Trots att du ofta behöver dra i trådarna för att skapa de historier du vill, har också simmarna blivit smartare individer. Flera stycken kan till exempel gå ut genom samma dörröppning utan att trassla in sig i varandras beteendekodning och – hör och häpna – utföra aktiviteter och prata samtidigt. Det gör bland annat att karaktärer med högre nivå i till exempel träning kan peppa och uppmuntra kamrater så att de får ut mer av svettpasset.

Maxis har också inspirerats av Electronic Arts sportsektion och simmarna rör sig mer naturtroget. De saktar ner innan de stannar helt, snurrar inte runt som på en skivspelare vid stillastående riktningsbyten och när de socialiserar i grupp står de inte längre två mot två och pratar utan kan samtala med alla samt reagera på händelser runtomkring. På tal om fester så är inte de bundna till ditt hem i The Sims 4. Istället kan du annordna tillställningar lite varstans och de får också anpassade belöningar om du uppnår de dynamiska målen. Ett bröllop i en vacker park, som exempel.

Platsen för nästa barnkalas?

Alla förbättringar i animationssystemet, AI och känslornas inverkan på i princip allt är dock meningslöst för den betydande del spelare som spenderar majoriteten av tiden i husbyggarläget. Jag snackade kort om det tidigare men mycket förbättrats sedan The Sims 3. Numera slipper du traggla med positioneringen av enskilda väggar utan kan med enkla verktyg, som påminner om de i bildredigeringsprogram, skapa rum. Rektanglar, fyrkanter eller halvcirklar för mysiga burspråk ritas ut med en mussvepning och när rummet väl skapats kan det flyttas runt hur du vill.

Arkitektens våta dröm

Väggar kan byggas i tre olika höjder och fönster kan placeras jämt över fasaden med en enkel manöver. Eller detaljstyras i både höjd och sidled. Min spontana tanke var att använda det som ommöbleringsverktyg. Om du behöver inspiration finns en rad stilar att hämta i det integrerade galleriet där både Maxis och spelare kommer att kunna lägga upp sina kreationer. Är tantblommiga gardiner, plyschsoffor och lampor med toffsar din grej kan ett helt rum inredas med ett par musklick. Eller så sliter du ett helt färdigt hus, eller enskilda rum, från galleriet rakt in i din egen skapelse. Jag insåg ganska snabbt att min egen kreativitet knappt räckte till en ytterst ordinär villa medan andra gick bananas med olika våningar, uteplatser och avancerade taklösningar.

Min kreativitet vs. möjligheterna

Galleriet känns spontant som en affärsmöjlighet för såväl EA som användare för att sälja färdiga hem och stilar, och så kan det kanske bli i framtiden. I nuläget finns där inga prislappar – Maxis verkar vara mer intresserade av mycket innehåll, som dessutom är sökbart, än en extra inkomstkälla för sig själva och spelarna. Det kan också ses som en liten eftergift för att de tagit bort det populära Create a Style-läget. Om byggläget är din fetisch lär du också gå igång på möjligheten att justera husgrunden och takets utformning. Eller varför inte hela husets position?

Trots sådana tillskott kommer nog allt prat om känslor cementera vissa människors syn på The Sims 4 som ännu ett högljutt störningsmoment i kollektivtrafiken. De är säkert också skraja för tjejbaciller. Istället för något fjantigt innebär det ännu ett spelmekaniskt lager att ta hänsyn till och framförallt utnyttja till bristningsgränsen för sitt eget höga nöjes skull. Skapa ännu mer dramatik i en värld som trots sin stelhet redan trollbundit miljontals spelare.