att spelet överlevde både WoW-konkurrens och mmo-död, och rullar än i dag.

Eve Online

En spelarstyrd värld full av politiska intriger, allanser och svek, med skyhög svårighetsgrad och möjlighet att investera – och förlora – riktiga pengar. Det smeker inte medhårs, Islands största spel, men belöningen lockar tillräckligt för att hålla spelarna kvar i över två decennier.

The Secret World

Världen är nutida, men inte vår. Fylld av övernaturligheter, mysterier och grupperingar gör den The Secret World till något som skiljer sig från det mesta i genren. En välkommen frisk fläkt bland dvärgar och orcher.


🥇 Guld: Eve Online – för att det inte kompromissar

🥈 Silver: The Secret World – för att det inte följer mmo-mallen

🥉 Brons: Entropia Universe – för den monetära experimentlusten

NATIONALROMANTIK


Spelen som fångar en nations själ hittar vi här.

Unravel

Röda stugor med vita knutar i de snöigaste av björkskogarna. Kuddar med broderade ordspråk. Skator. Kubbspel. Unravels svenska arv (i synnerhet: norrländska) är tydligt. Yarny må vara en bokstavligt talat röd tråd, men det är snarare allt blågult som dröjer sig kvar i hjärtat.

Gerda: A Flame in Winter

Danska Gerda: A Flame in Winter kämpar för att vara danskt. Det äger rum i slutet av andra världskriget på gränsen mellan Danmark och Tyskland. Det är ett vemodigt spel som målas upp med enkla men fina penseldrag. Det är knappast soligt, men det sorgliga är också vackert.

My Summer Car

My Summer Car har verkat i early access i nästa åtta år, och det med beröm. Det här är ett charm(mumin)troll. Meka med din bil, drick öl, kör i diket, basta. Eventuellt inte samtidigt, men vilka är vi att döma? Den finska landsbygden årgång 1990 har aldrig varit mer finsk. Kippis på er!

Draugen

Subgenren fjorddeckare är inte trång, vilket är synd. Draugen har en dragning som bottnar i höga fjäll och djupa fjordar. En midsommarnorskdröm vi aldrig vill vakna ur.


🥇 Guld: My Summer Car – för bastu, bilar och sommar-Suomi

🥈 Silver: Draugen – för djup fjord, höga fjäll och allt emellan

🥉 Brons: Unravel – för den röda tråden som är blågul

BÄSTA SKRÄCKSPELET


Rysligt spännande!

Soma

Efter Penumbra och Amnesia behövde Frictional återuppfinna sig själva för att inte frysa fast. Som de gjorde det! Den existentiella undervattensskräcken går också under ytan på vad som är mänskligt. Vilka vi är. Vem du är. Frågeställningar som det är lätt att drunkna i.

Alan Wake 2

Det tog många (många!) år, och när Alan Wake återvände var det vad originalet borde varit: kompromisslös skräck. Det är också skräck som tänjer på gränserna för vad som borde vara möjligt. Mörkt, rått, bisarrt och stilbildande. Ni är sjuka, Remedy! För det ska ni ha tack.

Among the Sleep

Världen var otäck och farlig på ett särskilt vis när du var två äpplen hög och tultade istället för att gå. Among the Sleep är ett skräckspel ur ett litet barns perspektiv. Allt du vill ha är mammas trygga famn, men allt du får är en otäck mardröm du inte kan vakna ur.


🥇 Guld: Alan Wake 2 – för den totala och absurda skräcktriumfen

🥈 Silver: Soma – för existentiell fasa som dröjer sig kvar

🥉 Brons: Among the Sleep – för sitt unika barnperspektiv på skräck

BÄSTA FAMILJESPELET


Roligt för både stora och små.

Bygg bilar med Mulle Meck

När FZ-läsarna röstade fram bästa svenska spelet fick Minecraft flest röster. Näst flest? Mulle Meck, framför alla Battfields. Ett resultat som är talande för den kärleksfulla nostalgi vi känner inför det varma bilbyggarspelet och alla dess finurliga minispel.

Hugo

Vardagsmornar, Nyhetsmorgon, Soff-i-propp och alla stackare som ringde in för att handskas med input-laggen från helvetet i Hugo. Detta till trots (eller kanske tack vare...?) minns vi det danska trollet med glädje. Ett orimligt berg att bestiga, men som vi försökte!

Snufkin: Melody of Moominvalley

Medan det svenska och danska bidraget till grenen är gamla som gatan är det här sprillans nytt. Å andra sidan: Mumintrollens 80-årsdag närmar sig med stormsteg. Det musikaliska äventyret fångar den tidlösa känslan. Tove Jansson hade varit stolt över det norska (!) spelet.


🥇 Guld: Bygg bilar med Mulle Meck – för nostalgibomben det är

🥈 Silver: Snufkin: Melody of Moominvalley – för att det är en lugn oas

🥉 Brons: Hugo – för (trots?) en input-lag utan motstycke

STÖRSTA IRL-PROFILEN


Namnen som är större än Norden.

Josef Fares

Ber man filmvärldens största gala dra åt helvete så har man självförtroende. Men vinner man flera årets spel-utmärkelser och säljer 16 miljoner ex så har man fog för att vara kaxig. Fuck the lagom!

Jesper Kyd

Han må se ut som danska flaggan, men hans verk känner inga nationsgränser. I snart 35 år har han tonsatt spel i många länder och genrer: Assassin's Creed, MDK2, Hitman, Messiah, Borderlands, och så vidare. Det gör Jesper Kyd till spelbranschens mest kända danska namn.

Sam Lake

Det var Max Paynes stela ansikte som gjorde Sam Lake känd, men det är hans penna som gjort både honom och Remedy till aktade namn. Sen skadar det inte att knata runt med branschens stilsäkraste look.

Ragnar Tørnquist

Under 30 år har han haft fingrarna med i det mesta i spelväg från våra västliga grannar, inte minst mmo och äventyr (en genre han under 90-talet bidrog till att modernisera). Norges starke man inom spel.


🥇 Guld: Sam Lake – för att en cool finne är coolare än det mesta

🥈 Silver: Josef Fares – för den kompromisslösa kärleken till spel

🥉 Brons: Jesper Kyd – för det globala genomslaget

Guld 🥇

Silver 🥈

Brons 🥉

1

Sverige

4

4

2

2

Finland

4

1

2

3

Danmark

1

1

4

4

Island

1

1

0

5

Norge

0

3

2

Medaljligan bygger på antalet vunna guldmedaljer. Är guldskörden mellan två länder lika stor räknas silvren, därefter brons. Är medaljfördelningen oavgjord blir placeringen densamma.