Våldsamma spel bryter mot de olympiska värderingarna. Men boxning lär vara okej.

Under Olympiska spelen i Paris 2024 är det möjligt att e-sport tagits upp som tävlingsgren. Men i så fall endast i spel som speglar någon form av verklig sport – våldsamma spel där man dödar varandra är inte välkomna.

– Vi vill främja icke-diskriminering, icke-våld och fred bland människor, säger IOK-presidenten Thomas Bach till South China Morning Post. Det passar inte med videospel, som handlar om våld, explosioner och dödande. Och där måste vi dra en tydlig linje.

Spel som speglar riktiga sporter, exempelvis fotboll, kan bli aktuella som OS-grenar, säger Bach och tillägger att spel med blod och våld strider mot de olympiska idealen. Men vi får väl anta att ett boxningsspel med trovärdigt våld skulle vara okej, eftersom förlagan får vara med.

Mario och Sonic får åtminstone göra ett OS-spel. Tyvärr.

Än är det för tidigt att ge några löften om e-sportens vara eller icke vara under Paris-OS, säger Bach. Flera frågetecken måste rätas ut först: saker måste organiseras ordentligt, regelverk måste etableras, med mera.

– Diskussionen pågår. Det kommer ta lite tid eftersom den här industrin håller på och formas. Det är en framgångsrik industri, men organisatoriskt är den ännu inte helt etablerad. Du måste ha någon som garanterar dig att de här e-sportsatleterna inte är dopade, att de följer tekniska regler, att de respekterar varandra.

Spelbranschens extremt snabba utveckling är en annan viktig punkt. Det är åtta år kvar till Paris-OS, och inget i dag släppt sportspel lär vara aktuellt då. Men eftersom sportspel som Fifa och PES släpps i nya versioner varje år, lutar det åt att det i så fall blir ett sånt vi eventuellt får se i OS.

Kanske dags att modda blod, våld och vapen från långkörarna QuakeWorld och Counter-Strike, för chans att få se OS-mästare vid nick Ake_Vader och HeatoN.

Skicka en rättelse