Frågan är bara varför...

I går lanserades Steam Hardware, #Valves satsning på att ta pc-spelandet till tv-soffan. Det går nu att köpa såväl Steam-hårdvaran som spel anpassade att köra på den, och Valve passar på att sänka priset på 45 Steam Machines-anpassade spel, däribland #Alien: Isolation, #Soma och #Ark: Survival Evolved.

Projektet, som ibland också kallas Steam Hardware, består av flera delar, nämligen småväxta datorer (tänk HTPC) vid namn Steam Machines, gamepaden Steam Controller, det Linux-baserade operativsystemet SteamOS och strömningsenheten Steam Link. Tanken är att ta mark från konsolerna genom att enkelt ge pc-spelare möjlighet att köra sina Steam-spel på vardagsrumsteven.

Steam Controller gör både handkontrollens och musens jobb, är tanken.

Steam Controller (våra första intryck här) har en sorts pekplattor som är tänkta att ersätta musen i spel som kräver det, och då Steam-datorerna är mindre (och förhoppningsvis tystare och mer diskreta) än traditionella stationära datorer ska gemene man kunna tänka sig att ställa en sån i vardagsrummet.

Ofärdigt

Sweclockers Jonas Thörnqvist delade nyligen med sig av sina tankar om Steam Machines i FZ-panelen, och han sågade då operativsystemet vid fotknölarna. Att det ger sämre prestanda än Windows och spelutbudet är mindre var några av hans kritiska synpunkter. Och den SteamOS-version som sitter i de datorer som släpps i dag verkar inte ha lämnat betastadiet, vilket sannolikt betyder att det inte skett några stora förändringar i fråga om prestanda sedan FZ-panelen spelades in förra veckan. Däremot håller många Steam Machine-tillverkare på sina maskiner till den 22 november (däribland svenska Webhallen) – möjligen lanseras en skarp(are) version av SteamOS då.

Team Fortress 2 funkar skapligt under SteamOS.

I nuläget fungerar ungefär 1400 spel med SteamOS och Linux, och listan uppdateras hela tiden. Men prestandamässigt finns i nuläget få skäl att byta till SteamOS, menar Jonas Thörnqvist.

Finns det några spel som presterar jämbördigt i SteamOS och Windows?

– Jag skulle säga att Valves spel, som #Team Fortress 2 och #CS, ligger väldigt, väldigt nära, säger Jonas. Sen fungerar Geforce överlag mycket bättre. AMD har dessvärre fortfarande problem med spelprestanda i Linux.

Steam Machines kommer kosta från ungefär 500 dollar (gissningsvis 4000-5000 kr) och uppåt. Med anständiga komponenter i (Geforce GTX 960, 970 eller motsvarande) får du räkna med att betala i trakterna av 10 000 kr. Webhallens Steam Machine (S15-01) kommer kosta 950 euro och består av en Intel Core i5-4460-processor, ett Geforce GTX 960 (2 MB minne), 8 GB DDR3-minne och en hybridhårddisk på 1 TB. Du kan också hämta SteamOS och stoppa in det i valfri dator, om du är på DYI-humör.

Spelen till konsol har inte lika många buggar som till PC. Day 1 patch fixar många problem med hårdvara på PC. Witcher 3 till PS4 är ett bra exempel på ett spel som funkade perfekt nästan en hel vecka innan launch och day 1 patchen. Och du behöver inte... 16/11 1) Det är inte alla spel som kräver Steam 2) Hur många är det som inte har internet alls, så att dom inte ens kan aktivera spelet? 3) Steam har ett offline-läge, så om du installerar och aktiverar ett spel på Steam och sedan tar med dig datorn till camp... 15/11 Du behöver inte koppla upp på internet eller skapa ett enda konto för att spela ett spel. Du behöver inte ladda hem en enda patch dag 1 eller dag 4000. Du behöver inte äga en uppkoppling till internet över huvudtaget. Det är bara att slänga in skivan... 15/11 Att växla mellan anledningar, sedan växla mellan enkelhetens natur och betydelse och sedan motivera "det blir enklare, om man spelar digitalt" som går stick i stäv med argumentet "man kan sälja sina spel till konsol och få tillbaka pengar" gör att det... 15/11 De 216 spel jag har skulle jag inte ens ha plats med bredvid TV:n. Än mindre spela igenom dem. Men jag bytar definitivt spel oftare än jag startar datorn. 15/11 Förutsatt att du byter spel flera gånger per dag. Har du hunnit köra igenom hela ditt steam bibliotek idag? På vilket sätt falerar min argumentation? Köper du en konsol idag är det bara koppla in kablar och slänga in en skiva och börja spela. Enklare... 14/11 Såatte. Först hävdar du att konsol är (om än marginellt) enklare då det bara är att starta och spela - förutsatt att spelen är digitala så att man slipper ha i skiva. Sedan använder du andrahandsvärdet på konsolspel på skiva som motivering till att köpa... 14/11 Förutsatt att du laddar ner spelen. För ska du sitta och fibbla med skivor, så som majoriteten av konsolspelare, så är det knappast bara att ta upp kontrollen. På denna front är Steam svårslaget med möjligheten av samma en enorm mängd spel i ett lokalt... 14/11 Det är skillnad. När du vant dig med enkelheten av att plocka upp en kontroll och köra igång kommer du inte vilja gå tillbaka. Min HTPC har jag wake on lan på och då kan jag lägga undan datorn så det blir finare och tystare. Jag vill då inte ha en steam... 14/11 Alltså är det i princip ingen skillnad? 14/11
Skicka en rättelse