"Mercan sitter fast som en sugpropp i vägbanan"

I juli släpper Codemasters sitt årliga formel 1-spel, helt i fas med traditionen några månader efter att förlagan haft premiär. Årets största nyhet är att EA köpt de brittiska utvecklarna, och därmed ger de snart ut sin första F1-titel på nästan tjugo år. Men inget mer än EA Sport-loggan skvallrar om affären: F1 2021 ser likadant ut och uppför sig ganska exakt som alla sina storasyskon. Åtminstone den tidiga, ofärdiga pc-version FZ lagt vantarna på.

I både sport och sportspel förändringar ofta i små steg, och är inte särskilt märkbara från år till år. I årets F1-cirkus har regeländringarna gett bilarna mindre downforce, men trots det känns det som att Mercan sitter fast som en sugpropp i vägbanan när den blåser igenom den otäckt snabba Pouhon-kurvan på Spa.

Det kan förstås vara en inställning eller balansgrej, men greppet känns bättre än någonsin i testversionen. Den innehåller sex banor och ett fåtal spelformer, men alla bilar och förare från både F1 och F2. Däremot får jag inte testa nyheter som karriär för två, vilket låter dig och en vän köra en hel karriär antingen i samma stall eller mot varandra online. Inte heller finns det omtalade storyläget Breaking Point med. Där blandas bilkörningen med dramatik från andra aspekter i livet, i ett spelläge som beräknas ta sisådär 5-6 timmar att ta sig igenom.

"Även i år får du klara dig utan officiellt VR-stöd"

Real-season Start är en intressant nyhet, i vilken du kan hoppa in i de riktiga racinghelgerna, och ersätta en förare och köra utifrån verkliga kvalresultat. Spelet uppdateras allteftersom, och du kan gå tillbaka om försöka ändra – eller reprisera – resultatet. En kul grej tycker jag, som alltid funnit det märkligt att spelserien inte släpps samtidigt som förlagan.

Även i år får du klara dig utan officiellt VR-stöd i pc-versionen. Kör du på konsol är det bara Xbox-konsolerna (Xbox One, Xbox Series X/S) som har stöd för cross-saves, alltså att sparade spel funkar på både gamla och nya konsolerna. Men högre framerate och upplösning får förstås alla ny-konsoler. På Playstation 5 och Xbox Series X kan du välja mellan "Graphics" och "Performance", och det här är vad du får:

Konsol

Graphics

Performance

PS5

2160p (4K), 60 FPS

1440p, 120 Hz (med komp. tv)

Xbox Series X

2160p (4K), 60 FPS

1440p, 120 Hz (med komp. tv)

Xbox Series S

1080p, 60 FPS

-

Testversionen lämnar ett välbekant avtryck efter sig. Det här känns väldigt mycket som tidigare F1-spel (inklusive galenskaper som att menyerna fortfarande inte kan navigeras med mus), och den som oroats över EA:s intåg verkar inte få sina farhågor besannade i år.

Årets nyheter ser intressanta ut, men eftersom de saknas här får både du och jag ge oss till tåls tills spelet släppts innan vi vet hur bra de faktiskt är. Den 16 juli släpps F1 2021 till pc, PS4, PS5, Xbox Series X/S och Xbox One. Då har vi svaret.