XIII - FPS klassiker i illasittande nygammal kostym

Medlem
XIII - FPS klassiker i illasittande nygammal kostym

XIII är en av de tidstypiska "traditionella" förstapersonsskjutarna innan CoD slog igenom 2007 och var ett ganska typiskt FPS från eran ca. 2000-2005, då skjutspel baserade på licenser fortfarande var vanligt förekommande. Jag spelade det på Gamecuben runt den tiden, ca. 2004, och minns spelet som ett bra FPS med spännande story och lite "Goldeneye-inspirerat" gameplay, där man åtminstone till viss del kunde bestämma själv hur man ville ta sig igenom banorna; guns blazing eller mer spion-stealth.

Microids nyversion av denna klassiska skjutare har funnits ute länge nu på konsolerna förutom Switch. Det släpptes ursprungligen i en otroligt utskälld Remake-version där den ikoniska designen var utbytt mot ett hemskt Fortnite-bolibompa-alster...som Microids fick kasta rakt i soporna och börja om från början med en mer rättrogen nyversion. Märkligt nog benämns spelet fortfarande som en Remake på Nintendos webbutik, något jag bedömer som gravt missvisande då spelet ser ut som en väldigt rak och tämligen slapp HD-restaurering av originalspelet.

400 spänn vill Microids ha för detta, jag kan förstås inte låta bli att flina över att detta alltså kostar nästan lika mycket som Retro Studios mästerliga Metroid Prime-remaster... en Remaster done right med splitterny grafik, massa quality of life-förbättringar värdigt ett modernt spel. Kvalitetsskillnaden är närmast skrattretande uppenbar, då båda spelen alltså är från samma era och till ungefär samma utropspris, alltså ytterst jämförbara.

Jag köper XIII när det äntligen finns på rea och är initialt rätt glad i hågen då jag startar spelet och möts av en rätt fräsch remix av den initiala cut-scenen. Kanske är detta lite av en remake ändå likt Prime, trots all negativitet från youtube-spelarna? Nej. Så fort jag får kontrollen över Fox Mulder-gubben så märker jag att här står inte allt rätt till. Det känns segt, instabilt...fult. Jaggies överallt...det ser verkligen ut som att man bara tagit originalgrafiken och skrämt upp den till HD utan att öht. bry sig om hur det kommer se ut på en modern stor-tv. Jag provar att justera upp den löjligt sega kameran bara för att märka att det var bara försmak av alla problem det här spelet dras med. Finns för övrigt inte ett spår av några quality of life-förbättringar i menyn. Två kontrollscheman att välja på varav ingen faller mig riktigt i smaken. Inga moderniteter som extra stöd för färgblinda eller button-mapping. Nå, motion controls erbjuds i alla fall med minimala justeringsmöjligheter. Alltid något, tack så mycket...

Men det blir värre. Två-tre fiender dyker upp och spelet störtdyker rakt ned till Nintendo 64-nivå. Vid några stycken kan jag nästan räkna bildrutorna då gubbarna kommer springandes mot mig med sina AK47 i högsta hugg. Som om det inte var nog besk smak i munnen på mig redan så märker jag att det är orimligt svårt att sikta - inte så konstigt då jag gör ett ytterst amatörmässigt test och noterar minst en full sekunds input delay på kamerakontrollen. Jag hakar av Switchen från TV:n och får äntligen en ljusglimt med denna "Remaster/Remake"...så fort Switchen är ute ur sin Docka så känns spelet genast klart bättre. Input Delay är som bortblåst eller åtminstone rejält reducerad i alla fall när jag lirar en bana med joy-cons påhakade i handheld mode. Likt många Switch-spel som ser "jaggiga" fula ut på TV:n så ser spelet också betydligt finare ut på lilla skärmen. Plötsligt har jag därmed en ändå ganska okej version av det klassiska spelet att köra bärbart, och det är väl ungefär den enda positiva inflik jag har att nämna om denna re-release.

Spelet är i princip som det alltid varit i övrigt, på gott och ont. Cel-shading får ju i regel så här gamla spel att ändå se helt OK ut även 20 år senare, men i det här fallet går det inte att komma ifrån hur platt det ser ut speciellt när man spelar på TV:n och grafikstilens tjocka outlines ser riktigt jävliga ut av jaggies. Det förekommer dessutom en del rent slarv med återskapandet av spelet; musikspår som spelas upp vid fel tillfällen, märklig mute:ad ljudmix i några mellansekvenser som sabbar några av de klassiska dramatiska ögonblicken. I övrigt är det mesta sig likt. Banlayout, AI, grafik (som sagt)... tycks allt helt orört. Vilket återigen validerar min kritik mot att detta ens får kallas en Remake.

Dock nämnvärt helt nytt gentemot åtminstone Gamecube-versionen är ett onlineläge. Det tycks dock vad jag kan se inte fungera då det aldrig hittas spelare, så jag kommer inte förbi matchmaking-menyn.

XIII är och förblir ett bra skjutspel väl värt att uppleva för alla fans av FPS från tidseran 2000-2005. Jag kan dock inte rekommendera nyversionen av spelet, dra med fördel istället fram din gamla Gamecube/PS2/Xbox om du är sugen på att uppleva det på nytt.

XIII
2
Tveksamt
+
Ett bra originalspel i grund och botten
+
Stilig huvudmeny
-
Gammal grafik
-
Inga förbättringar eller nyheter värda nämna
-
Uselt optimerat
Det här betyder betygen på FZ

Älskar fortfarande originalet med alla sina fel och brister . . .


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Då tycker jag du/ni bör se här, https://xiii.opaquit.com/2023.php

De är aktiva än idag tack vare en patch & lite smått & gott, 😊

Medlem

Vad synd att de inte lyckades så bra. Jag gillade originalet.
Det här hade annars varit ett utmärkt tillfälle att göra ett ordentligt slut, istället för den där cliff hangern.

Dödgrävaren

Så här kan man ju också göra det.

Medlem
Skrivet av AdamMK:

Vad synd att de inte lyckades så bra. Jag gillade originalet.
Det här hade annars varit ett utmärkt tillfälle att göra ett ordentligt slut, istället för den där cliff hangern.

Haha, två gånger remastrade de spelet, och misslyckades båda gångerna 😅

Medlem
Skrivet av AdamMK:

Vad synd att de inte lyckades så bra. Jag gillade originalet.
Det här hade annars varit ett utmärkt tillfälle att göra ett ordentligt slut, istället för den där cliff hangern.

Ja när man spelade det när man var yngre blev jag väldigt överraskad att det tog slut där det gjorde. Trodde att det skulle komma en uppföljare hur länge som helst..


signatur

Ducati Streetfighter 848

Medlem

Aldrig kört första eller remaken.


signatur

Jag är introvert och älskar att spendera min lediga tid hemma.

Inaktiv

Man kan ta screenshots även på Switch Trist att de inte lyckats med spelet dock

Medlem

Borde ge nyversionen en chans någon gång då jag gillade originalet, bortsett från smygandet i ubåten.

Medlem

Om du skulle spela det här spelet till Playstation eller Xbox och du inte upplever någon lagg, skulle betyget fortfarande vara detsamma?

Bra recension för övrigt.

Skribent

Bra recension.

XIII är ett spel jag tänkt spela igenom 100 gånger, men aldrig spelat mer än typ första timmen. Oklart varför för när det kom så tyckte jag det så ashäftigt ut.

XIII Classic (som jag antar är originalspelet) finns på Steam också till en kostnad av en öl på den lokala pizzerian.
https://store.steampowered.com/app/1170760/XIII__Classic/

Medlem
Skrivet av anon_119148:

Man kan ta screenshots även på Switch Trist att de inte lyckats med spelet dock

Jag vet om det

Skrivet av PGR1985:

Om du skulle spela det här spelet till Playstation eller Xbox och du inte upplever någon lagg, skulle betyget fortfarande vara detsamma?

Bra recension för övrigt.

Med den här betygskalan på FZ hade det blivit samma, för det är ändock inte en bra remake. Men med 10-gradig skala hade man nog kunnat sätta till en pinne, även om det för mig personligen blir sämre att inte kunna lira det bärbart (men man ska väl inte ta in allt för personliga preferenser kan jag tycka)

1
Skriv svar