I går lanserades Steam Hardware, #Valves satsning på att ta pc-spelandet till tv-soffan. Det går nu att köpa såväl Steam-hårdvaran som spel anpassade att köra på den, och Valve passar på att sänka priset på 45 Steam Machines-anpassade spel, däribland #Alien: Isolation, #Soma och #Ark: Survival Evolved.

Projektet, som ibland också kallas Steam Hardware, består av flera delar, nämligen småväxta datorer (tänk HTPC) vid namn Steam Machines, gamepaden Steam Controller, det Linux-baserade operativsystemet SteamOS och strömningsenheten Steam Link. Tanken är att ta mark från konsolerna genom att enkelt ge pc-spelare möjlighet att köra sina Steam-spel på vardagsrumsteven.

Steam Controller (våra första intryck här) har en sorts pekplattor som är tänkta att ersätta musen i spel som kräver det, och då Steam-datorerna är mindre (och förhoppningsvis tystare och mer diskreta) än traditionella stationära datorer ska gemene man kunna tänka sig att ställa en sån i vardagsrummet.

Ofärdigt

Sweclockers Jonas Thörnqvist delade nyligen med sig av sina tankar om Steam Machines i FZ-panelen, och han sågade då operativsystemet vid fotknölarna. Att det ger sämre prestanda än Windows och spelutbudet är mindre var några av hans kritiska synpunkter. Och den SteamOS-version som sitter i de datorer som släpps i dag verkar inte ha lämnat betastadiet, vilket sannolikt betyder att det inte skett några stora förändringar i fråga om prestanda sedan FZ-panelen spelades in förra veckan. Däremot håller många Steam Machine-tillverkare på sina maskiner till den 22 november (däribland svenska Webhallen) – möjligen lanseras en skarp(are) version av SteamOS då.

I nuläget fungerar ungefär 1400 spel med SteamOS och Linux, och listan uppdateras hela tiden. Men prestandamässigt finns i nuläget få skäl att byta till SteamOS, menar Jonas Thörnqvist.

Finns det några spel som presterar jämbördigt i SteamOS och Windows?

– Jag skulle säga att Valves spel, som #Team Fortress 2 och #CS, ligger väldigt, väldigt nära, säger Jonas. Sen fungerar Geforce överlag mycket bättre. AMD har dessvärre fortfarande problem med spelprestanda i Linux.

Steam Machines kommer kosta från ungefär 500 dollar (gissningsvis 4000-5000 kr) och uppåt. Med anständiga komponenter i (Geforce GTX 960, 970 eller motsvarande) får du räkna med att betala i trakterna av 10 000 kr. Webhallens Steam Machine (S15-01) kommer kosta 950 euro och består av en Intel Core i5-4460-processor, ett Geforce GTX 960 (2 MB minne), 8 GB DDR3-minne och en hybridhårddisk på 1 TB. Du kan också hämta SteamOS och stoppa in det i valfri dator, om du är på DYI-humör.