Frasiga pannkakor?
Söder om Östersund och resten av världen heter det pannkakor ☺️
Hoppsan så fel du har. inte resten av världen.
Här i Finland gör man också plättar i stekpanna och pannkaka i ugn
Alla mina inlägg återspeglar endast min syn på ett ämne och från mitt egna perspektiv och är således helt och hållet gällande endast mig själv och är min åsikt. Om någon mot förmodan ändå tolkar det som ett försök att generalisera eller ett försök att applicera min egna åsikt som en universell sanning så har ni misstolkat det menade budskapet.
För mig är är det:
Plättar = små, mindre pannkakor, i stekpanna eller plättlagg/plättjärn/plättpanna
Pannkakor = normalstora, i stekpanna.
Ugnspannkaka/tjockpannkaka = tjockare pannkakor, tillagas i ja... ugn. Oftast med tärnat bacon i.
Man kallar det helt enkelt olika beroende på var man bor. (Detta är dock det korrekta ;P)
The more I practice, the luckier I get.
Jupp.
Något problem med det?
Nej då.
Smaken är som baken.
För mig är är det:
Plättar = små, mindre pannkakor, i stekpanna eller plättlagg/plättjärn/plättpanna
Pannkakor = normalstora, i stekpanna.
Ugnspannkaka/tjockpannkaka = tjockare pannkakor, tillagas i ja... ugn. Oftast med tärnat bacon i.
Man kallar det helt enkelt olika beroende på var man bor. (Detta är dock det korrekta ;P)
Håller med! Perfekt!
/Västra Götaland
”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]
Vad är plättar då och vad är pannkaka ?
Plättar är minipannkakor, i södra Sverige. Ugnspannkakor -> pannkakor -> plättar. I norra är det pannkakor -> plättar -> småplättar. Detta då generellt sett, finns undantag både i söder och norr (i exempelvis Småland är det också vanligt att man sägar plättar istället för pannkakor). Det är geografiska språkskillnader, inte mer än så. Är förstås bara löjligt att (på allvar dvs ) hävda att det ena är fel/rätt.
Plättar är minipannkakor, i södra Sverige. Ugnspannkakor -> pannkakor -> plättar. I norra är det pannkakor -> plättar -> småplättar. Detta då generellt sett, finns undantag både i söder och norr (i exempelvis Småland är det också vanligt att man sägar plättar istället för pannkakor). Det är geografiska språkskillnader, inte mer än så. Är förstås bara löjligt att (på allvar dvs ) hävda att det ena är fel/rätt.
Tack för bra svar, jag tog även och googlade
Jag trodde alltid det handlat om felsägning, det samma grundingredienser och står pannkakssmet i receptboken. Men vad som varit rätt eller fel har jag inte kollat upp
För mig är är det:
Plättar = små, mindre pannkakor, i stekpanna eller plättlagg/plättjärn/plättpanna
Pannkakor = normalstora, i stekpanna.
Ugnspannkaka/tjockpannkaka = tjockare pannkakor, tillagas i ja... ugn. Oftast med tärnat bacon i.
Man kallar det helt enkelt olika beroende på var man bor. (Detta är dock det korrekta ;P)
Samma. Stockholmare men med en farmor från Kramfors som gödde oss med pannkakor så fort hon kunde.
Vad är plättar då och vad är pannkaka ?
Plättar är små;
![](https://prodimg.unpr.io/itemimage/835/products/545/5f7c5273cdb71.jpg)
Pannkakor steks i en vanlig stekpanna.
Ugnspannkaka gör man i.. ugnen.
Edit: Missade att det fanns en sida två med typ samma svar
Salt ska finnas för smak och att det binder smeten. Hedning!
Nja, salt binder väl bara i viss mån vätska och påverkar inte smetens sammanhållning speciellt mycket, steker man i riktigt smör så får man saltdosen därifrån. Går alldeles utmärkt att göra pannkakor utan att ha salt i själva smeten.
Vad försiggår egentligen i Norrland? Först kan ni inte skilja på krokar och bågar, och nu vet ni inte ens vad pannkaka är. Det är ju helt kaos där uppe!
Skämt åsido är det kul med såna här språkliga skillnader. Det påminner lite om en tid när vi inte var lika uppkopplade och allt var lite mindre standardiserat.
päronen är från göteborg respektive västra småland och sa olika om tunna stora pannkakor/plättar vs små pannkakor/plättar i stekjärn under min uppväxt, det var en orolig tid i mitt liv.. dock var båda överens om ugnspannkaka!
It's something to do with quantum, isn't it?
Konceptet pannkakor är väldigt olika ifrån land till land också.
Amerikanska / Kanadensiska pannkakor
Japanska pannkakor - Dorayaki
”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]
https://i.ibb.co/j5t5TbY/C82-EF4-EF-36-EB-4-CC0-9780-FE4-F71-...
När min mormor stekte pannkakor fick de alltid något otroligt, rentav magiskt frasiga kanter. Jag försökt, försökt och återigen försökt återskapa dem...
Hur steker man pannkakor med riktigt frasiga kanter?
Idag slängde jag ihop en smet med 3 ägg, 4 dl mjöl och 5,5 dl mjölk samt 0,5 dl grädde, en nypa salt och socker. Det har jag för mig är mormors hemliga recept. Sedan stekte jag i gjutjärn och bregott.
Men pannkakorna blev knappt frasiga.
Vad gör jag för fel?
Recept?
Teknik?
Verktyg?
Kan tillägga att Skagenröra gifter sig magiskt med pannkakor, även om de är filthy peasant ofrasiga.
Hemligheten är att smeten ska va tunn och smöret ska man inte snåla med i pannan.
Jag kör typ
2 ägg
2 dl mjöl
2 dl mjölk
2 dl kolsyrat vatten
Typ ett halvt smörpaket att steka i
Kolsyrat vatten ska ner precis innan stekning kolsyran skapar småbubblor i smeten vilket gör dem ännu frasigare
Sedan steker man dem med mer smör än man tror i pannan, kanterna ska nästan friteras i smöret.
Rätt temperatur på pannan får man testa sig till.
Kolsyrat vatten.
Men en rättelse, pannkaka görs i ugn, plättar görs i stekpanna
Men nä, försök inte nu igen...
Plättar görs i PLÄTTlägg, pannkaka görs i en stekpanna, ugnspannkaka görs i ugn...
"AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER."
Men nä, försök inte nu igen...
Plättar görs i PLÄTTlägg, pannkaka görs i en stekpanna, ugnspannkaka görs i ugn...
finns ju plättlägg både för stora och små plättar.
är det plättar om det görs i en stort plättlägg?
finns ju plättlägg både för stora och små plättar.
är det plättar om det görs i en stort plättlägg?
Nä, det finns plättlagg och så finns det pannkakslagg
Vad försiggår egentligen i Norrland? Först kan ni inte skilja på krokar och bågar, och nu vet ni inte ens vad pannkaka är. Det är ju helt kaos där uppe!
Skämt åsido är det kul med såna här språkliga skillnader. Det påminner lite om en tid när vi inte var lika uppkopplade och allt var lite mindre standardiserat.
håller inte alls med om denna ELAKA misinformationskampanj mot norrland
det heter pannkaka och ostbågar.
håller inte alls med om denna ELAKA misinformationskampanj mot norrland
det heter pannkaka och ostbågar.
Vad är pannkaka för dig?
IDKFA
Vad är pannkaka för dig?
precis som OP:s bilder visar, en helt vanlig pannkaka
För mig är är det:
Plättar = små, mindre pannkakor, i stekpanna eller plättlagg/plättjärn/plättpanna
Pannkakor = normalstora, i stekpanna.
Ugnspannkaka/tjockpannkaka = tjockare pannkakor, tillagas i ja... ugn. Oftast med tärnat bacon i.
Man kallar det helt enkelt olika beroende på var man bor. (Detta är dock det korrekta ;P)
So say we all! o7
"AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER."
Söder om Östersund och resten av världen heter det pannkakor ☺️
Ugns-pannkaka och vanlig pannkaka är ju completely different. Fattar inte jämförelsen.
Whaat?
Plättlägg heter det, det är samma som är typ "stekpanna".
Har aldrig sett så många kalla plättar för pannkaka. i mina ögon gör man det i ugn med tex bacon eller fläsk, potatis eller annan rotfrukt.
Här i söder kallas det i ugn för ugnspannkaka.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0409/8290/4981/products/Pan...
stekte din mormor i en sån stekpanna? min farmor gjorde det, och jag misstänker att det var hemligheten bakom den galna frasigheten
Exakt.
Så gjorde farmor
Gammal gjutjärns-panna
(som t om är räfflig och ojämn i ytan)
EZ_Quake
AoE_II
Här i söder kallas det i ugn för ugnspannkaka.
Jo har förstått det nu.
Men jag fortsätter säga plättar och pannkaka för ugnsvarianten
Vet inget som är tunt som plättar kallas för kaka
Tack vare tipsen i den här tråden så lyckades jag laga de godaste pannkakorna på 20 år! Jag körde på bubbelvatten och grädde i smeten. Stekte små pannkakor i en rejäl klick smör och olja.
De blev gudomligt frasiga och goda!
Hela familjen berömde mig.
![](https://i.ibb.co/JFYRgTB/1-F5260-DF-99-D0-49-E3-A909-999-B5635-F07-D.jpg)
Tack för alla tips och råd!
”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]
https://i.ibb.co/j5t5TbY/C82-EF4-EF-36-EB-4-CC0-9780-FE4-F71-...
När min mormor stekte pannkakor fick de alltid något otroligt, rentav magiskt frasiga kanter. Jag försökt, försökt och återigen försökt återskapa dem...
Hur steker man pannkakor med riktigt frasiga kanter?
Idag slängde jag ihop en smet med 3 ägg, 4 dl mjöl och 5,5 dl mjölk samt 0,5 dl grädde, en nypa salt och socker. Det har jag för mig är mormors hemliga recept. Sedan stekte jag i gjutjärn och bregott.
Men pannkakorna blev knappt frasiga.
Vad gör jag för fel?
Recept?
Teknik?
Verktyg?
Kan tillägga att Skagenröra gifter sig magiskt med pannkakor, även om de är filthy peasant ofrasiga.
Skippa grädden och dubbla mängden mjölk till mjöl (alltså 8dl i detta fall). Och som tidigare nämnts i tråden hög värme och MYCKET smör.