Inlägg av hannes.theorell

Inlägg som hannes.theorell har skrivit i forumet

Skrivet av Nasder:

Nästan samma här, jag har precis köpt första hela datorn på över 15 år. Nådde en punkt då jag behöver byta ut så mycket att köpa en ny kändes som bästa valet. Värdelöst gammalt chassi, 650W som inte är modulärt behöver mer blås för 3080'n som är beställd, Skylake processor.

Annars har jag alltid behållit majoriteten av min dator. Enda som kommer räddas från denna är 2 HDDs.

Samma här. Har så många komponenter som behöver bytas att det får bli en helt ny burk. Men även om det blir dyrt så kommer det bli jäkligt kul med något helt nytt!

Crash and burn. Inte ens intensiv marknadsföring hjälpte.

Skrivet av omgponies:

Det handlar inte så mycket om att de inte får konsoler tilldelade utan om att de fick reda på det via Instagram som alla andra. Det borde finnas ett intresse från Microsoft sida att ha en bra relation med sina återförsäljare. Se hur bra det gick för Sega med Saturn releasen...

Hade Microsoft kommunicerat "Tyvärr, så kommer inte inte få några konsoler till release pga. brist" så hade det inte blivit en grej av det hela.

Det är väl klart att det hade varit trevligare att få ett brev, som säger "inte den här gången heller", men Xbox listar sina svenska återförsäljare på deras hemsida och där har de inte stått med. Så varför förväntar de sig att de ska få en sådan behandling?

Eller är det snarare en positionering för att få slå sig in på listan över företag Microsoft/Xbox föredrar att arbeta med?

Skrivet av Soulless:

Den sketna butiken kanske både är populärare än du tror, och påvisat ett problem som berör många även om det blåst över ditt huvud.

Jag menar att det är en enda enskild butik, som inte är officiell återförsäljare av Xbox, och som satt i exakt samma sits med Xbox One där de inte fick in den under ett helt år. Varför ska de ha någon form av prioritering gentemot officiella återförsäljare när det redan från början råder brist på tilldelning till Sverige-marknaden?

Skrivet av joelthor100:

Där var jag också. Fantastiskt.

Jag var där en liten stund men Motörhead spelade ju samtidigt och då fick jag prioritera.

Jag inser att jag behöver popcorn om jag ska fortsätta läsa kommentarsfältet på Instagram... Allt för att en sketen butik i Norrtälje bortprioriteras.

Finntroll i Folkets park i Huskvarna. Helt underbart!

Skrivet av maq777:

Det spekuleras vilt på Internet nu. Det verkar som om det inte fanns några FE i princip hela världen. Nvidia US, UK, Sverige hemsidor gick från "coming soon" till "sold out" utan att vara möjlig att köpa i mellan. Och att återförsäljare fått extremt små batcher av mestadels partner kort.

Nu spekuleras det om att priset bara finns på pappret och att alla kort från partners kommer vara betydligt dyrare. Att orginalpriset bara var en skenmanöver för bra recensioner och att det verkliga priset när man väl kan köpa kortet i nästa större batch kommer vara betydligt högre! Asus t.ex. redan förklarat att deras pris för entrylevel-kort är högst temporärt.

Fast så här är det ju alltid när det släpps en ny generation?
Det är ju inte så att de har ett extremt lagersaldo när de släpper lös korten på marknaden.

Skrivet av henkka:

Gissar att nyheterna kring priset på nya xboxen tvingade ner priset.

Jag tänker att de lyckats luska ut varandras priser långt innan de kommer allmänheten till känna. Tänk hur pinsamt det skulle vara att bli tagna på sängen av konkurrensen?

@eld: Det där är absurt snårigt och ett sätt att försöka friskriva sig så gott det går. Det hade ju varit dumt om de självmant tog på sig en massa kostsamt ansvar. För de flesta användare kommer sista meningen att gälla.

Skrivet av lerb:

Bra analogi även om den inte handlar om rätt sak. Epic bestrider inte (just nu) de 30% Apple tar vid köp av en app (i din analogi, Epics vara hos ICA), utan de bestrider att Apple tar 30% vid In-App Purchases. Vilken då skulle innebära, enligt din analogi, att ICA tar 30% om man köper en T-shirt som Epic marknadsför på sin vara som säljs hos ICA. Alltså inte alls samma sak som att Epic vill ha en egen kassalinje hos ICA. De vill bara att ICA ska sluta ta pengar för deras förbannade T-shirts.

Ska villigt erkänna att jag inte följt den här smaskiga följetången på några veckor men det var åtminstone kring IAP som problematiken utvecklade sig till en början - men folk envisas att i forum etc argumentera om något helt annat, nämligen 30% vid köp av en app i AppStore. Det är inte samma sak.

Sant, hmmm... Då är det mer som att de spikar upp en avskärmad avdelning inne på ICA där du uppvisande mot kvitto kan komma in och köpa mer saker direkt från Epic. ICA vill att de ska hyra in sig i lokalen men Epic svarar med att ge fingret.

Skrivet av Maaden_Swe:

Om något sånt skulle hända, att en app förstör folks telefoner , så skulle väl Apple kräva tillverkaren av appen på skadestånd, eller? Eller står det i kontraktet att tillverkaren av appen inte har några skyldigheter alls. Låter inte helt rimligt

Klart att de skulle begära skadestånd men skadan är redan skedd. Apple kan förlora jättestora summor ifall deras varumärke dras i smutsen av andra.

Det är ju därför Apple är helt rabiata mot allt som kan hota deras varumärke.

Skrivet av Maaden_Swe:

Vadå tar ansvar för hela sitt koncept? Du får det att låta som att om det är fel på någon app så är det Apples ansvar att fixa det? Låter helt orimligt. Alla tillverkare av appar ser väl om sin egen service av appen?

Och man tycker att 30 % är orimligt, vilket det såklart är. Åtminstone i min värld

Jag tänker mer att om en tredjepartsapp får hela operativsystemet att braka samman och telefonen tokdör (eller för den delen blir seg som sirap) så är det Apples fel (Det är ju dit kunder med strulande telefon vänder sig). Apple tar ju ansvar för att appar som släpps i deras App Store inte förstör telefonen.

Det brukar vara lite populärt att jämföra Epics förehavanden med att välja mellan ICA eller Willys när du ska köpa mjölk (eller någon annan produkt). Så vi kör en butiksliknelse här också!

Epic vill inget annat än att sälja saker på ICA. De skickar sina saker till ICA centrallager och ICA ser till att produkterna hittar ut till butikerna och ICAs kunder. Det går skitbra och bägge parter är både nöjda och rika. Epic har en populär produkt och ICA tjänar lite pengar på att kunderna går till ICA för att köpa Epics produkter. Än så länge är det ju inte särskilt konstigt, det är ju så det vanligtvis fungerar, eller hur?

Men Epic känner en dag att det är djupt orättvist! Varför ska ICA ta lite marginal när de säljer Epic-produkter i ICA-butiken? Tänk så rika de hade varit om ICA inte hade tagit en avgift! Men istället för att förhandla med ICA har Epic helt andra idéer. En morgon hörs en massa oljud i ICA-butikerna och när ICAs personal springer dit ser de att Epic har slagit upp sina egna kassor i ICA-butiken!

ICA blir förstås förvånade och självklart väldigt arga på Epic. Här utnyttjar Epic ICAs egen distribution, deras butikssystem, deras kunder och deras renommé utan att gå genom ICAs kassa. ICA spärrar av Epics kassor och säger åt Epic på skarpen. Men Epic skrattar, klipper upp avspärrningarna och menar att de också borde ha rätt att ha egna kassor inne på ICA. Det är ju bara ICA-kassor där och det är ju inte ett konkurrensmässigt förfarande! ICA svarar då med att inte sälja Epics produkter inne på ICA - de kan ta sitt pick och pack till andra butiker.

Det här var ju inte roligt för Epic. Så Epic går till domstol för att få ICA att avyttra kassa-verksamheten i butiken till andra aktörer, för det är fel att ICA har monopol inne på ICA! På andra sidan vägen står COOP Forums föreståndare och tittar på virrvarret.

Men det är då Coop-föreståndaren upptäcker att en baltisk skåpbil med Epic-logotyp svänger in på parkeringen. På ett släp har bilen fullt med virke för att bygga nya kassor.

Skrivet av trickeh2k:

LTT la upp en rätt intressant video kring detta igår. Spontant skulle jag hållt med dig, men efter att ha lyssnat på videon så finns det faktiskt en chans att Epic lyckas då det egentligen bara finns två aktörer av en App store idag, oavsett telefon.

Det som givetvis talar emot är att både Google och Apple givetvis kommer lägga hur mycket pengar som helst på juridik för att motarbeta Epics krav.

Apple gillar det inte för det innebär att de riskerar att dras med en gigantisk kostnad om domstolen slår sönder konceptet "iPhone". För som det är nu så är hela systemet en iPhone - från skal, hårdvara, operativsystem och hela vägen till mjukvarulandskapet. Apple garanterar att varje del ska fungera tillsammans, ergo de tar ansvar för hela sitt koncept och garanterar att det fungerar.

Epic vill förstås inte att Apple ska hålla fast i systemet iPhone, de är mer bekväma i att bryta upp det och låta Apple behålla, tja, skal, hårdvara och (än så länge) operativsystem. Apple ser det som en "slippery slope", vad är det som säger att det ska stanna där om Epic får lillfingret? Då kommer kanske något annat företag och påpekar att de minsann vill göra operativsystem för Apples hårdvara och pekar på att det är orättvist att Apple ska ha ensamrätt på sitt OS på Apples hårdvara. Und so weiter...

Så Apple får i värsta fall se sitt system styckas upp till tomma enheter som användarna fyller på eget bevåg. Sedan får Apple hantera alla ärenden där användarna petat in så mycket skit att telefonen havererar.

Skrivet av denza:

Xbox streaming suger. Har nya samsung 20 5g ultra eller vad den heter. Jag sitter 1 cm från min router som spyr ut 5g överallt men ändå laggar det satan. Sämst

Din router spyr väl inte ut 5G... Det är väl ändå så att du sitter på ett WLAN på 5Ghz?

Skrivet av ChalleT:

Och internet var en fluga 😊

Undrar om inte höjdarna på Nokia också visste EXAKT vart mobilmarknaden skulle ta vägen när de hade möten år 2006.

Skrivet av Kindra:

Räknade dom hela kedjan? Eller bara basstation till enhet med en meters avstånd?

Edit: edge computing är väl just att beräkningar sker närmare och inte i "molnet"?

Därav skrev jag "molnet", för de har en mängd olika koncept i sin utveckling.

I det fysiska exemplet samarbetade de med FMV och körde en bil nere i Västerhaninge medan de satt bakom ratt och skärm i Enköping och körde. Vad är det, en 10-12 mil emellan?

I deras mer teoretiska exempel installerar de 5G i en massiv fabrik där alla enskilda robotar kopplas upp mot en nod. Alla förändringar i tillverkningsprocessen kan skjutas in från ett enda ställe medan en AI sköter den dagliga driften av varje enskild robot eftersom det helt enkelt blir lagg om en människor behöver skärmar för att överblicka informationsflödet.

Deras mer gaminginriktade koncept är just streamade spel och väldigt slimmade VR-lösningar, för vad ska du med ett fett VR-headset till om det bara är en bild som ska visas? Deras övergripande tanke är att utrustning inte ska behöva göra någon som helst beräkning, så därför behöver den inte innehålla särskilt mycket vilket också medför fördelar för batterilivslängder och värmeutveckling.

Satt på en rätt intressant genomgång med Ericsson häromdagen då de presenterade sin syn på 5G. Det mest spektakulära var nog att latensen i nätverket INTE var det gränssättande utan istället var det latensen mellan utrustning och interface (typ skärm). Då i samband med Edge Computing, så utrustningen gjorde inga beräkningar utan allt gjordes i "molnet".

Nätverkslösningar går framåt med stormsteg och vi ska inte sitta och gnälla över långsamma nätverk mycket länge till.

En PC i varje hem var ju inte heller rimligt...