Efter 16 timmar på LAN och fyra liter energidryck gav njurarna upp.

De flesta av oss har nog hoppat över sömnen när det vankats LAN, förmodligen druckit en del koffeinhaltiga drycker och ignorerat tallriksmodellen. För 14-åriga Henrik Eide Dahl från Norge kunde det dock ha slutat riktigt illa. Efter 16 timmars spelande och fyra liter energidryck slutade njurarna fungera, varvid han kollapsade och hamnade i koma.

Enligt läkaren Anne Kathrine Duns, som pratat med norska sajten The Local, var läget var mycket allvarligt.

– Det var livshotande. Det centrala nervsystemet, det kardiovaskulära systemet, lungorna och njurarna påverkades.

De norska läkarna kan inte vara helt säkra på att det var den stora mängden energidryck som orsakade kollapsen men utan några andra sjukdomar är det mest troligt. Först efter 13 dagar på sjukhus, och efterföljande medicinering mot högt blodtryck, börjar Dahl att må bättre. Han förväntas också att bli helt återställd.

ja men nu snackar vi energidricka xD inte coltcola. Men det du gjorde där var ju inte heller direkt "bra" ;) 29/03 "Som en direkt följd av den ökade vattenmängden drabbas personen av rubbning i elektrolytbalansen, vilket kan ge hyponatremi. Förgiftningen beror på att njurarna inte förmår omvandla mer än 16 milliliter urin av vattnet i minuten, varmed cellerna, vid... 28/03 Stolpskott. 26/03 Lite sunt förnuft hade inte skadat pågadrulen 25/03 För från mitt perspektiv så verkar det mest som om att du svamlar, gissar och ifrågasätter allt som går . 1. LD50 betyder "Lethal Dose 50%" -> Lethal betyder dödlig -> "Död" - Du snackar om dödlighet men inte om död? Eller använder du LD50 för att uppsk... 25/03 Jag har ärligt talat inte den blekaste aning om vart du får allt ifrån. Läsförståelsen verkar inte vara din starka sida! Läs om mitt första inlägg i denna tråd och ta en redig tankeställare. Läs speciellt "om vissa kriterier uppfylls" extra noga! 1. Var... 25/03 Antaganden är allt vi har. Mina betydligt mer sannolika än dina. Det är rimligt att anta att killen har en normalstor njure för sin ålder och en kroppsvikt på minst 50kg. På lan äts det normalt en helt del saltrik mat och samt snacks/godis. Det är en... 25/03 dags att överreagera och förbjuda allt! 25/03 Så du menar alltså att du vet hur stor killen var (kroppsmassa) och hur mycket näring han fick i sig under 16 timmar. Är det inte väldigt stereotypiskt att säga "Och salt är det inget brist på, på ett lan"? Läs kriterierna för vatten när det kommer till... 25/03 Du får nog ta och läsa om det jag skrev, för att sedan ta en funderare ;) 25/03
Skicka en rättelse