Fackorganisationen SAG-AFTRA representerar skådespelare, och genomför nu en omröstning om röstskådisarna till spel bör gå ut i strejk. Till grund för omröstningen ligger en dispyt där skådespelarna vill få en större del av vinsten. Det handlar om en procentuell andel för storsäljande titlar, ett grepp som är allt vanligare förekommande i filmbranschen.

“We’re asking for a reasonable performance bonus for every 2 million copies, or downloads sold, or 2 million unique subscribers to online-only games, with a cap at 8 million units/subscribers,” the union writes. “That shakes out, potentially, to FOUR bonus payments for the most successful games: 2 million, 4 million, 6 million and 8 million copies.”

Steve Blum, Jennifer Hale och Wil Wheaton är några av de som hittills röstat ja i frågan.

Läs mer hos Gameinformer och SAG-AFTRA.

Tack till Puscifer för detta #nyhetstips!
Tror de viktigaste skådisarna i GTAV fick 100.000 dollar för 1,5 års arbete. Det är bra pengar, men spelet håvade in miljarder, så de är lite sura. 25/09 Vore helt från vettet om de får igenom ett krav på att få andelar av spelets försäljning. Varför ska de få det? Spelvärlden är inte som filmvärlden där stora namn drar stora publiker. Mao säljer inte ett spel bra bara för att x skådespelare är med. 24/09 Vore väl inte helt orimligt, men detaljerna tänker jag inte uttala mig om för jag vet inte exakt vad en röstskådis tjänar eller förväntas tjäna. Men jag tycker också att det är svårt att göra jämförelsen med filmindustrin. I en film (animerad eller inte... 24/09 Gordon Freemans röstskådis då? :O ;) 24/09 Det borde ligga i alla anställdas intresse att kämpa för att få procent motsv sin insats, istället för att betala tribut till någon privatdiktator som inte arbetar. Överallt. Tyvärr står liberalernas polis och militär i vägen. 24/09 Tror de tjänar bra ändå. Inte ska väl mer av budgeten gå till skådespelare. Majoriteten av budgeten går redan till grafik och story i de flesta AAA spel. Kanske dags att lägga mer fokus på gamedesign, leveldesign och gamemechanics istället? Ääh, vem för... 24/09 Så enligt den logiken ska väl alla ha en del av vinsten. 24/09 Ja, självklart :) var inte menat att få det att låta som att de skiter i facket och inte vill. Problemet är väl i grunden att amerikanerna misstror facket i allmänhet, och skulle de erfarna programmerarna försöka starta eller gå med i en fackförening... 24/09 bra att veta. 24/09 Det behöver inte vara deras fel. I Amerikanska företag finns det ett outtalat eller uttalat missnöje mot personal som ansluter sig till kommunistiska fasoner såsom fackförbund. Jag talar från egen erfarenhet. 24/09
Skicka en rättelse