I ganska många år har Mojang sagt att ett Minecraft 2 är "orimligt". De vill inte. Detta hindrar dock inte udda, underfundiga spinoffs. Så som Minecraft: Story Mode, som Minecraft Dungeons, och så Minecraft Legends. Det senare är nästa pusselbit i Minecraft-pusslet, och kanske det mest spännande hittills. Strategi med Pikmin-vibbar men som också känns eget.

Världen är densamma, och således extremt välbekant. Man bedrar sig lätt när man ser hur en riddare galopperar och svingar sitt svärd, för Minecraft Legends handlar mindre om detta och mer om att bygga, resurshantera och styra arméer. Spelaren är mer av en kraftfull muspekare.

Bedrock-motorn puttrar under huven, till skillnad från Unreal Engine i Minecraft Dungeons.

Grisfest.

Mycket ridande kommer det bli.

Om det funkar? Ingen aning! Demon får jag se men inte röra. Hjälten skrittar över ängar, genom regntunga skogar, in i byar där han hjälper utsatta stackare och belönas rikligt med resurser.

Piglins är det stora, invaderande hotet. Grymt! Vi skrittar genom landskapet och över snöiga berg innan vi hamnar framför en Piglin-utpost som vaktar en mörk portal. På tryggt avstånd skaffar vi oss knappt tjugo minions, även om vi skulle kunna anfalla med fyra gånger så många. Kommer du förberedd har du mer resurser och kan således anlita fler och bygga starkare skydd. Ett så kallat "wellhouse" är perfekt, för dör du kan omedelbums ta dig tillbaka hit.

"Spelaren är mer av en kraftfull muspekare"

Dina små hjälpredor kan delas upp i flera grupper, de kan bygga broar, och de kan framför allt göra livet surt för ditt grisiga motstånd. Dina små troll kan rusa rakt in i stridens hetta, de kan hela, och de kan attackera på avstånd. Det finns enheter för varje situation, och vi har alltså med ett rts att göra. Passande nog gör Mojang spelet tillsammans med Homeworld 3-studion Blackbird.

Att likna Minecraft Legends med Homeworld 3 känns dock inte logiskt, och knappt någon annan strategi heller. Pikmin ligger närmast men jag är osäker på om ens det är rättvist.

Det är mycket som i nuläget är gåtfullt. Det kommer finnas co-op för fyra, men vi vet inte hur det ser ut. Världen är konstant och öppen, och hur den kommer utvecklas beroende på dina handlingar är rafflande. Vad som redan nu står klart är att mellansekvenserna är fullständigt sagolika. Rentav legendariska. Nej, det känns orimligt att vi någonsin ska få ett Minecraft 2, men att leva i en värld med så här fyndiga spinoffs är något jag från och med nu tar för givet.

Fotnot: Minecraft Legends släpps till pc, Playstation Xbox och Switch under första halvan av 2023.