Svenska EA-chefen Patrick Söderlund pekas ut som värst av alla.

Inför morgondagens lansering av Project Cars 2 (läs vår recension) har Slightly Mad Studios-chefen Ian Bell medverkat hos streamern SpotTheOzzie. I den ett par timmar långa sändningen kommer Bell in på sina forna medarbetare EA, som gav ut Slightly Mads två Need for Speed: Shift-spel. Och det är inga snälla saker han har att säga.

Bell kallar EA för "arslen", "monster" och "hemska människor" som "bokstavligt talat försökte förstöra vårt företag". Och värst av alla tycker Bell att svenska Patrick Söderlund, vicepresident hos EA och tidigare Dice-chef, är.

Patrick Söderlund under en Battlefield: Bad Company 2-visning.

Bakgrunden är att Slighly Mad gjorde två Shift-spel med EA som publicist. Efter att tvåan släppts ska EA enligt Bell ha erbjudit Slightly Mad 1,5 miljoner dollar för att inte förhandla med andra publicister och för att göra Shift 3, och man ska ha accepterat erbjudandet.

– Jag tog de 1,5 miljonerna, jag betalade killarna massor av bonusar och två veckor innan vi skulle börja med Shift 3 lades det ner. Utan förvarning.

Bell hävdar att EA försökte locka över medarbetare från Slightly Mad i samband med att man hade det svårt ekonomiskt.

– Vi var slut. De försökte bokstavligt talat förstöra vårt företag. De försökte döda oss. De försökte även stjäla vår teknologi.

Intervjuaren frågar om det var ett indirekt sätt att försökta ta över företaget.

– Ja, absolut. De försökte köra över oss ["fuck us over"]. Det finns inget annat sätt att säga det på. Det är vad de försökte göra, de försökte förstöra oss. Vi känner ingen kärlek till EA på det här företaget.

Bell hävdar att han var tvungen att belåna sitt hus för att kunna betala ut löner till de anställda, och att det var ren tur att man lyckades undvika konkurs.

– De är arslen, vi har ingen respekt för EA och jag kommer aldrig göra affärer med dem igen. Ingen respekt för dem. De är hemska människor, ett företagsmonster. Och nyckelpersonen... det värsta företagsmonstret är en kille som heter Patrick Söderlund.

FZ har kontaktat EA för en kommentar om Ian Bells påståenden, som i nuläget såvitt känt står oemotsagda. Vi uppdaterar nyheten om/när vi får en kommentar av EA.

Videon (Bells EA-kritik börjar vid 6:14:07):

Ian Bell är inte direkt en mysfabror själv. Han är ett riktigt rövhål, så han borde faktiskt städa upp i sin egen trädgård innan han börjar bröla om grannens. 25/09 Du tror inte han gjorde det? Att gå med på exklusivitet är inte direkt något ovanligt, det händer för fan i 99% av alla spel som släpps, sen att EA går in och lägger ner hela projektet vilket gör att allt deras arbete inte går att använda p.g.a kontakte... 23/09 Jo, det är faktiskt hans fel till stor del. Ingen tvingade han att skriva något kontrakt. Kontraktets innehåll är någon han borde läst och analyserat. Detta är inte direkt licensavtalet till iTunes utan ett mångmiljonkontrakt som bestämmer framtiden för... 23/09 Det var inte hans fel att EA ville att han skulle skriva ett kontrakt som gjorde att de spel de hade på gång helt var låst till EA och att de ett par veckor senare lade ner det och försökte rekrytera hans anställda. Det låter snarare som rävspel ifrån... 23/09 Han får ventilera så mycket han vill. Men han lägger en hel del skuld på EA som han borde lagt på sig själv. 23/09 Han verkar inte ha velat måla upp sig och sitt företag som något offer, snarare bara ventilera sin frustration över deras tid under EA. Jag tycker inte det är fel av folk att berätta om sina erfarenheter, man kan alltid diskutera hur och när men på någo... 23/09 Visst EA har hittat på en massa skit genom åren och kört en hel del kära spelstudios i graven trots att de gick utmärkt innan EA. Men, det känns lite som att Slightly Mad har sig själva att skylla till stor del. De får en klumpsumma för att starta ett... 23/09 Kollade igenom min spelsamling och sedan de flyttade allt (eller det mesta) till orgin så har jag inte heller köpt ett enda EA spel. Orkar inte med ännu ett jävla bibliotek att ha spel i, det räcker med Steam och Gog. 22/09 Haha, orka ens kontakta EA. Som att de kommer säga nå väsentligt. 22/09 Har någon någonsin respekterar EA games? 22/09
Skicka en rättelse