Inlägg av Sigurd_Cesar

Inlägg som Sigurd_Cesar har skrivit i forumet

1

@Cane - Kul med folk som hoppas att man blir arbetslös bara för att du inte gillar vårt spel. Antar att du aldrig behövt söka jobb?

Tänkte det kunde vara trevligt att poängtera det som är positivt med uppföljaren också även om jag håller med om mycket negativt som sagts.

Striderna känns ännu mer episka i uppföljaren då grafik och effekter fått sig ett litet uppsving. När tonvis med enheter drabbar samman på både marken och luften är det riktigt coolt.

Personligen gillar jag att de lukrar upp det otroligt stela Tier-systemet på enheterna som fanns i ettan. I SC1 så var det ett sådant kolosalt hopp mellan tiers. 20 st Tier 1 tanks kunde liksom inte döda EN Tier 2 enhet typ. Nu fannst det ju poänger med ett sånt system men jag gillar alltså det nya bättre där man kan välja att uppgradera befintliga enheter eller satsa på nya osv. Känns mer flexibelt och intressant helt enkelt.

Verkar vara betydligt intressantare miljöer och kartor i tvaån. Däremot så känns skalan mindre när inte alla kartor är enorma ödemarker. Men det är en smäll jag är beredd att ta.

Men så har vi detta med ekonomin. Det som gjorde ettan unikt och fräscht har alltså tagits bort helt. Man kan får inte ens några bonusar av att planera sitt byggande längre. Detta känns ju extremt tråkigt och även om jag förstår utvecklarnas ståndpunkt att det ska bli enklare så tycker jag till syvende och sist att de skjuter sig själva i foten och får fram ett spel som inte längre sticker ut ur mängden. Det dras ju fortfarande med ettans problem (oinspirerade enheter, halvdan storytelling t.ex) men istället för att bygga vidare på dess styrkor plockar de bort dem och ersätter dem med, tja, inte så jädra mycket egentligen.

Men vi får se vad det blir av detta. Personligen gissar jag på "Rätt ok". Och det är väl inte helt fel ändå. Det kommer ändå inte så många RTS av kvalitet nu för tiden tycker jag.

Ok, jag är inte superintresserad av SC2 eftersom jag inte kan spela mot NÅGON i Multiplayer utan att bli ägd. Något med spelstilen i SC som jag aldrig greppat. Däremot är det kul att titta på när skickliga spelare spelar.

Hursomhelst det jag egentligen vill göra vara att tipsa alla som inte fått betakey att kolla den här killens youtube. Han postar HD-matcher från betan regelbundet. Riktigt mysigt att kolla på.

http://www.youtube.com/user/HDstarcraft

Nu har jag spelat ytterligare ett par matcher och gillar spelet mer och mer allteftersom jag lär mig hur man hanterar raserna och vänjer mig vid kontrollerna.

MEN!
Jag får fortfarande ingen ordning på Aliens. Kan man grabba från väggar eller inte? Jag har suttit som en ondeskefull fästing och dregglat på väggen precis bakom fienden flera gånger men jag kommer fan inte på hur jag utför en vettig attack från den positionen.

För det andra; Vad gör focus exakt? Begriper den inte alls.

För det tredje: Vad fyller knappen "transition" för funktion? Först trodde jag att man måste hålla inne den för att hoppa till en ny yta men sen märkte jag att man bara behövde trycka på space.

Hoppas någon skillad Alienspelare kan hjälpa mig här.

Jomen detta kan allt bli något tror jag.

Det enda som jag hakade upp mig på var närstriderna mot andra aliens och predators när jag körde alien. Fattade nada, man såg ingenting, viftade förgäves med sina attacker och sen så dog man. Märkligt, men jag är beredd att ge det lite övning. Eftersom det alltid var jag som fick spö så tyder det ju på att de andra visste något som jag inte visste. Mina kills kom från "E" knappen. =P

Sen är det ju bara att hålla med om att demon visar de sämsta sidorna hos spelet. Dålig karta, dåligt game mode, ja herregud. Men potential har det. Vågar dock inte köpa innan det är trillar in lite recensioner.

Testade precis spelet. Vilken surrealistisk upplevelse!

Allting är onaturligt tyst och man befinner sig i någon slags öken. Fången i min avatars kropp försökte jag förgäves mig på att spela spelet som ett vanligt MMO. Men det finns inga NPCer som vill prata med mig. Inga funktioner verkar fungera. Allt som finns att göra är att springa rakt ut i denna spöklika öken som badas i ett kallt ljus. Jag springer och springer, plötsligt tar det stopp. En enorm osynlig vägg hindrar min framfart och det är bara att vända.

Allting är så tyst och kallt. Det känns som jag befinner mig i ett slags dödsrike. Överallt står andra spelare likt zombies och grubblar. Förmodligen på vad de gett sig in i och vad de gör här. Ingen verkar göra något annat än stå still. En del är nakna.

Jag bestämmer mig för att kasta mig i havet och försvinna ner i det blå innan jag stänger av. Men vattenytan är en illusion! Under ytan möts jag av samma kalla ljus som ovan. Inget vatten, jag simmar i luften och kan se min skugga mot havsbotten lika tydligt som om det vore ljusan dag. Av skuggan att dömma är även jag naken. Plötsligt svartnar det för ögonen. Bilden blir grå och jag kan se min kropp ligga långt nere på havsbotten. Jag har dött i dödsriket. Nu är jag ännu mer fången. Jag kan i inte röra mig överhuvudtaget, allt jag kan göra är att se mig omkring.

Förtvivlad tar jag fram menyn och klickar på "Log out".
"You will be logged out in 20 seconds.
20
Log out canceled.
20
Log out canceled.
20
Log out canceled."

Jag kan inte logga ut! Jag är fast under den falska havsytan i detta märkliga dödsrike! Jag försöker använda mig av en suicidefunktion som skall teleportera mig till en präst. Efter att ha dött i dödsriket försöker jag alltså begå självmord. Jag känner mig förvirrad. En timer på en minut räknar ner. Ingenting händer. Fortfarande fångad under den förrädiskt blå havsytan.

Jag ger upp. Trucker Ctrl+alt+delete och kommer hem till trygga Windows XP.

Mortal Online kommer jag nog aldrig mer att spela. Jag vill inte få den här fantastiskt unika upplevelsen förstörd av att få se spelet som det är tänkt att vara när det är klart.

Att göra spel är minsann ingen dans på rosor

I höstas kom jag in som speldesigner på spelutvecklingsutbildningen PlaygroundSquad i Falun. Det har nu gått några månader sedan dess och vi är i avslutningsfasen på vårat första spelprojekt. Mången insikt har man fått sig till livs under den korta tid vi pluggat så jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av det jag lär mig om att göra spel till de som är nyfikna.

En av de största insikterna man får när man försöker göra ett spel själv är hur otroligt komplex processen faktiskt är. Hur många gånger har man inte suttit och spelat ett spel och kliat sig i huvudet över varför spelmakarna har låtit en viss irriterande detalj finnas med i spelet. Man utbrister förbittrat: "Men herregud det där kunde de väl ha fixat till!". Låt mig ta ett exempel som gett mig en tankeställare från vårat eget spel, "Jump".

Det är ett sidoscrollande plattformsspel där man hoppar mellan olika plattformar på en hoppstylta i jakt på att pressa tider och ta medaljer. Om man missar ett hopp och ramlar ner på "golvet" så dör man och respawnar på en närbelägen plats bakåt i leveln. På ett ställe i första banan har det dock smugit sig in en miss. Om man hoppar ner i ett stup så spawnar man framför det ställe där man befinner sig. Man kommer alltså förbi ett hinder snabbare om man dör än om man försöker ta sig förbi det på vanligt vis. Så: "Men herregud, det där kunde de väl ha fixat till!". Ja det kan vi göra, och det ska vi göra. Men här är lite saker som vi har varit tvugna att ta med i beräkningen.

Den första lösningen är att sätta in en vägg eller ett hinder så att man inte kan ramla ner i stupet som tillåter fusket. Det vi måste tänka på då, förutom att man måste ändra i kollisionsgolvet (den "värld" som ligger osynlig i spelet och som är den man egentligen interagerar med) är att varje gång man gör en ändring så måste allting exporteras in i spelet på nytt. För oss tar inte detta mer än kanske 10-15 min men då har vi ett väldigt litet spel. Dessutom så har banan redan börjat ljussättas när poblemet upptäcks. Att ljussätta en bana är ett stort, och framförallt tidskrävande, arbete i sig och de som arbetar med det vill INTE att man kommer och säger till dem att man gjort ändringar i leveln när de nästan är färdiga. I vårt fall går det dock att lösa relativt enkelt.

Den andra lösningen är på programmeringssidan. Att ändra lite värden för att bestämma vart man skall respawna när man ramlar ner på ett visst ställe. Det är väldigt enkelt rent praktiskt. Tyvärr är det väldigt svårt att göra en tillfredställande avgränsning på just det stället i leveln utan att riskera att man spawnar för långt bakåt när man ramlar ner på "rätt" ställe.

Alla dessa problem på grund av en liten miss i bandesignen. Om man desutom föreställer sig hur det ser ut i en betydligt större produktion så blir plötsligt enormt imponerad över att det överhuvudtaget kommer ut spelbara spel på marknaden. Många av problemen uppstår på grund av att spelet måste utvecklas på flera fronter samtidigt. En bra planering är så viktig att det är inte går att understrykas nog när man gör spel. Men mer om det en annan gång.

-Nils Hansson Bjerke
blivande speldesigner

#blogg

Öppet brev till PCG redaktionen

Så länge jag kan minnas har PCG-redaktionen utlovat bot och bättring rörande sin närvaro på nätet. Ja jag tror banne mig att PCG Online haft en utvecklingstid längre än Duke Nukem Forever. Men nu har det alltså hänt. PC Gamers internetnärvaro är inte längre ett pinsamt skämt utan en fullt fungerande plats att besöka och har därmed slutligen förärats en position i "favoriter" mappen hos mig.

Men som en mycket politiskt korrekt man i ett fiktivt universum en gång sade. "With great power comes great responsibility". Jag skriver nu mitt första blogginägg någonsin för att uppmärksamma PCG redaktionen på en liten farhåga som väcktes idag när jag såg att Hjalmarson lagt upp en recension av Mass Effect på sidan. Detta är ju ett trevligt initiativ och något som jag absolut tycker ni ska fortsätta med.
Jag tror dock detta kommer att dra fokus till något som jag redan tycker är ett litet minus i er tidning. I jämförelse med Super Play och LEVEL tycker jag ni har väldigt få intressanta artiklar och intervjuer. Ni är oerhört bra på att täcka den "rena" informationen såsom recensioner och nyheter. Men vad händer då om ni börjar lägga ut era recensioner på hemsidan? Personligen känns det som att prisvärdheten på er tidning sjunker ytterligare. Jag vet att ni resonerar som så att man inte ska jämföra webbsidor med tidningar för man kan inte ligga i badkaret, tapetsera, torka golvet, rulla tobak etc etc med en webbsida men ändå. Jag tycker ni ska titta er själva i spegeln och säga: "Fan, vi behöver lite mer "innehåll" i tidningen". Eller så är det så enkelt som att ni har bestämt er för att köra stenhårt på den linje ni valt, men det tycker jag vore ledsamt då man måste köpa typ LEVEL för att få lite matigare insyn i spelvärldens alla vrår.

Summa summarum. Mer lite djupare artiklar och intervjuer åt folket. Speciellt nu när ni börjar lägga upp material ur tidningen på nätet. Sen så vill jag gärna veta hur Thomas Petterson undviker att lägga skägget i maten när han äter. Jag har betydligt kortare skägg än han och jag har ändå problem.

/Sigurd Cesar

#blogg

1